Noi dezvăluiri privind Caracatița de la nivelul Primăriei Capitalei. Nicușor Dan o acuză pe Gabriela Firea de infracțiuni și corupție

Data publicării:
Nicușor Dan Articol susținut de PNL

Gabriela Firea a angajat plăți de 58 de milioane de euro din bugetul Primăriei Capitalei, în condițiile în care prin bugetul aprobat de Consiliul General avea voie la doar 32 de milioane de euro, a declarat astăzi Nicușor Dan într-o conferință susținută la sediul său de campanie.

"Primarul General s-a obligat, față de niște privați, să plătească din conturile municipalității, dublu față de cât îi permisese Consiliul General să o facă și aceasta este o infracțiune prevăzută de legea finanțelor publice locale", a anunțat Nicușor Dan jurnaliștii prezenți conferința de presă organizată la sediul său de campanie.

Candidatul susținut de PNL și USR-PLUS la alegerile din 27 septembrie pentru funcția de primar al Municipiului București a arătat că prețul despăgubirilor a fost denaturat de Gabriela Firea, în condițiile în care proprietarii care urmau să fie despăguți au fost de acord să primească o compensare mai mică.

Două infracțiuni în dreptul Gabrielei Firea

Nicușor Dan a prezentat două cazuri pentru care Primăria Capitalei s-a angajat să facă plăți din banii bucureștenilor. Primul caz l-a vizat pe celebrul Costică Constanda, iar cel de-al doilea pe Vasile Teodor Creștin, în sumă de 22 milioane de euro.

Candidatul de dreapta că, prin acordul apărut acum în spațiul public, primarul general s-a obligat să plătească 18 milioane de euro în prima jumătate a anului în curs, să-i dea un teren de 7000 de mii de metri pătrați pentru stingerea unei datorii de 30 milioane de euro și să mai plătească până la finalul anului aproximativ 40% din datoria rămasă, respectiv circa 40 de milioane de euro.

Nicușor Dan a precizat că acordul conține trei elemente de ilegalitate, dintre care două sunt infracțiuni. „Prima, Municipiul București nu are voie să vândă un teren din proprietatea sa fără să facă o licitație publică. Al doilea lucru, care este infracțiune prevăzută de legea finanțelor publice locale, este că Primarul General nu are voie să se oblige la plăți pe care nu i le-a acordat Consiliul General prin bugete aprobate. Este ca și cum Guvernul ar face plăți pe care nu i le-a aprobat Parlamentul prin legea bugetului", a transmis Nicușor Dan.

Primarul General acceptă să plătească despăgubiri mai mari decât au cerut păgubiții

Candidatul susținut de PNL și USR-PLUS a nominalizat și a treia ilegalitate comisă de Gabriela Firea, respectiv încercarea de a face plăți mai mari decât au cerut proprietarii de terenuri care urmează să fie despăgubiți de Primăria Capitalei.

Mai exact, în cazul înțelegerii făcute de Gabriela Firea cu familia Constanda, care a fost de acord să primească un teren de 7000 de metri pătrați pentru a stinge o datorie de 30 milioane de euro, primarul a propus să-i dea un teren dublu, la o valoare mai mic.

„Și ce face Primarul Firea? Se duce în fața Consiliului General și le propune acestora să dea familiei Constanda un teren de 15.000 de metri pătrați, un teren dublu față de cel inițial, pentru a stinge o sumă mai mică decât cea inițială, de doar 22 de milioane de euro", a declarat Nicușor Dan.

Trei noi cazuri ale Caracatiței de la nivelul Primăriei Capitalei

Nicușor Dan a reamintit, de asemenea, trei cazuri din „caracatița infracțională, instaurată de Gabriela Firea la nivelul Primăriei Capitalei". Primul caz, este cel al Parcului Verdi, unde Primăria Generală s-a oferit, la fel ca și în cazul Constanda, să dea un preț mai mare proprietarilor de terenuri.

Al doilea caz s-a referit la o investigație a G4Media care a arătat că achiziția cinematografului Lumina, pentru care Primăria Capitalei a plătit 1,6 milioane de euro, s-a realizat de o firmă care avea sediul într-un apartament al Gabrielei Firea, firmă care s-a ocupat și de vânzarea unui complex imobiliar din Voluntari al familiei Pandele.

În fine, al treilea caz despre care a vorbit candidatul de dreapta este cel al apartamentelor pentru medici cumpărate de Primăria Capitalei la prețuri supraevaluate. „Primăria a plătit 113.000 de euro pe apartament, în condițiile în care, pe oferta publică a dezvoltatorului imobiliar, prețul era de 92.000 de euro. Un dezvoltator scoate la vânzare apartamente de 90.000 de euro, Primăria Capitalei cumpără apartamente și dă pe ele cu 20% mai mult", a punctat Nicușor Dan suspiciunea de corupție la adresa Primarului General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri