PNL Bârlad a câștigat Primăria și 9 mandate în Consiliul Local!

• Deloc surprinzător pentru mulți, fotoliul de primar al Bârladului a fost câștigat, ca și în 2016, tot de liberalul Dumitru Boroș, care l-a „zdrobit” pe principalul său contracandidat, social-democratul Constantin Constantinescu. În ceea ce privește Consiliul Local Municipal (CLM), PNL și-a adjudecat cele mai multe locuri din cele 21 disponibile, în speță 9, în timp ce PSD a obținut doar 6 locuri.

Cine ar fi crezut că, după trei mandate de primar câștigate de social-democrați (2004-2016), simpatia alegătorilor față de aceștia va scădea tot mai mult la Bârlad? Dar iată că s-a întâmplat! Din nou! Așadar, scrutinul de duminică a arătat că adjudecarea fotoliului de primar de către liberalul Dumitru Boroș în iunie 2016 nu a fost o simplă întâmplare, întrucât, acum, a câștigat un nou mandat, ba chiar cu mai mult de dublul procentelor obținute de social-democratul Constantin Constantinescu, fostul edil șef al urbei.

Totuși, trebuie remarcat faptul că, la aceste alegeri, din totalul de 57.978 de votanți aflați pe listele permanente și complementare, doar 19.628 de bârlădeni și-au exprimat dreptul la vot, dintre care 75 cu urna mobilă. Adică s-au prezentat la vot doar 33,85% din totalul celor cu drept de vot, la scrutinul de acum fiind înregistrată o prezență mai mică decât acum patru ani. Dacă, în anii trecuți, secțiile de vot erau luate cu asalt de vârstnici, acum, situația specială creată de pandemia de SARS-CoV-2 i-a speriat și i-a forțat să rămână în case de teama infectării, așa că ponderea cea mai mare au avut-o persoanele cu vârsta cuprinsă între 45-64 ani.

Astfel, la votul pentru primar, unde Bârladul a avut zece candidați, Dumitru Boroș (PNL) se poate lăuda cu o victorie zdrobitoare în fața celorlalți adversari politici, revendicându-și 9.419 voturi (49,11%) din cele 19.178 valabil exprimate. Evident, pe locul doi s-a situat social-democratul Constantin Constantinescu, ce a totalizat doar 4.476 voturi (23,34%), iar pe trei a „aterizat” Alianța USR-PLUS, prin Ana-Maria Vintilă (1.951 voturi, adică 10,17%.

În ceea ce-i privește pe ceilalți șapte candidați la primărie, lucrurile stau în felul următor: • Daniel Olteanu (ALDE) – 1.424 voturi (7,43%); • Bogdan Sârbu (independent) – 774 voturi (4,04%); • Cristian-Bogdan Lipșa (AUR) – 304 voturi (1,59%); • Tiberius Nechita (PRO România) – 279 voturi (1,45%); • Ștefan Onilă (PMP) – 198 voturi (1,03%); • Dionisie Lefter (RE:START România) – 188 voturi (0,98%); • Nicolae Bădeanu (ADER) – 165 voturi (0,86%).

Cine intră în CLM Bârlad?

Așa cum arată rezultatele finale centralizate de Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) pentru CLM Bârlad, tot PNL a strâns cele mai multe voturi (7.607), obținând astfel nouă din cele 21 de mandate de consilier. În ordine descrescătoare, urmează PSD (4.588 voturi), care a totalizat șase mandate, USR-PLUS (2.258 voturi) – trei consilieri și ALDE (1.527 voturi) – doi consilieri. Ultimul loc din CLM Bârlad este ocupat de independentul Bogdan Sârbu, care a strâns 1.158 voturi.

Astfel, dacă se respectă listele cu candidați depuse la BEC, cei nouă consilieri ai PNL sunt: Dumitru Boroș, Georgică-Florian Vulpe, Iulian Mardare, Florin-Nelu Palade, Iulian Groza, Liviu Luca, Mircea Florin Ferlovici, Carmen Dima-Ifrim și Ioan Racoviță. Evident, Boroș va ceda locul următorului de pe listă, în speță Ionel-Marius Pasat.

Cei șase consilieri din partea PSD sunt: ex-primarul Constantin Constantinescu, Gabriela Plăcintă, Dorin Neculai Apostu, Andrei Teodor Huiban, Andi Constantin Dumitrașc și Ion Filip. În cazul social-democraților, este posibil ca fostul edil Constantinescu să considere că, după trei mandate în fruntea urbei, un simplu loc în CLM este prea puțin pentru el, așa că ar putea renunța în favoarea următorului de pe listă, Sorinel Viorel Răducanu. La Alianța USR-PLUS, cei trei consilieri sunt Ana-Maria Vintilă, Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sîrbu.

Nu în ultimul rând, cele două fotolii ce revin ALDE sunt ocupate de deschizătorii listei, respectiv Daniel Olteanu și Cezar Caleap. Totuși, este puțin probabil ca Olteanu să demisioneze din Parlament cu două luni înainte de alegerile generale din 6 decembrie pentru un loc în CLM Bârlad. Așa că, în locul său, ar putea depune jurământul Constantin-Corneliu Pleșu. Nici în ceea ce îl privește pe Calep lucrurile nu sunt „bătute în cuie”. Acesta ar putea refuza postul de consilier dacă ne gândim că, în 2019, timp de câteva luni, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar acum ar veni pe un simplu post de consilier local. Dacă va renunța, în locul său ar urma să intre Vasile Ivan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.