Dezvoltarea Bârladului, o prioritate pentru actuala administrație locală

• Aflat la începutul celui de-al doilea mandat, primarul Bârladului nu dă semne că va încetini ritmul în privința atragerii fondurilor nerambursabile. După ce, în primii patru ani în care s-a aflat în fruntea urbei, a semnat finanțare cu fonduri UE de peste 36 milioane de euro, edilul liberal și-a propus ca, în viitorul apropiat, să realizeze noi investiții esențiale pentru dezvoltarea Bârladului. Evident, tot prin proiecte finanțare cu fonduri UE.

În cadrul unei conferințe de presă susținute, joi, 19 noiembrie, la sediul PNL Bârlad, primarul Dumitru Boroș, care a câștigat al doilea mandat de edil șef, a atins mai multe teme legate de administrația locală. Una dintre acestea, de altfel foarte importantă pentru dezvoltarea urbei, s-a referit la investițiile la care funcționarii din subordine lucrează de ceva timp și pentru care s-au depus deja fișe de proiect la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est de la Piatra Neamț.

„Așa cum am mai anunțat într-o conferință de presă din timpul campaniei electorale din septembrie, noi am trimis deja la Piatra Neamț câteva fișe de proiect la care lucrăm și pe care ne dorim să le realizăm în mandatul 2020-2024. În linii mari, cam știm pentru ce investiții vom merge să batem la ușă la sediul ADR Piatra Neamț. Concret, pentru următorii ani, ne propunem investiții în mai multe domenii. Astfel, în cadrul Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice, vizăm creșterea eficienței energetice a școlilor «Episcop Iacov Antonovici», «Manolache Costache Epureanu», «George Tutoveanu», «Victor Ion Popa», a Liceului Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» și a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 9. Ne dorim repararea / modernizarea imobilelor, schimbarea stoleriei, instalațiilor electrice și de încălzire, dar și recompartimentarea construcțiilor acolo unde este cazul. Nu sunt depuse, dar lucrăm la proiecte în vederea obținerii finanțării. Din informațiile pe care le avem, vor fi bani pe această axă de finanțare, pentru că și Uniunea Europeană are anumite priorități, iar una dintre ele e pe acest domeniu”, a precizat primarul.

Priorități pentru anii 2021-2024

Edilul șef și-a continuat enumerarea: „Pe Mobilitate Urbană, vrem fluidizarea traficului în Bârlad pe axa Nord-Sud, respectiv pe Bulevardul Republicii, de la Fepa la Confecții. Pe acest segment, ne dorim fluidizarea traficului, dar trebuie să preluăm Republicii de la CNAIR, pentru că avem un impediment important, și anume că nu avem nici proprietatea și nici administrarea arterei, deci nu putem aplica niciun proiect. De asemenea, lucrăm la creșterea accesibilității zonei de agrement Prodana. Aici, așa cum se știe, am investit ceva bănuți din bugetul local, dar ne dorim mai mult decât atât: un drum, piste de biciclete, o pasarelă peste calea ferată – dacă se pretează – ca să creștem accesabilitatea. Asta ca să completăm ce am gândit deja în legătură cu insula, cu pasajul și cu realizarea unor investiții pe celălalt mal. Știți că bârlădenii așteaptă o investiție în zona Centrală a orașului, adică în perimetrul cuprins între Hotel Moldova – Biserica Domnească – Primărie – Biserica Sfântul Dumitru. Deja am discutat cu cei de la Apele Române și am vrea ca zona Centrală să cuprindă și cursul de apă al Pârâului Valea Seacă, de la Podul Caragiale până la Podul Pescăriei. Noi am decolmatat Valea Seacă, dar am vrea să prindem această zonă într-o reabilitare. Studiem, de asemenea, posibilitatea de a realiza ceva pietonal acolo. Este un proiect ambițios, dar trebuie să vedem cât va fi finanțarea pentru fiecare proiect și ce cote de finanțare trebuie să suportăm de la bugetul local”.

În continuare, primul gospodar al orașului a făcut referire și la alte domenii la care se lucrează în vederea obținerii de finanțare. Unul dintre acestea este dezvoltarea infrastructurii educaționale, unde se dorește reabilitarea și restructurarea clădirii Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, reabilitarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și a Școlii de Arte „N. N. Tonitza”. Se lucrează și la documentația pentru conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, ce vizează reabilitarea Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu”, a Palatului Cultural din fosta Școală Gimnazială nr. 2, a Casei „Guriță” și a Casei „Alexandru Ioan Cuza”.

„În linii mari, acestea sunt obiectivele pe carele-am identificat. Lucrăm la documente și sperăm să le putem depune cât mai repede atunci când se vor deschide axele de finanțare, pentru că se merge pe principiul «primul venit, primul servit»„, a completat primarul Boroș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.