G4Media.ro

Primul proces la CEDO după clasarea dosarului violențelor din 10 august 2018.…

Primul proces la CEDO după clasarea dosarului violențelor din 10 august 2018. Doru Oprea, rănit la mitingul Diasporei: ”De ce acel procuror a clasat dosarul fără să ne audieze?”

orum Oprea, una dintre persoanele rănite în timpul protestului din 10 august 2018, reprimat violent de Jandarmerie, va da în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după ce dosarul a fost clasat definitiv, transmite RFI. Rănit grav la picior de una din grenadele folosite de forțele de ordine care au intervenit în forță în Piața Victoriei, Doru Oprea spune că nu a fost audiat niciodată de procurorul DIICOT.

Într-un interviu acordat RFI, el dezvăluie că, după evenimentele dramatice din vara anului 2018, a decis să emigreze în Franța. „Nu voi mai reveni în țară. România este un capitol închis pentru mine. Cu părere de rău și cu mare jenă, voi da în judecată statul român la CEDO pentru că este ultima soluție”, spune Doru Oprea.

Rănit grav la picior, dar ignorat de procurori

Doru Oprea: De ce acel procuror a clasat dosarul fără să ne audieze? Eu am fost rănit, împușcat cu o grenadă în picior plus gloanțe de cauciuc în gleznă, cu raport IML și patru plângeri penale depuse împotriva unor persoane importante din statul român, ministrul de interne, șeful jandarmeriei, prefectul capitalei plus colonelul în alb, cel care a coordonat trupele speciale. Eu nu înțeleg de ce în trei ani nu am fost audiat niciodată. După ce am depus plângerile am predat la tribunalul militar și blugii găuriți cu grenada, plini de sânge, capacul extras din mine în noapte când am fost operat. Mie mi s-a pus viața în pericol. Medicul mi-a spus că capacul s-a oprit la 2mm de artera femurală. Dacă nu ajungeam mai repede la el puteam să mor. Viața mi-a fost pusă în pericol.

Reporter: Spuneți că ați depus mai multe plângeri penale. Ați fost grav rănit în evenimentele de atunci. În aceste condiții, luați în considerare să vă adresați Curții Europene a Drepturilor Omului?

DO: Da, asta e dorința mea. Asta am vorbit și cu avocatul meu. Următorul pas este merg la DIICOT sau nu știu unde, ca să îmi recuperez toate bunurile pe care le-am lăsat. Sper să le primesc. Să nu îmi zică că sunt probe și că le țin secretizate. Pasul următor este să mă îndrept de urgență către CEDO. O să mă coordonez și cu colegii mei, cu ceilalți de la ONG-uri și mai știu câțiva prieteni care au fost răniți atunci. Unii au picioarele arse. Un coleg are o gaură în pulpa dreaptă. Nu e coleg, e un prieten. Ne știam din piață de la proteste. Noi așa ne ziceam, colegi. Mi-e jenă să dau statul român în judecată la CEDO pentru a cere daune și a mi se face dreptate. Dar este ultima soluție. Mi-aș fi dorit ca o dată cu schimbarea puterii, pentru că am înțeles că justiția a fost controlată politic de PSD, dar acum că s-a eliberat am crezut că procurorii ne vor audia. Vor scăpa de presiunea politică și vor trimite dosarul în instanță pentru ca niște judecători, pe baza probelor și a audierilor să stabilească cine e vinovat. Justiția e o putere independentă în statul român. Din păcate nu avem altă soluție decât să dăm statul în judecată. Iar dacă vom primi despăgubiri și ni se va face dreptate tot eu, care sunt antreprenor ce plătește taxe și impozite și care nu a lucrat niciodată la statul român, împreună cu toți cetățenii români, voi plăti pagubele pe care le-au produs niște angajați ai statului român, care primesc bine merci salarii. Unii s-au pensionat și au pensii speciale. Acum încasează pensii…

Citește tot articolul pe RFI România

Foto: Doru Oprea, rănit la protestul din 10 august 2018 / Contul personal de Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. De ce?!
    Pentru ca asa „functioneaza” Statul de drept in Romania lui Johannis!!!!

    S-o luam cronologic:
    – 4 Noiembrie 2019 vine la Palatul Victoria Guvernul Orban 1.
    – Catalin Predoiu e numit Minsitru al Justitiei in Guvenrul Orban 1.
    – 20 Februarie 2020, Giorgiana Hossu e numita de Predoiu si Johannis in fruntea DIICOT, cu toata impotrivirea si comentariile negative de peste tot!
    – 15 Iulie 2020, o Ordonanta a DIICOT cu Semnatura sefei DIICOT, Giorgiana Hossu a Clasat Dosarul 10 August)la acre chiar dna Hossu a lucrat!)
    – 19 Iulie 2020 – Presedintele Johannis, dupa discutiile liderilor UE pe tema conditionarii fondurilor europene de Respectarea Statului de drept, ne arunca flegma prezidentiala:
    „Ca și o notă, pentru România statul de drept NU este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din FERICIRE, în România tema statului de drept a fost REZOLVATA în sens POZITIV prin referendumul de anul trecut și prin SCHIMBARILE Politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.”

    Aroganta si sfidare din partea Presedintelui Romaniei la numai 4 ZILE de la Comunicatul DIICOT care anunta triumfator Clasarea Dosarului 10 August!
    Dle Doru Oprea, sincer va intreb: ce ati simtit in momentul in care ati citit vorbele astea ale Presedintelui Romaniei(sa nu-mi spuenti ca l-ati si votat….)??!!!

    • Vine apocalipsa! Lili are un comentariu cu care sunt de acord!

      Cu excepția cronologiei: ea trebuie sa înceapă de la Dragnea si PSDistii care au organizat și executat represiunea de la 10 august, după modelul 13-15 iunie și decembrie 1989.

    • @Florin: Eu as completa cu altceva: Desi zeci de ONGuri si chiar 2 Asociatii ale magistratilor au reactionat, criticand afirmatiile lui Johannis din 19 Iulie 2020, Johannis nu i-a bagat in seama, mesajul lui indirect: „Asta e Statul de drept’!!!

      dw.com, 20.07.2020: „Klaus din Pont și statul de strâmb.
      Covid a reîntărit salutar obiceiul spălatului pe mâini, inaugurat rușinos de Pilat din Pont. Klaus Iohannis, și el nevinovat, și l-a însușit în dosarul 10 august, ridicând iresponsabilitatea la rang de virtute maximă.
      Dar hai totuși să-l înțelegem. Cine preferă să se păteze punând degetul pe răni care supurează, decât să rămână curat, tăcând? Nu că Iohannis ar evita perpetuu să pomenească dosarele nerezolvate. I se mai întâmplă, dacă-i vine bine la socoteala politică, să le și evoce. După jandarmeriadă a deplâns, în 2018, îngrădirea „disproporționată a drepturilor democratice”. Ba a cerut, vai, și o ancheta „rapidă”. Or, au trecut doi ani de atunci. De ce tace mâlc, acum? I s-a părut ancheta prea amețitor de rapidă? L-a apucat vertijul? Și-a amintit subit că s-a născut politic la Grivco, în calitate de mare speranță uselist-voiculesciană?
      N-o fi el „bun de plisc”, dar îl deschide rapid când i se pare oportun, chiar dacă ce spune se potrivește ca nuca în peretele intereselor românești. Mai nou, a susținut la Bruxelles, iresponsabil, că „pentru România statul de drept nu e o problemă” și că “în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut”.
      Nu, serios, domnule Klaus?
      Dar atunci unde e problema?
      Una vorbiți acasă si alta fumați la Bruxelles? Să-nțelegem, stimate d-le prezident, că, în virtutea dublului dvs limbaj, e cum nu se poate mai în regulă într-un stat de drept ca, în ciuda existenței unei multitudini de probe privindu-i pe vinovați, dosarul 10 august să se claseze? Că, în pofida altor dovezi, de asemenea abundente, dosarele Revolutiei și ale Mineriadelor să fie deschise, închise, clasate, redeschise, tergiversate și apoi din nou îngropate, până ce, plictisiți sau amnezici, obosim sau uităm să mai cerem dreptate?
      De ce nesocotește „președintele României rapoartele Comisiei Europene referitoare la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii”, după cum pe drept deplâng asociațiile magistraților români? Să-i amintim, prin urmare, că „România se află de peste 13 ani sub monitorizarea Comisiei Europene pentru deficiențe vizibile ale statului de drept care explică și eșecul accederii la spațiul Schengen”.
      Și să-l întrebăm și pe el, și pe demnitarii pe care i-a validat el însuși ca premier și ministru al justiției: oare de ce sunt încă liberi vinovații? Domnule Iohannis, domnule Orban, domnule Predoiu: de ce cu excepția cleptocratului suprem, condamnat in extremis pentru altă infracțiune, nu sunt după gratii vinovații, începând cu liderii politici?”

    • Bine face Doru Oprea cu plângerea împotriva statului român! Este scandalos și incredibil că: 1. dosarul a fost clasat; 2. un procuror din capitală NU a audiat o persoană rănită și care, în plus, a depus probe! Somn ușor CSM! Somn ușor Inspecție Judiciară! Johannis, fii neamț și cere-ți scuze pentru potlogăria imensă legată de numirea Georgianei Hosu împotriva avizului negativ al CSM!

  2. Când spun democrație în România simt rușine. Imensă rușine.

    • Ai fost mereu la vot? La manifestații ai fost vreodată?
      Abia atunci să te rușinezi.

  3. Pai nu ti-a zis Iohanis? Stelian Ion e de vina, demisia !!! sa vina Dragnea inapoi sa refacem USL-ul

  4. ei, de ce… deoarece jandarmeria conteaza in vremurile astea, deoarece ce s-a „intamplat” pe 10 august se poate „intampla” si la cotroceni sau la guvernul meu si, nu in ultimul rand, deoarece la nicio actiune de genul ala nu lipsesc baietii cu atentie distributiva.

  5. pesedeul nu a plecat de la putere nene…ei au castigat alegerile…chiar nu intelegem nimic in tara asta? tot mizeriile lor sunt la conducere in majortitatea institutiilor statului corupt!

  6. Mars trolule. Manifestația nu se autorizează, se anunță și de confirma anunțul de autorități. Si asta a fost făcut pentru 10 august, totul era legal.
    Se zvonea ca va fi violenta? Unde ai auzit tu asta? Toate manifestațiile de pana atunci și de atunci încoace au fost ok, inclusiv cea cu Ordonanța 13.
    Pusa la cale de servicii? Ai dovezi, știi tu ceva?
    Mars ca minți.

  7. Parchetul e teoretic parte a puterii judecătorești, separată de executiv. Asta e o cerință esențială a statului de drept.
    Dar ai dreptate, dosarul 10 august dovedește că la noi e numai o teorie, o fantezie.

  8. Nu au fost audiaţi pentru că aşa se falsifică adevărul. Infractorii au nevoie de linişte pentru a lucra eficient. Din punctul lor de vedere nu s-a întâmplat nimic pe 10 august 2018.

  9. Admirabil este Doru Oprea (cu plângerea împotriva statului român)! Este scandalos și incredibil că: 1. dosarul a fost clasat; 2. un procuror din capitală NU a audiat o persoană rănită și care, în plus, a depus probe! Somn ușor CSM! Somn ușor Inspecție Judiciară! Johannis, fii neamț și cere-ți scuze pentru potlogăria imensă legată de numirea Georgianei Hosu împotriva avizului negativ al CSM!

  10. Dar du-te pe Marte, babaiatule, ca sa ne explici si mai bine cat de important esti si cat de Kodrupti sunt procurorii care nu aselenizeaza in urmarirea ta.

  11. oare de ce g4media nu ( mai) publica comentariile care nu sunt pe linie?

    cenzura nu a dat voie?

  12. ”De ce acel procuror a clasat dosarul fără să ne audieze?”

    Pentru ca au comportsament de secaturi sociale . Pentru ca nu ii cauta nimeni la coaste . Pentru ca , alaturi de judecatori , jandarmi si politisti reprezinta capuse ordinare pe cospul social sanatos al poporului roman .

    Izolati social orice scursura nemernica .

  13. !Florin

    cine sau ce va impiedica sa fiti onest!
    legea 60 a adunarilor publice prevede la art. 2

    *Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun,…* ceea ce aici nu a fost cazul…

    iar la art. 7 *Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de afluire şi defluire, numărul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite să asigure şi să răspundă de măsurile de organizare, serviciile pe care le solicită din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei, potrivit modelului prezentat în anexă.*

    si in plus, orice adunare publica/miting dupa orele 23 este complet interzis!

    pe scurt, mitingul a fost ilegal…in forma si in continut…

    cat priveste pregatirea psihologica a mitingului aveti la dispozitie https://evz.ro/plan-halucinant-protest.html

    acolo veti citi: *Într-un interviu prezentat de Antena 3 cu protestatarul #Rezist, Ovidiu Grosu a declarat că pe 10 august manifestaţia organizată de diaspora se va lăsa cu sânge şi foc, vor avea dreptul să ucidă jandarmii şi să le confişte armele. Nu va fi un protest, ci o Revoluţie, a mai declarat protestatarul. *

    repet intrebarea: de ce nu sunteti onest?

  14. !Adrian Popescu

    mitingul a fost ilegal…el a reprezentat un fel de Maidan a la Rahova, in care in afara de provocatori au participat niste *directori de constiinta*, care in * marea lor constiinta* inca nu au aflat ca respectarea legii inseamna apararea libertatii..

    la nivel maximal se urmarea crearea unei situatii similare celei de la Colectiv, cand presedintele a spus eternele cuvinte * a trebuit sa moara oameni ca guvernul sa-si dea demisia*….adica realizarea unei presiuni publice pentru a obtine demisia din partea guvernului Dancila…

    la nivel minimal beneficii electorale..

    institutiile statului au actionat conform planului,

    faptul care a schimbat lucrurile a fost agresarea jandarmeritei si luarea pistolului….astea nu intrau in plan..

    puterea s-a luat dupa un an….

    ca atare dosarul trebuia inchis….cine stie ce se mai afla daca se ajungea la proces…

    manipularea de la un cap la altul….realizata de beneficiarii evenimentului….