„Ziua libertății” în Anglia. Boris Johnson ridică restricţiile în plin val pandemic, în timp ce comunitatea științifică se opune

Data publicării:
Mai mulți tineri se bucură în fața unui bar din orașul Leeds, după ce restricțiile pandemice au fost ridicate în Anglia la miezul nopții.
Mai mulți tineri se bucură în fața unui bar din orașul Leeds, după ce restricțiile pandemice au fost ridicate în Anglia la miezul nopții. Sursă foto: Profimedia Images

Pe măsură ce al treilea val al pandemiei de COVID-19 este în plină desfășurare în toată Anglia, iar rata de infectare a ajuns la cel mai înalt nivel din luna ianuarie și până în prezent, guvernul britanic a luat decizia să redeschidă națiunea. Această decizie reprezintă o acceptare a faptului că infecțiile vor crește, însă acest lucru nu va mai conta atât de mult, deoarece vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 au „rupt legătura dintre infecție și mortalitate”, în opinia decidenților politici de la Londra. Cu toate acestea, comunitatea științifică din Marea Britanie consideră că „ziua libertății” reprezintă o decizie „periculoasă și prematură”, după cum se arată într-o declarație semnată de mai mulți oameni de știință și publicată în revista medicală britanică The Lancet.

Premierul britanic plasează Anglia în centrul unui experiment care va oferi o perspectivă mai clară asupra modului în care poate un stat cu o populație de peste 55 de milioane să reziste unui nou val pandemic atunci când toate restricțiile sunt ridicate, conform CNN

Aproape toate restricțiile din Anglia sunt de azi ridicate. Purtarea obligatorie a măștii a fost eliminată, nu mai exista o limită a numărului de persoane care să poată sta împreună în interior sau în aer liber, distanțarea fizică va fi aplicată doar pentru persoanele infectate, iar aeroporturile și facilitățile de recreere precum cluburile de noapte sau stadioanele vor fi libere să funcționeze la capacitate maximă.

Argumentul în favoarea deciziei lui Boris Johnson de a ridica aproape toate restricțiile este că cea mai mare parte a populației adulte din Marea Britanie este acum vaccinată complet. Însă, în ciuda ratei mari de vaccinare, doar Anglia va relaxa aceste măsuri. Autoritățile regionale din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au preferat să prelungească măsurile de prevenție. 

Până când toată populația se va vaccina, masca de protecție rămâne principala armă împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2

De mai multe săptămâni, oamenii de știință susțin cu tărie că e necesară în continuare purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise pe timpul verii. Aceștia au declarat că, având în vedere numărul tot mai mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, acoperirea feței cu masca de protecție oferă în continuare oamenilor cel mai eficient mod de a limita răspândirea COVID-19 în cafenele, teatre și restaurante. „Este foarte simplu. Dacă nu porți mască, virusul se răspândește mai departe”, a declarat Julian Tang, un virusolog care lucrează la Universitatea Leicester din Marea Britanie, potrivit The Guardian

Tang a mai spus că măștile de protecție limitează în mod clar răspândirea particulelor virale de la o persoană infectată la una care nu a fost infectată și, de asemenea, reduc șansa unui purtător de mască de a prelua virusul de la altcineva. „Măștile funcționează în ambele sensuri”, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, rata noilor cazuri de Covid-19 a depășit limita de 50.000 într-o singură zi, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință și experții în sănătate să avertizeze că țara ar putea fi forțată să impună din nou restricții mai târziu în cursul acestui an, deoarece numărul tot mai mare de infectării pare să continue să crească până în toamnă. În aceste condiții, au transmis experții, purtarea măștilor de protecție ar trebui să continue, în ciuda refuzului guvernului condus de premierul Boris Johnson de a oficializa o astfel de mișcare.

Citește și: Boris Johnson s-a răzgândit. Premierul britanic se va izola pe toată perioada de 10 zile, fiind contact Covid

„Dacă presupunem că o mască de protecție reduce la jumătate riscul de transmisie a virusului, asta înseamnă că pentru fiecare 1.000 de particule de virus pe care o persoană infectată le respiră, doar 500 vor trece de masca de protecție. Apoi, atunci când aceste particule ajung la altcineva, în mod similar măștile lor vor asigura cel puțin o reducere la jumătate a numărului de viruși care ajung la gura sau nasul lor. Cu alte cuvinte, din cele 1.000 de particule de virus pe care le-a expirat o persoană infectată cu SARS-CoV-2, doar aproximativ 250 vor ajunge la o altă persoană. Acest lucru ar trebui să reducă ratele de infectare. De aceea consider că măștile sunt importante”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea de Est din Anglia.

„Cele mai multe studii sunt observaționale și predispuse la tot felul de prejudecăți, dar luate împreună există o constatare consecventă în ceea ce privește acoperirea feței cu o mască de protecție. Estimările variază, dar probabil masca de protecție reduce transmisia COVID-19 undeva între 10% și 25%”, mai remarcă Paul Hunter.

În aceste condiții, este crucial ca tot mai multe persoane să poarte mască de protecție, a declarat Paul Edelstein, profesor emerit în știința patologică la Universitatea din Pennsylvania. „O bună protecție necesită ca majoritatea oamenilor să poarte măști. Purtarea unei cârpe standard sau a unei măști medicale într-o cameră care unde se află mai multe persoane infectate care nu poartă mască de protecție, probabil, nu va oferi o protecție foarte mare. În principiu, purtarea măștii de protecție trebuie să fie realizată de către majoritatea persoanelor dintr-o încăpere pentru a reduce rata de infectare”, a adăugat profesorul Paul Edelstein. 

Acesta a mai spus, de asemenea, că experimentele au arătat că măștile din pânză cu mai multe straturi ar putea oferi un control și o protecție mai bune decât măștile cu un singur strat. „Există o transmisie relativ mică în aer liber atunci când există o ventilație bună, astfel încât măștile sunt, în general, inutile în aceste condiții”, a declarat profesorul Paul Edelstein. 

vaccinare - Londra - ziua libertății
Oamenii stau la coadă să se vaccineze împotriva Covid-19 la centrul de vaccinare de lângă stadionul Tottenham Hotspur din nordul Londrei în ajunul Zilei Libertății, pe 18 iulie 2021. Sursă foto: Profimedia Images

La rândul său, Catherine Noakes, profesor de inginerie a mediului pentru clădiri la Universitatea Leeds, a spus că oamenii ar trebui să realizeze că nu vor purta măști pentru totdeauna. „Cu toate acestea, în perioadele cu o prevalență foarte mare a virusului, așa cum se întâmplă acum, măștile sunt cu adevărat importante. Cu cât sunt eliminate tot mai multe măsuri de protecție, cu atât mai mult trebuie să ne asigurăm că măsurile care ne-au rămas funcționează. De aceea, încurajarea oamenilor să poarte mască de protecție de bună calitate este una dintre cele mai importante lucruri”, a transmis Catherine Noakes.

Aceasta a mai adăugat: „Dacă sunteți într-un magazin, într-un restaurant sau pe tren sportiv unde sunt mulți oameni, există o probabilitate destul de mare ca unul dintre voi să fie infectat. Cu toate acestea, cu cât sunt mai mulți oameni care poartă măști de protecție, cu atât va fi mai mare reducerea transmiterii virusului și a infecțiilor”. 

„Ziua libertății”, o victorie de etapă și consecințele pe termen lung pentru tinerii britanici

Intenția guvernului britanic de a elimina restricțiile pandemice începând cu 19 iulie 2021 înseamnă că imunitatea de masă va fi atinsă prin vaccinare pentru unii dintre cetățeni și prin infecție pentru alții cetățeni, aceștia fiind în special tinerii.

Experții în sănătate consideră că legătura dintre infecția cu virusul SARS-CoV-2 și decesele provocate de acesta ar putea fi slăbită, însă în niciun caz întreruptă. Oamenii de știință din Marea Britanie susțin că transmiterea fără restricții va afecta în mod disproporționat copiii nevaccinați și tinerii care au suferit deja foarte mult de pe urma pandemiei.

Datele oficiale ale guvernului britanic arată că până astăzi, 19 iulie 2021, peste 46 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, ceea ce înseamnă un total de 87,8% din populația adultă, iar peste 35 de milioane de persoane, adică un total de 53,6%, au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze. Totodală, la Londra, mai mult de o treime dintre locuitorii orașului nu au primit încă prima doză de vaccin, ceea ce face din capitala Angliei zona cu cea mai mică rată de vaccinare din țară, potrivit BBC News

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a transmis, cu doar câteva ore înainte de sfârșitul restricțiilor legale din Anglia, că aproape fiecare adult din Regatul Unit a primit o doză de vaccin împotriva COVID-19, relatează Reuters. Ținta prim-ministrului Boris Johnson a fost ca fiecare adult care dorea să se vaccineze să o poată face până pe 19 iulie.

capută foto bbc
Grafic cu procentul total al persoanelor de peste 18 ani vaccinate cu prima și a doua doză în toate regiunile Angliei. Captură foto: BBC News

Chiar dacă aproximativ 20% dintre persoanele nevaccinate au încă anticorpi pentru că au trecut prin boală, peste 17 milioane de persoane rămân în continuare fără nicio protecție împotriva COVID-19, după eliminarea restricțiilor. Având în vedere acest lucru și transmisibilitatea ridicată a variantei “Delta” a viursului SARS-CoV-2, creșterea exponențială a cazurilor va continua probabil până când alte câteva milioane de persoane vor fi infectate, ceea ce va înseamna că sute de mii de persoane vor rămâne cu boli pe termen lung și dizabilități. Strategia prin care guvernul britanic „va permite oamenilor să ia propriile deciziiriscă să creeze o generație cu probleme cronice de sănătate și cu handicap, ale cărei efecte personale și economice ar putea fi resimțite în deceniile următoare.

Experții britanici consideră că ratele ridicate de transmitere a COVID-19 în școli și la copii va conduce la perturbări educaționale semnificative, o problemă care nu a fost abordată atunci când s-a luat în calcul eliminarea restricțiilor și pentru copii. Cauza principală a perturbării educației este transmisia virusului, nu izolarea. Măsuri stricte în școli, alături de soluții menite să mențină transmisia comunitară a SARS-CoV-2 la un nivel scăzut, dar și eventuala vaccinare a copiilor, vor asigura copiilor posibilitatea de a rămâne în siguranță la orele de curs. Acest lucru este cu atât mai important pentru copiii vulnerabili din punct de vedere clinic și social. Oamenii de știință au avertizat că dacă va fi permis ca transmiterea comunitară să continue în timpul verii, atunci se va crea un bazin de infecții, care probabil va accelera răspândirea cazurilor de COVID-19 atunci când școlile și universitățile britanice se vor redeschide la toamnă.

Norocoșii contextului 

Principalul beneficiar al ridicării restricțiilor va fi fără îndoială industria ospitalității, un sector major al economiei britanice. În timp ce aceste locuri și angajații lor abia așteaptă să se întoarcă la muncă pentru a produce venituri, riscurile asociate acestei reveniri cresc treptat. Kate Nicholls, director executiv la UK Hospitality, a vorbit cu jurnaliștii de la CNN și le-a transmis că multe locații își vor impune propriile restricții pentru a nu risca să fie victimele unor probleme generate de pandemie. Aceasta a mai spus că cea mai mare provocare cu care se vor confrunta multe dintre aceste companii va fi numărul de angajați care vor trebui să se autoizoleze după ce intră în contact cu persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2, deoarece se vor accentua „unele dintre lipsurile de forță de muncă existente pe piață”. 

Citește și: Noul ministru al sănătății din Marea Britanie a făcut COVID cu două zile înainte de ridicarea restricțiilor

Unele locații se vor deschide numai în anumite zile ale săptămânii sau pentru un număr limitat de ore, ceea ce va „avea un impact asupra capacității lor de recuperare”, a mai declarat Kate Nicholls. Mai mult, aceste companii vor trebui să ia unele măsuri, precum despărțitoare între mese sau asigurarea unei distanțe sociale, pentru a convinge clienții că se află în siguranță.

„Din păcate, industria ospitalității se bazează pe oamenii care interacționează și se întâlnesc și asta va duce la creșterea ratelor de infectare”, a precizat Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading. Acesta a mai declarat că orice persoană infectată crește riscul apariției unor noi mutații ale virusului SARS-CoV-2. Deși nu crede că asta înseamnă că vom vedea imediat o variantă care este complet rezistentă la vaccinuri, profesorul în microbiologice e de părere că „ceea ce vom vedea în următoarea perioadă este o tocire progresivă a eficacității vaccinului”. 

oameni - londra - mască
Persoane care poartă măști de protecție și altele care nu poartă măști de protecție se plimbă pe Oxford Street, în centrul Londrei, sâmbătă, 17 iulie 2021, înaintea eliminării restricțiilor pandemice. Sursă foto: Profimedia Images

Efectul de bumerang al strategiei premierului Boris Johnson

Datele preliminare sugerează că strategia guvernului oferă un teren fertil pentru apariția unor variante ale SARS-CoV-2 rezistente la vaccin. Acest lucru ar pune foarte multe persoane în pericol, inclusiv pe cele deja vaccinate în Regatul Unit, dar și la nivel global. Deși vaccinurile pot fi actualizate, acest lucru necesită timp și resurse, lăsând în tot acest timp multe alte persoane expuse la infectare. Răspândirea unor variante potențial mai transmisibile ar afecta în mod disproporționat persoanele cele mai defavorizate din Marea Britanie, dar și cetățenii statelor cu acces limitat la vaccinuri împotriva COVID-19, conform declarației oamenilor de știință.

Strategia lui Boris Johnson va avea un impact semnificativ și asupra serviciilor de sănătate din Marea Britanie, precum și asupra personalului epuizat, care încă nu a reușit să se recupereze după valurile de infecții anterioare. Creșterea numărului de cazuri va duce inevitabil la o creștere a internărilor în spitale, ceea ce va înseamna că va fi impusă o presiune suplimentară pe lucrătorii din domeniul medical, într-un moment în care milioane de oameni așteaptă proceduri medicale și îngrijiri de rutină. Totodată, remarcă oamenii de știință, deoarece comunitățile defavorizate sunt mai expuse riscului de infectare cu COVID-19, aceste politici vor continua să-i afecteze în continuare pe cetățenii cei mai vulnerabili și marginalizați, adâncind astfel inegalitățile sociale.

Dacă relaxarea restricțiilor merge prost, există o șansă reală ca totul să se întoarcă împotriva premierului Boris Johnson. O creștere a cazurilor și numărul de persoane în autoizolare va duce la anularea vacanțelor multor familii, iar oamenii care și-au văzut concediul pierdut îl vor găsi vinovat pe Boris Johnson, crede Joe Twyman, directorul firmei de sondare a opiniei publice Deltapoll. 

„Dacă situația se înrăutățește, aceasta poate afecta poziția guvernului, deoarece percepția asupra modului în care guvernul se ocupă de pandemie este corelată foarte strâns cu sprijinul populației”, mai spune Joe Twyman, care subliniază că scenariul cel mai rău pentru Boris Johnson ar consta în faptul de a fi nevoit să de declare „învins și să introducă noi măsuri”, în cazul în care lucrurile „merg foarte prost”.

Marea Britanie a cunoscut, de asemenea, o criză uriașă de sănătate mintală în timpul pandemiei. Cu toate acestea, dacă unele probleme pot să dispară ca urmare a ridicării restricțiilor, există șansa ca altele să conducă la o divizare mai profundă a societății și să provoace mai multă anxietate și mai multe traume pentru persoanele care au devenit deja vulnerabile. 

„Unii oameni vor continua să se teamă, vor purta în continuare măști și se vor distanța și ar putea să-i perceapă pe alții ca fiind egoiști pentru că nu fac acest lucru”, a declarat John Drury, profesor de psihologie la Universitatea din Sussex, pentru CNN.

Public Health England a estimat că peste 30.000 de decese au fost evitate în Anglia până la 25 iunie 2021, ca efect direct al vaccinării, remarcă BBC News. De altfel, însuși premierul britanic i-a îndemnat pe englezi să fie precauţi şi să se autoizoleze atunci când li se spune.

În același timp, premierul Boris Johnson i-a încurajat pe conaţionalii săi să-şi facă şi a doua doză de vaccin atunci când li se va solicita acest lucru, invitându-i astfel să facă „următorul pas” cu „toată prudenţa necesară şi respect pentru ceilalţi” și ţinând cont de „riscurile pe care continuă să le reprezinte boala COVID-19”. 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri