G4Media.ro

Angajați Petromidia acuză lipsa reviziilor și a modernizării rafinăriei după ce trei…

Sursa foto: cititor G4Media

Angajați Petromidia acuză lipsa reviziilor și a modernizării rafinăriei după ce trei colegi au murit în urma exploziei din 2 iulie / Grup special de Whatsapp al muncitorilor / Compania refuză să răspundă

Peste 200 de colegi ai bărbaților decedați în urma exploziei de la Petromidia au format un grup de Whatsapp în ziua înmormântării primului coleg, tânărul de 32 de ani găsit carbonizat în ziua exploziei, pentru a-și cere drepturile și pentru îndreptarea unor nereguli din activitatea companiei, susțin aceștia.

G4Media și Info Sud-Est au stat de vorbă cu mai mulți angajați de pe grupul de Whatsapp și cu foști angajați ai Petromidia care susțin că, deși ar cunoaște problemele de funcționare ale rafinăriei, conducerea companiei ar refuza constant să le rezolve. Aceștia mai susțin că problemele sunt cunoscute de toți angajații, că au fost semnalate în nenumărate rânduri superiorilor, dar că activitatea continuă după principiul ”lasă, că merge”. Angajații rafinăriei au făcut declarațiile sub anonimat.

Reprezentanții Rompetrol (KMG International) au transmis G4Media și Info Sud-Est că ”nu dau curs solicitării” reporterilor de a răspunde acuzațiilor aduse de angajații rafinăriei.

Trei bărbați, de 32, 50 și 53 de ani au murit în urma exploziei din 2 iulie, de la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și una din cele mai mari din sud-estul Europei, operată de grupul Rompetrol, unde se prelucrează majoritar țiței.

Rompetrol este controlat majoritar (54,63% – direct şi indirect) de KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan şi de către statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%). Citește totul despre Rafinăria Petromidia, aici. 

Angajați: Când le spunem de probleme, ei ne spun să avem noi mai multă grijă sau ”Eh, merge”/ Nu cerem nimic exagerat, doar să nu mai murim

  • G4Media și Info Sud-Est au stat de vorbă cu mai mulți angajați și foști angajați ai Petromidia care au declarat că exista probleme punctuale acute în anumite secții ale rafinăriei dar că, deși acestea sunt cunoscute la nivelul superiorilor, nu se iau măsuri pentru îndreptarea lor.
  • Angajații mai susțin că reviziile nu se fac „în mod serios”, dar și că modernizarea propriu-zisă constă, de fapt, în schimbarea unor piese, instalațiile fiind vechi, aceleași de la momentul înființării companiei.
  • Peste 200 de angajați ai Petromidia au format un grup de Whatsapp în ziua în care și-au înmormântat primul coleg, decedat pe loc în momentul exploziei. Acesta fusese găsit carbonizat după 2 ore de căutări ale pompierilor. Ei revendică o serie de chestiuni punctuale referitoare la orele de muncă și grila de salarizare, dar la condițiile de muncă din rafinărie.
  • G4Media și Info Sud-Est au transmis Rompetrol acuzațiile aduse de angajații companiei și a întrebat dacă infirmă sau confirmă problemele semnalate de aceștia și cum comentează situația expusă de colegii victimelor exploziei. De asemenea, am mai întrebat dacă angajații companiei au primit consiliere psihologică în urma tragediei și ce strategie sau plan are conducerea rafinăriei pentru ca astfel de accidente să nu mai aibă loc în viitor. Compania a transmis că nu dă curs solicitării G4Media și Info Sud-Est.
  • Redăm în continuare dialogul dintre reporterul G4Media și angajații Petromidia:

Rep.: Ce nu funcționează concret acolo?

Angajați: În unele secții, instalațiile sunt vechi de când s-a înființat rafinăria, pentru că ei nu schimbă conducte, ei modernizează schimbând un robinet și așa se laudă că modernizează rafinăria. Clapeta pompei de alimentare din instalația HPM nu a ținut produsul când a venit ”pe invers” deoarece a căzut tensiunea pompei. Practic, produsul (un amestec de hidrocarburi, n.red.) a venit cu presiune prea mare față de cât ținea vasul și a rupt clapeta, iar vasul s-a spart. De-aici și explozia. Clapeta era veche, de-asta a fost posibil accidentul. Reviziile nu se fac în mod serios, când vin echipele de muncitori pentru revizii pleacă mai devreme decât programul pe care îl au, stau mai mult prin vestiare. Rafinăria nu cumpără materiale noi, doar verifică materialele vechi sau când cumpără piese le cumpără tot vechi, pentru că vor să plătească mai puțin. Spre exemplu, Secția 1 are probleme punctuale acute. În primul rând toate sunt foarte vechi. Apoi, conductele cu produs finit de la marginea instalației (de la limită) se află lângă conductele de aburi de înaltă presiune, iar asta înseamnă că dacă produsul scapă pe conducta de aburi ia foc. Noi dăm probe de-acolo, iar dacă bate vântul poate lua foc. Spre exemplu, la fiecare revizie când se blindează conductele (când etanșezi complet o conductă, n.red.) izbucnește focul. Lucrul ăsta ar putea fi remediat dacă cele două conducte, de produs și de aburi, ar fi separate printr-o tijă metalică. Ei mereu spun că ”Lasă că o să le facem, dar aveți și voi mai multă grijă”.

Rep.: Problemele astea sunt cunoscute la nivelul echipei?

Angajați: Toți angajații se plâng de lucrurile astea.

Rep.: Ați semnalat vreodată superiorilor/conducerii problemele pe care le identificați?

Angajați: Am semnalat de multe ori problemele astea conducerii. Când veneau șefii de instalații le arătam ”Uitați, că avem aici o problemă” și ne spuneau ”Eh, lăsați că merge. Ne ocupăm, ne ocupăm”.

Rep.: Vă simțeați în pericol înaintea exploziei? Cum v-a afectat tragedia din 2 iulie?

Angajați: Da, eram conștienți că suntem în pericol, dar nu credeam că de la o problemă tehnică se va termina în halul ăsta. Un coleg care a prins incendiul, dar a fost tras de altcineva și salvat este traumatizat, iar un altul și-a dat demisia.

Rep.: Ar fi putut fi o explozie mai puternică având în vedere că acolo e mult material combustibil?

Angajați: Norocul a fost că vasul de presiune a fost relativ mic, având doar un amestec de hidrocarburi neprocesate. Un alt noroc a fost că vântul a bătut dintr-o direcție nefavorabilă extinderii flăcărilor spre o zonă cu risc de explozie mare. Apoi, noaptea și un altfel de vânt ar fi îngreunat foarte mult stingerea incendiului.

Rep.: Ce nemulțumiri aveți referitor la companie?

Angajați: Trebuie reintrodusă grupa de muncă prin care poți ieși la pensie mai devreme din cauza riscurilor și toxicității la care sunt supuși în timpul vieții. Grila de salarizare mult mai mare, noi luăm salarii asemănătoare angajaților de la magazinele de bricolaj. Un operator ia în jur de 3600 lei în mână, un maistru în jur de 5000 lei, pentru toate riscurile la care suntem supuși. Nimeni nu înțelege cum se calculează zilele cu ore duble, când sunt sărbători sau sâmbetele și duminicile, nu știm cât e ora de muncă. În ziua înmormântării am fondat un grup de Whatsapp cu peste 200 de angajați pentru a ne uni ca să ne cerem drepturile, nimic exagerat, nimic ieșit din comun, doar ca să nu mai murim.

sursa foto: Cititor G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Să plece toți muncitorii.pe ruși și PSD nu îi interesează viețile angajaților ci banii lor.toate întreprinderile românești date de mafia criminala Ilici KGB,Năstase ponta serviciilor ruse de spionaj ruse au furat și falimentat

    • Hehe, Ceaușescu le-a construit combinatul Petromidia de la zero, iar ăștia nu sunt în stare nici sa schimbe o țeavă crăpată. Apropo, muncitorii ăștia revoltați l-au votat cumva timp de 15 ani pe pușcăriașul Mazăre, în calitate de cetățeni ai Constanței?

  2. În Românistan este scris în legile mafiote făcute pentru mafioţi că angajatul este sclavul angajatorului. Multinaţionalele ştiu cel mai bine!

    Nu vă mai cereţi drepturile, că nu aveţi aşa ceva!

  3. Daaaaa. Și vezi ce-o să îi intereseze pe străini de romanasi. Aicisha se trage la maxim pe profit cu complicitatea autorităților române.

    • Și de alte tunuri, așa zise privatizări de succes!! Oricum, după 20 de ani nu mai știe nimeni cât și de unde au furat securiștii.

  4. Maxim profit, minimă investiție… pe ăștia i-am învățat tot noi

  5. Compania sa-si rezolve problemele semnalate, ca este obligata prin lege sa ofere locuri de munca sigure pentru angajati!

  6. In situatia de fata, daca angajatorul nu a luat masuri referitoare la respectarea legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca, atunci se va deschide dosar penal in rem si se va identifica persoanele vinovate (conducere, responsabil SSM, cadre tehnice, etc.)
    Dar, daca tu, salariat, nu faci sesizari la ITM (compartimentul SSM) inseamna ca si tu esti complice moral la chesitunile ce tin de securitatea ta. Apoi trebuia declansat un conflict de munca pe aceasta tema.
    dar..ca deobicei..moartea unor persoane ..iti naste tie ideea sa ceri imediat salarii mai mari si pensionarea mai devreme. Ce treaba are asta cu protectia muncii? Ai rezolvat problema asta daca iei salariu mai mare? Nu! Iti accepti soarta de kamikaze pe bani mai multi. Bleah!

  7. Un astfel de caz in America ar atrage despagubiri uriase familiilor victimelor, de milioane de euro. La noi, vin detinatorii de pensii speciale si le acorda cate 20.000 euro si s-a incheiat speta.

  8. De remarcat ca nu exista articole care sa spuna ca au murit cei 2 arsi transportati in Germania, in toata presa noastra penibila.
    Nici cu Google nu gasesti in momentul de fata un articol care spune ca cei 2 arsi transportati in strainatate au murit, decat cu jumatate de gura, indirect.
    Petromidia a marcat banu’ la presa.

  9. Problema e complexa: management sovietic + mentalitate romaneasca + impotenta tehnica a autoritatilor + posibil ceva coruptie + indiferenta a actionarului minoritar Statul

    Managemnet sovietic: e suficient sa vorbesti cu cativa care lucreaza in Rompetrol si intelegi imediat ce inseamna asta. Kazakhstan e o dictaura post-sovietica cu zeo standarde industriale sau etice. „Managerii” de acolo reflecta fix asta, iar celor locali li se pare foarte cunoscut.
    Mentalitatea romaneasca: taci din gura, daca zici ceva zi anonim si cu voce joasa. Altcineva trebuie sa faca, nu eu. gandire tehnica gen totul se rezolva cu sarma. Si in articol, intrebati ce e de facut, muncitorii zic ca ar trebui sa le creasca salariile, desi anterior descriu cu lux de amanunte problema ce nu are nici o legatura cu nivelul remuneratiei lor personale.
    Impotenta tehnica a autoritatilor: cine sa controleze? numitii politic? Baietii si fetele de casa ale vreunui politician care probabil e si „contractor” al rafinariei? Daca esti inginer bun te angajezi la stat? nu, pleci afara.
    Indiferenta actionarului minoritar: Statul va spune ca nu are ce sa faca, ca e minoritar etc. No shit? ai ce sa faci, poti sa vizitezi/sa inspectezi, sa impui managementului standarde (de ex. o linie confidentiala la care angajatii pot relata probleme, linie auditata ulterior extern etc.). Dar si aici probabil sunt de cautat politicienii printre contractori.

    • M-a uns pe suflet comentariul dumneavoastră! Cam aceeaşi poveste o intâlnim in toate firmele din România: slugărnicie, pupincurism, securism, autorităţi impotente pentru că sunt şpăgare, partidul in toate, legea inexistentă. Şi să nu uităm de mentalitatea coloniştilor: AICI FACI MULTE CU BANI PUŢINI. Românii se vând ieftin şi se miră tot ei de ce sunt săraci şi prostiţi de toată lumea.

      Am un sentiment că la Petromidia ştia toată lumea de problemele tehnice, dar ce să faci, dacă „Merge şi-aşa!” ??? Cum să deranjezi tu conducerea cu problemele SSM, când tu trebuie să lingi în cur cât mai vârtos conducerea?! La noi o să vedeţi mii de încuscriri la nunţi între angajaţi şi zeci de sesizări pe nerespectarea legislaţiei muncii. Nouă ne plac nunţile, nu legea.

    • Pai iti spun eu de ce nu au deranjat conducerea.
      Ce a patit Vlad Voiculescu atunci cand a deranjat conducerea?
      Aud? Mda. Uite acum aveau nevoie de solidaritate, dar ce sa vezi? Nada. Nema.

  10. Chiar nu va e rusine? Va bagati in seama cu fleacuri in timp ce lucruri de importanta mondiala se desfasoara sub nasul nostru?
    Catu si cu Orban se lupta pentru sefia PNL – asta este important. Doar nu vreti ca niste personalitati marcante precum domniile lor sa stea sa se preocupe de Petromidia si de niste muncitori prapaditi si dispensabili. Alegerile PNL ar trebui sa fie acum urmarite cu sufletul la gura de orice roman cinstit, pentru asta existam, pentru asta traim. Ce valoare au cateva vieti omenesti in comparatie cu alegerile PNL?

    • Hai plimba ursu’ de p-aci, ce-are a face politica cu managementul prost si defectuos al unei companii private?
      Toata lumea stie ce e in rafinarie, problema e ca toti intorc capul…
      Ziceau unii ca e posibil sa fie si politicieni implicati in firmele contractoare, pai pot eu sa spun cateva: Moldocor, Argenta, TMUCB, e greu sa fie facuta o investigatie?

    • @Antiprostime: nu fa pe desteptul. Statul detine actiuni Petromidia.
      In plus, statul trebuie sa se asigure ca se respecta strict legislatia muncii in orice companie privata. Se pare ca nu prea se respecta din moment ce conducerea, cu buna stiinta, isi pune in pericol angajatii prin reparatii de mantuiala si nealocarea de fonduri suficiente. Un control adevarat ar gasi rapid o gramada de nereguli. dar cine sa-l faca, PNL si Catu?

  11. e regretabila situatia…dar totusi, nu ii obliga nimeni sa munceasca acolo…daca nu se simt in siguranta, daca nu au incredere, daca le este teama si frica, daca sunt simpli spectatori cand se fac lucrarile de revizie….nu ii tine nimeni sa isi cauta in alta parte, poate sa faca uber, sa livreze pizza, sa se duca in horeca ca tot plang cei de la mare de lipsa de personal, sa tunda iarba..supararea lor de fapt este legata strict de grila de salarizare, beneficii, grupa speciala…daca salariu ar fi dublu si riscul acelasi, ar fi fericiti si multumiti?

    • bai lache, cand ai familie, rate, iti mai permiti tu sa jonglezi cu locurile de munca?vrei doar drepturile tale care in alte tari, in rafinarii se ofera. nu mai fi ignorant..

  12. Mafia din Justitie, politie si parlament tin Romania departe de civilizatia Europei.

  13. Cineva si-a batut joc de G4Media, poate chiar autoarea articolului. Mai mare prostie decat asta, nici nu se putea scrie. Nici cel mai slab pregatit operator chimist nu ar spune asa ceva, citez:

    „Noi dăm probe de-acolo, iar dacă bate vântul poate lua foc. Spre exemplu, la fiecare revizie când se blindează conductele (când etanșezi complet o conductă, n.red.) izbucnește focul. Lucrul ăsta ar putea fi remediat dacă cele două conducte, de produs și de aburi, ar fi separate printr-o tijă metalică. Ei mereu spun că ”Lasă că o să le facem, dar aveți și voi mai multă grijă”.”
    Tija metalica pe dracu…