G4Media.ro

Șacalii au început să atace gospodăriile din Delta Dunării/ Primarii tulceni îi…

Șacalii au început să atace gospodăriile din Delta Dunării/ Primarii tulceni îi cer lui Tánczos Barna să permită vânarea acestei specii

Șacalii au început să atace gospodării din Delta Dunării iar primarii tulceni îi cer ministrului Mediului, Tánczos Barna, să permită vânarea acestei specii, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județea Tulcea.

„O parte din comunitățile locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării, se confruntă cu o situație îngrijorătoare creată de înmulțirea atacurilor șacalilor asupra gospodăriilor. Astfel, Consiliul Județean Tulcea a luat act de sesizările transmise de reprezentanții comunităților locale și a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apelul transmis de o parte din primarii din județul Tulcea, cu precădere din Delta Dunării, pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”, se arată în comunicat.

În cadrul scrisorii adresate ministrului Barna Tánczos, primarii propun o serie de măsuri, printre care:

  • atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii;
  • elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;
  • elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;
  • aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

sursa foto: www.romania-actualitati.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Ii rezolva imediat.

  2. Această specie nici nu avea voie să apuce să se înmulțească pe teritoriul româniei. În SUA vânătorii primesc muniție gratuit pt eliminarea speciilor invazive și dăunătoare. La noi nu există nici cea mai mica idee cu privire la protejarea mediului și a speciilor indigene care au fost efectiv decimate de braconaj și de specii precum sacalul care nu exista pe teritoriul țării. Cei care ar trebui să se ocupe sunt niște semianalfabeti numiți politic care de cele mai multe ori nici nu dau pe la serviciu.

    • Sacalul este specie indigena, dar era controlata de carnivore (acum decimate). Daca cititi ecologia doar din manualul vanatorului …. Si apropo omologii sacalilor in SUA sunt coiotii, specie cu efective mari

    • Sacalul e specie autohtona, atestat din neolitic. Ca tu nu stii asta, e cu totul altceva.

    • Nu, nu este Andrei. A intrat pe teritoriul Ro acum aprox 50 de ani.

    • Si paduchii sunt atestati din Evul mediu…

  3. Sa vdem daca are zvac si la sacali dl Barna Tánczos:)))))
    Sau nu……

  4. Si uite asa s-a ales praful de piramida trofica. Fac ordine cu pusca asociatiile de vanatoare. Stiu ei mai bine care specii merita sa traiasca, musai sa aiba ceva de pus in panoplie altfel nu merita sa misune prin romanica.

  5. Domnul ministru a rezolvat deja cu urșii, a apărut ordonanța, au dispărut știrile cu urșii. Urmează sacalii, vulpile, iepurii de câmp, veveritele, caprele negre si ce animale mai sunt prin pădurile si câmpiile Romanikai. Aveti încredere în el.

    • Nu am auzit de nimeni sa aiba trofeu cu sacal.:))))))

    • Pai tocmai asta e problema. Asociatiile de vanatoare nu sunt interesate de sacali. In articol se vorbeste de primari ca se plang, nu de vanatori.

    • Ministrul asta din ce vad eu lucrează împotriva mediului. Sincer…. Habar nu are ce face ,ministru mai țanțoș și habarnist nu am văzut.
      Pe deasupra mai face declarați la Budapesta fara se se consulte cu guvernul. A rezolvat și cu urși, se pare că primarul e șeriful care hotărăște ce urs trăiește și care moare. Acum șpaga pentru împușcare unui trofeu de urs merge la primar. Lege mai proasta că asta nu am auzit, un primar care habar nu are de mediu sa hotărască cine trăiește și cine moare din neamul urșilor.

  6. Dar de ce sunt probleme cu sacalii? Au disparut lupii din delta, tot din cauza vanatului? Sa nu veniti la noi, astia care mai avem, sa cereti lupi sa refaceti ecosistemul ala, ca nu va dam! Este clar ca habar nu aveti sa va purtati cu animalele. Terminati si cu sacalii si vedeti ca si vulpile sunt tare periculoase, alea mananca gaini si se vor inmulti si alea si vor ataca si alea gospodariile ca asa fac ele de cand haul si paraul, nu din cauza legii date de ecologistii aia care nu stiu ce mentalitate au unii tzarani, oameni moderni si proaspat intrati in UE, unii dintre ei ajunsi si la guvernare poate.

  7. Am experiente proaste cu statul roman in privinta faunei in ultimi 10 ani de cand m-am mutat la tara. Se braconeaza in draci iepuri, fazani, potarnichii, rate, am incercat sa angajaz vanatori sa mai reduca numarul de cotofene, toti mi-au zis ca ar venii dar le e frica ca daca isi scot autorizatie pentru daunatori si incep sa traga pe camp ii iau pentru braconaj! Sunt niste chichite prin lege care mie imi scapa. Pe astia in sat i-au nenorocit vulpile nimeni la vanat vulpi.

  8. Natie de fatalai, acum ne sperie sacalii, care sunt niste vulpi mai mari sau caini mai mici. Delta e rezervatie naturala, acolo nu se vaneaza, ca de-aia e rezervatie. Elementar!

  9. Din nou, ecologistii de tastatura, au solutii la problemele oamenilor din alte colturi ale tarii.
    Oare daca ar aparea sacali la ghenele de gunoi, sau pe langa terenurile de joaca sau in parcurile de langa bloc, sau pe langa scoli si gradinite, am putea fi la fel de relaxati?

    • Sacalul e un animal inteligent.Daca simte un neputincios, un bolnav, un copil…indiferent de specie…IL ATACA…de obicei 2-3 sacali. Restul basme, bani aruncati in vant ONG cu jeepuri si trantori care din asta traiesc!

    • Spune Seb un exemplu de sacal care ataca omul. Nici macar lupul nu ataca omul.

    • @pehash.
      Ecologistul de tastatura e ala care aduna informatio si concluzii doar cu tastatura, si nu e in stare sa treaca de bula lui, iar mersul lui in natura se rezuma la youtube, eventual un gratar de 1 mai.
      Daca ti-ai pune mai des rucsacul in spate, ai umbla si poate ai mai discuta si cu oamenii locului, ai intelege ca problema e mult mai complexa. Nu poti tine animalele salbatice cu un gard amarat, si nu poti sa lasi de izbeliste oamenii locului. Trebuie gasite solutii bune. Daca lasi lucrurile asa, o sa te trezesti peste ani cu alte belele. Vezi cum a fost problema maidanezilor in anii 90. Plecam toti de la premize radicale: unii vor macel, altii nu vor sa faca nimic. La modul ideal ar trebui gasita o solutie de mijloc.

  10. AU SCOS udmr-istii TOATE ANIMALELE-N STRADA, LE-AU DAT IN FAPT IN MEDIA..
    POATA CA NOI, CONTRIBUABILII PLATIM „CAMPANIA” IN „PRESA”….
    CE VA MAI INCURACTI CU „FINETURI”…
    DATI ORDONANTELE SI UMPLETI-VA CONTURILE

  11. s-a deshis filiala USR Tulcea

  12. Ecologiștii care apara șacalii ,trebuie eliminați primii

  13. Ar fi fost mai utile observatii documentate sau opinii in cunostinta de cauza.
    E prea mult hate si radicalisti de ambele parti.
    Nu e nimic constructiv

  14. Când noi, oamenii intrăm cu bocancii în „casa” animalelor sălbatice și le alungăm, să ne facem noi loc, că nu ne mai încape, nu ne mai ajunge pământul, ele reacționează.
    Ori ce acțiune are fără doar și poate o reacțiune, în cazul de față, animalele sălbatice.
    Cât de nemernic să fii, să ceri exterminarea animalelor sălbatice.

  15. Când noi, oamenii intrăm cu bocancii în „casa” animalelor sălbatice și le alungăm, să ne facem noi loc, că nu ne mai încape, nu ne mai ajunge pământul, ele reacționează.
    Ori ce acțiune are fără doar și poate o reacțiune, în cazul de față, animalele sălbatice.
    Cât de nemernic să fii, să ceri exterminarea animalelor sălbatice.
    Să nu uite politicienii că în Deltă s-a vânat în draci. Iepuri, păsări și tot ce era în meniul șacalilor. Ei cr să mânce, frunze ?

    • Cinste vouă! O alta userista de vaza, ocrotește șobolanii din sectorul unu. Când or mânca primul copil, o sa dea vina pe Romprest sau agenturile străine

  16. In unul din satele din Apuseni recent inundate,cu o mana de locuitori locuitori functioneaza 9 gatere…nu vin ursii,vin puhoaiele-dar astea nu intra in competenta ministerului mediului,nu-i asa ? nu sunt ursi…nema problema

  17. Dar cu Şacalii din Guvern şi Primării ce ne facem?

  18. Sa ne intelegem bine. Principala problema de maxima gravitate a mediului de la noi este defrisarea padurilor in regim intens. Din ea deriva restul complicatiilor care apar. Inundatii grave , iesirea animalelor din habitatele lor care in fapt dispar , dezechilibru numeric intre speciile atat de arbori cat si de animale, si tot asa.
    Mergeti la munte sa vedeti doar nenorocirile cate la fac TAF urile pe pantele cu paduri . Toate acele asa zise drumuri in pante inclinate se transforma in jgheaburi de torente distrugatoare care fac prapad.
    Nimeni nu e interesat de ce lasa in urma. Suntem
    o specie pierduta. Ne taiem craca singuri sub picioare.

    • Sacalii nu ataca omul, sau poate pe vreunul beat, cazut lat si uitat acolo. Nu ataca nici animalele mari, in afara de cele muribunde daca le prind scena arata ca atacul unor lei sau in savana africa, cadvrele sunt facute harcea-parcea mai ramane un schelet cu urme de carne pe el nehalit.

      Preferentele sacalilor nu sunt ca ursii, pastrand distanta dar noaptea se apropie din ce in ce mai mult de marginea satelor, oamenii sunt nevoiti sa se doteze cu caini sa-si apere animalel din gospodariile. Treptat isi pierd teama de om si se apropie dau tarcoale gunoaielor pana intra in localitatile de la shes , campie sau campuri agricole, deal, valea Dunarii. Sacalii de pe malul romanesc schilaie si urla la aia de pe malul bulgaresc parca ar fi galeriile de la un meci international de fotbal.

      Sacalii pot fi daunatori si pentru speciile native, le lasa fara sursa de hrana, neavand niciun alt animal sa le opreasca inaintarea. De obicei nu concureaza ca nu impart acelasi teritoriul cu lupul sau ursul sau alti pradatori.

      Sacalii aduc mai mult cu haitele de caini (sau cu vulpea) decat cu alte animale. Ziua stau ascunsi sanse reduse da vreo intalnire intamplatoare. Mai degraba dat nas in nas cu o turma de mistretzi.

  19. ,,Nu ataca oamenii”.. poate doar prostia din capul unora …Ataca orice: mamifere mici, păsări de curte…Nu au ce căuta aici! Ia.i tu acasă, că străbunicul tau din Neolitic ii folosea să tragă sania, când intrau câinii in grevă…