Obiceiul vânătorii de delfini din Insulele Feroe este pus la zid de o mare parte a opiniei publice internaționale după ce peste 1.400 de astfel de mamifere au fost ucise în ceea ce se pare că este o captură record, scrie BBC.

Delfini masacrati in Insulele FaroeFoto: Valentina Crast / Sea Shepherd / SWNS / SWNS / Profimedia

Depfinii cu laterale albe (Leucopleurus acutus) au fost împinși duminică în cel mai mare fiord din acest teritoriu din Atlandicul de Nord. Ei au fost mânați cu bărcile spre plaja Skalabotnur din Eysturoy, unde au fost uciși cu cuțitele.

Carcasele au fost trase la mal și distribuite localnicilor pentru consum. Imaginile cu vânătoarea de delfini arată agitația din apele înroșite ale oceanului, în timp ce sute de oameni priveau de pe plajă.

Cunoscută drept Grindadrap în limba feroeză, vânătoarea de mamifere marine - în special balene - este o tradiție practicată de sute de ani pe izolatele Insule Feroe. Potrivit guvernului local, circa 600 de balene pilot sunt prinse, în medie, în fiecare an, iar delfinii cu laterale albe în număr mult mai mic, precum 35 în 2020 sau 10 în 2019.

Suporterii obiceiului spun că este o cale sustenabilă de a lua hrană din natură și o parte importantă a identității lor culturale. Activiștii pentru drepturile omului acuză, însă, că uciderea mamiferelor este un obicei crud și nenecesar.

Organizațiile internaționale au condamnat masacrul de duminică, iar amploarea acestuia i-a șocat până și pe unii localnici.

Potrivit biologului marin Bjarni Mikkelsen, bilanțul delfinilor uciși este cel mai mare din Insulele Feroe, un teritoriu autonom din cadrul Danemarcei. Acesta a spus că recordul anterior a fost în 1940 - 1.200 de delfini. Următoarele cele mai mari capturi au fost în 1879 (900) și 1873 (856).

Imagini cu masacrul (ATENȚIE, imagini cu posibil impact emoțional):