Video La Slobozia, gropile în cimitir se fac cu excavatorul. Medic: Zilnic găsim 6-7 decedați la domiciliu 

Cătălin Firoiu Data publicării:
gramezi de pamant la rand de la gropile sapate in cimitir
În cimitirul de la Slobozia, gropile se fac cu excavatorul. Groparii nu mai fac față din cauza deceselor numeroase de COVID Foto: captură video Digi24

Este dezastru sanitar în orașul Slobozia. Spitalul este plin, iar ambulanțele cu pacienți infectați ajung una după alta. De la război Slobozia n-a mai avut atâția morți zilnic. În cimitirul orășenesc se fac gropi cu excavatorul. Ieri opt, astăzi unsprezece. Reportajul de mai jos conține imagini cu puternic impact emoțional.

În cimitirul din Slobozia este agitație multă și se aude uruitul unui excavator.

- Câte aveți astăzi, băieții, de săpat?

- 11.

- 11? 11 gropi?

- Da!

- Ați mai făcut vreodată aici, în cimitir, cu excavatorul?

- Nu, n-am făcut! Numai la mână! Acum e mai... să terminăm mai repede! Sunt urgențe! Sunt urgențe foarte multe și nu fac față la mână! A băgat excavatorul!

- Au mai fost perioade când ați avut atât de muncă?

- Nu, nu! Nu vezi că nu fac față groparii? Și ne-a chemat și pe noi de la DIADP (Administrația Domeniului Public - n.r.) Nu fac față ăștia, băieții de aici! Foarte multe!

- Din cauza COVID-ului?

- Da! Da!

De la excavator până la capătul aleii sunt grămezi după grămezi de pământ proaspăt și groapă după groapă. Unele abia săpate, altele deja pline, marcate cu cruci datate octombrie 2021. De la război încoace n-a mai fost atâta jale în Slobozia. În spital intră ambulanțe și ies dricuri. Sunt mulți pacienți infectați cu Covid. Prea mulți. La UPU nu mai e niciun pat liber.

Ambulanțele sosesc neîncetat la spital

Un medic vorbește la telefon:  „N-avem niciun loc liber acum! Câți aveți în așteptare? Patru suspecți? Am înțeles... Reluăm legătura într-o jumătate de oră. N-am niciun loc liber. Stau pe hol acum, da?”.

Medicul ne explică: „Am vorbit cu dispeceratul. Sunt încă zece oameni în așteptare”.

În saloane, e multă suferință. Aproape toți pacienții cu nevoie de oxigen sunt nevaccinați. Acum îi doare, se chinuie să trăiască și ar da orice pentru vaccin. Dar e târziu.  

- De ce n-ați vrut să vă vaccinați? întreabă medicul o pacientă care este pe oxigen.

- Tot am zis că-mi fac! Dar îi mai auzeam... fel de fel...  

- Acum v-ați vaccina, dacă ați ști că nu ajungeți așa?

- Vai de capul meu...

- Vă pare rău că nu v-ați vaccinat?

- Da! Îmi pare rău! Mai ajungeam aici?

- N-ajungeați aici, așa este...

- Da, da...

Medicul trece la patul altei paciente.  „Nu mai pot... Sunt singură. Ce durere, ce boală groaznică... Groaznică!”, se plânge femeia.

„Pacienții sunt și tineri, și bătrâni, cu stare foarte avansată de afectare pulmonară. Din tot ce avem pe izolatoare, unul singur este vaccinat, dar este fără dependență de oxigen. În fiecare zi se găsesc la domiciliu decedați de COVID, să-i spunem, câte 6 - 7 pe zi. La noi la UPU este plin, locuri pe secție nu mai există. Medicamentele nu ne ajung. Pentru că este un aflux foarte, foarte mare de pacienți, facem eforturi foarte mari ca să le asigurăm tot necesarul”, explică Anca Telhuz, medic-șef al UPU Slobozia.

„99 la sută dintre cei care sunt aici ar fi vrut să se vaccineze. Sau acum s-ar duce și s-ar vaccina. Dar este un pic cam târziu pentru marea majoritate a lor”, adaugă medicul. 

Testare gratuită pentru populația din Slobozia

Municipalitatea caută soluții ca să oprească dezastrul. A intensificat controalele în oraș și pregătește testarea populației.

„Am stabilit că vom face testare gratuită, în masă. Vom instala un cort în centrul orașului, vom pune la dispoziție teste gratuite. O dată la șapte zile, fiecare cetățean va avea posibilitatea, de bună voie și nesilit de nimeni, să vină să se testeze gratuit”, spune primarul Dragoș Soare.

Rata de vaccinare în zonă este printre cele mai reduse din țară. Iar Slobozia și localitățile învecinate formează, în acest moment, unul dintre polii antivaccinării din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri