G4Media.ro

Dr. Şerban Bubenek: ”Mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dr. Şerban Bubenek: ”Mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută” / Medicul susține că situaţia devine „aproape incontrolabilă”

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a atras atenţia că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal, informează News.ro.

„Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate. Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută”, a declarat Şerban Bubenek, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în cadrul Maratonului Vaccinării din Capitală.

Medicul a adăugat că situaţia devine „aproape incontrolabilă” şi că soluţia este vaccinarea împotriva COVID-19.

„Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a subliniat Bubenek.

Şerban Bubenek a precizat că la finalul lunii noiembrie vor apărea anitivirale pentru pacienţii cu COVID-19, dar că acestea nu se vor găsi „la colţul străzii”.

„O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală. Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta”, a declarat medicul Şerban Bubenek.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Avem (si am avut tot timpul) niste cifre mizerabile privind supravietuirea internatilor la ATI, mortalitate dubla fata de altii mai cu mot, foarte mare si fata de vecini de-ai nostri. Si inainte de vaccin si dupa.

    • Mda, nimeni nu vorbeste despre infectiile nosocomiale preponderent prezente in urma internarii la ATI si care atrag decesul pacientilor. In schimb dam vina pe altii pentru decese!

  2. Si de ce nu este demis domnul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, pentru eșecul domniei-sale?!

    • Vorbește, mai bine, despre eșecul tau, care-ai aplecat urechea la toate șoșoacele și toate irealitățile tv. Bârnă din ochii tăi nu o vezi?

  3. Moartea domnului Lazarescu va deconspira cel mai bine spaga si incompetenta din spitalele iadului.

    • De bine ce i-au ingrijit, supravegheat și tratat. Cu mici excepții.

  4. In țările care inca se lupta cu pandemia pe ati un medic ingrijeste 4-6 pacienți iar un asistent 2 pacienți și asta într-un salon, nu pe coridoare. In tara care a învins pandemia încă din iunie un medic ati are in grijă 10-15 pacienți și un asistent la fel,și noi ne minunăm că avem mortalitate mai mare pe ati decât alții. Și în plus în alte țări pacienții agravați ajung pe ati după ce au fost internați pe secții și au primit tratament ,la noi ajung din fața televizorului după ce s-au tratat cu rugăciuni și țuică

  5. 58-59%?

    Parca citisem pe aici ca la Sibiu era cam 80% mortalitate.

    O fi Sibiul mai special, ca ni l-a oferit și pe domnul Iohanis.

  6. Provocare pentru toți care cereți demisii: ia scrieți p-aici cam cum ați fi făcut voi campania de vaccinare în România zilelor noastre. Ce credeți că i-ar fi convins pe bătrâni, pe „atotștiitorii” cu gimnaziu, pe profesori și, mai ales, pe medici să se vaccineze? E ușor sa spui că nimic nu-i bun. Eu cred că eram condamnați din start. E o mămăligă în capul nostru, care nu mai explodează odată! N-am văzut în viața mea teren mai fertil pentru manipulare, indoctrinare și prosteală că la nația noastră! Degeaba o arătăm cu deștul pe șoșoacă! E reprezentativă pentru cum gândește majoritatea, e „emanația” neamului! Stridenți, obraznici, sfidând legea și bunul simț, crezând că totul ni se cuvine, plini de agresivitate… Ăștia suntem. Mă rog, majoritatea.