Vaccinurile anti-Covid realizate pe baza tehnologiei ARN mesager nu provoacă complicații ale sarcinii viitoarelor mame și bebelușilor acestora, a declarat marți autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, în urma unei revizuiri detaliate a mai multor studii, relatează Reuters.

Femeie însărcinatăFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Analiza bazată pe studii care au implicat aproximativ 65.000 de sarcini în diferite stadii nu a găsit niciun semn de risc crescut de complicații, avorturi spontane, nașteri premature sau efecte secundare severe asupra bebelușilor nenăscuți în urma vaccinurilor pe bază de ARNm, a spus Agenția Europeană pentru Medicamente.

Pfizer și partenerul german BioNTech, precum și Moderna, furnizează în prezent astfel de vaccinuri Uniunii Europene.

Deși EMA a recunoscut unele limitări ale datelor, a spus că rezultatele au fost consecvente în toate studiile.

„Beneficiile administrării vaccinurilor pe bază de ARNm în timpul sarcinii depășesc orice riscuri posibile pentru viitoarele mame și bebelușii nenăscuți”, a declarat agenția.

Analiza efectuată de o echipă internă a constatat, de asemenea, că vaccinurile anti-Covid sunt la fel de eficiente în reducerea riscului de spitalizare și deces la gravide ca și la persoanele care nu sunt însărcinate.

Mai multe țări UE au susținut deja utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru persoanele însărcinate, iar susținerea de către EMA a vaccinurilor pe bază de ARNm probabil va stimula campaniile de vaccinare în țările mai mici care se bazează pe expertiza științifică a autorităților de reglementare.