Statele Unite ar fi cel mai probabil la curent cu pregătirile Rusiei pentru un atac nuclear asupra Ucrainei, iar Moscova la rândul său și-ar dori ca Occidentul să le observe, ca pe un avertisment, spun experții, relatează AFP.

Razboi UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

După ce a suferit mai multe eșecuri militare, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi „toate mijloacele” pentru a apăra integritatea teritorială a Rusiei, reînviind speculațiile cu privire la riscurile unui conflict nuclear.

O potențială amenințare s-a extins vineri asupra celor patru regiuni ucrainene anexate de Moscova.

Eventualele pregătiri rusești pentru un atac nuclear ar fi vizibile

Deocamdată, analiștii militari pun acest risc în perspectivă, iar Casa Albă spune că nu a văzut nicio activitate care să indice un plan de atac, dar serviciile de informații occidentale monitorizează îndeaproape apariția unei amenințări reale.

Dacă s-ar contura, experții cred că Rusia ar folosi unei arme nucleare tactice – mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică – lansată probabil pe o rachetă balistică Iskander cu rază scurtă de acțiune.

Iar pregătirile pentru un atac ar fi evidente, asigură AFP Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare (Unidir) din Geneva.

Un raport din 2017 al acestui institut a cartografiat 47 de locuri de depozitare a armelor nucleare în Rusia.

Acestea sunt monitorizate constant și în detaliu de către sateliții de supraveghere militară din Statele Unite și din alte țări. Ele pot fi monitorizate chiar și de sateliți comerciali, așa cum arată imaginile răspândite și actualizate în mod regulat ale activităților instalațiilor nucleare din Coreea de Nord.

Pentru Podvig, Rusia și-a desfășurat focoasele nucleare strategice sau cu rază lungă de acțiune la sol, pe rachete, bombardiere și submarine.

Dar armele sale nucleare non-strategice sau tactice, al căror număr poate ajunge la 2.000, nu sunt instalate pe rachete, potrivit lui.

„Sunt convins că Statele Unite vor vedea orice pregătire a Rusiei de a folosi arme nucleare”, a adăugat Mark Cancian, fost oficial al Departamentului de Apărare și Energie al SUA.

„Armele trebuie să iasă din depozit, unitățile vizate trebuie alertate, iar rușii și-ar putea alerta și forțele nucleare strategice”, a declarat pentru AFP expertul, care lucrează acum la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

De asemenea, ar fi vizibile, după el, și pregătirile necesare forțelor terestre ruse, precum furnizarea de echipamente de protecție și instrucțiuni pentru a acționa într-un mediu nuclear.

„Armele nucleare au nevoie de o anumită structură, de oameni instruiți și de întreținere. Nu poți face asta într-un loc la întâmplare”, a spus Pavel Podvig, care consideră posibilitatea „instalațiilor ascunse foarte puțin probabilă”.

„Din punct de vedere tehnic, probabil că ai putea scoate ilegal câteva bombe dintr-un loc de depozitare nedetectat”, spune cercetătorul Unidir.

Dar acest lucru implică propriile riscuri, inclusiv acela de a provoca un atac preventiv din partea Occidentului. "Rușii nu vor fi niciodată siguri că nu va fi detectat. Ar fi un pariu", avertizează el.

Mai presus de toate, adaugă el, cel mai probabil Rusia și-ar dori ca Occidentul să-i vadă pregătirile, ca un avertisment. „Ar fi un fel de pas înainte în escaladare (și) Rusia și-ar dori să fie vizibil”, prezice din nou Pavel Podvig.

SUA ar avertiza publica despre eventualele pregătiri rusești pentru un atac nuclear

Statele Unite a avertizat cu săptămâni înainte de invazia de pe 24 februarie că Rusia intenționează să invadeze Ucraina, în speranța că asta îi va pregăti pe ucraineni și aliați și va descuraja Moscova.

Ar avertiza Washington în mod deschis lumea dacă ar detecta pregătirile pentru un atac nuclear, cu riscul de a declanșa o panică fără precedent?

O astfel de panică s-ar răspândi nu numai în Ucraina, ci și în regiunile potențial amenințate de efectele nucleare și chiar mai larg dacă ar exista temeri de o escaladare.

Aproape sigur că Statele Unite își vor alerta aliații și alte puteri, în special China și India, în speranța că vor pune presiuni pe Moscova să renunțe.

Potrivit lui Podvig, Washingtonul ar considera probabil util să emită avertismente publice pentru a crește această presiune. "Strategia trebuie să se bazeze pe izolare. Trebuie să consolidăm caracterul inacceptabil al acestei situaţii, care este criminală", a spus el.

„Acest mesaj ar putea avea o valoare descurajatoare”, potrivit cercetătorului.

Amenințările cu folosirea armelor nucleare din partea aliaților lui Putin s-au înmulțit în ultima paerioadă.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare tactice în Ucraina, după înfrângerea majoră din orașul Lîman, relatează Reuters.

„După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea de arme nucleare cu randament redus”.

Alți aliați ai lui Putin, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, au sugerat că Rusia ar putea avea nevoie să recurgă la arme nucleare, dar apelul lui Kadîrov a fost cel mai explicit.

Citește și

Va folosi Putin armele nucleare dacă se va simți amenințat în zonele anexate ilegal din Ucraina?