Galerie Foto Asteroidul lovit de NASA cu sonda DART a lăsat o urmă de 10.000 de kilometri lungime

Data actualizării: Data publicării:
Asteroidul lovit de NASA cu sonda DART
Asteroidul lovit de NASA cu sonda DART a lăsat o urmă de 10.000 de kilometri lungime. Sursa foto: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Kareta (Lowell Observatory), M. Knight (US Naval Academy)

O imagine surprinsă de un telescop din Chile a dezvăluit că asteroidul lovit intenționat de NASA săptămâna trecută a lăsat o urmă de reziduuri care se întinde pe mii de kilometri, informează BBC.

Pe 27 septembrie, sonda DART a lovit asteroidul Dimorphos pentru ca NASA să afle dacă ar putea deturna un asteroid care se îndreaptă spre Pământ. Misiunea DART a fost lansată în urmă cu aproape un an.

Asteroidul lovit de NASA cu sonda DART a lăsat o urmă de 10.000 de kilometri lungime. Sursa foto: Profimedia Images
Asteroidul lovit de NASA cu sonda DART a lăsat o urmă de 10.000 de kilometri lungime. Sursa foto: Profimedia Images

Un telescop din Chile a realizat imaginea remarcabilă cu coada de resturi lasătă în urmă de asteroidul lovit. Oamenii de știință încearcă acum să stabilească dacă traiectoria lui Dimorphos a fost alterată.

Fotografia a fost făcută la două zile după coliziune, iar astronomii din Chile au surprins traseul de resturi folosind telescopul Soar (Southern Astrophysical Research Telescope).

Coada asteroidului are peste 10.000 de kilometri lungime și ar urma să devină și mai lungă până se dispersează complet.

"Este uimitor cât de clar am reușit să capturăm structura și dimensiunea urmărilor în zilele de după impact", a declarat astronomul Teddy Kareta.

Coada de resturi va fi monitorizată în următoarele luni.

Misiunea Dart a costat NASA 325 de milioane de dolari și a presupus lovirea intenționată a unui asteroid de către o dronă, eveniment care a presupus distrugerea dronei. Coliziunea s-a produs, însă vor mai trece câteva săptămâni până când oamenii de știință vor știi cu siguranță dacă experimentul a fost un succes.

Cercetătorii vor stabili dacă misiunea a fost un succes studiind schimbările suferite de traiectoria asteroidului Dimorphos în timp ce orbitează un alt asteroid denumit Didymos. Mai multe telescoape de pe Pământ vor realizat măsurători precise ale sistemului de asteroizi.

Tehnica folosită în cadrul experimentului DART (Double Asteroid Redirection Test) ar putea fi folosită în viitor în cazul în care ar exista un asteroid care se îndreaptă către Pământ. Folosind masa și viteză unei sonde, NASA speră să poată modifica ușor traiectoria unui ateroid, astfel încât acesta să rateze planeta noastră.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri