Rusia face lobby pentru un vot secret în loc de un vot public, atunci când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va lua în considerare săptămâna viitoare dacă să condamne demersul Moscovei de a anexa patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, după ce a organizat pseudo-referendumuri, relatează Reuters.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia (dreapta) și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (stânga), în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate pe tema crizei din UcrainaFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Ucraina și aliații au denunțat voturile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie ca fiind ilegale și coercitive. O rezoluție a Adunării Generale a ONU, elaborată de vest, ar condamna „așa-numitele referendumuri ilegale” ale Rusiei și „tentativa de anexare ilegală” a zonelor în care a avut loc votul.

„Aceasta este o dezvoltare clar politizată și provocatoare, menită să adâncească diviziunea din Adunarea Generală și să-i dezbine și mai mult pe membri”, a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, într-o scrisoare către statele ONU, văzută de Reuters.

El a susținut că este necesar un vot secret, deoarece lobby-ul occidental înseamnă că „poate fi foarte dificil dacă pozițiile sunt exprimate public”. Diplomații au spus că cel mai probabil Adunarea Generală va organiza un vot public mai degrabă decât un vot secret.

Rusia a refuzat săptămâna trecută o rezoluție similară în cadrul Consiliului de Securitate format din 15 membri.

„Dacă comunitatea internațională nu reacționează, pot exista afirmații că nimeni nu acordă atenție”, a declarat miercuri ambasadorul Uniunii Europene la ONU Olof Skoog, care a atenționat că nu trebuie acordată libertatea pentru ca alte țări să facă la fel sau să recunoască ceea ce a făcut Rusia.

El a spus că UE se consultă pe scară largă cu statele membre ale ONU înainte de un vot care va avea loc cel mai probabil de miercuri.

Cu toate acestea, Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru provincii pe care pretinde că le-a anexat, iar forțele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii septembrie.