G4Media.ro

O ieșeancă nu-și poate echivala studiile făcute în România, în Italia pentru…

Foto: Pexels.com

O ieșeancă nu-și poate echivala studiile făcute în România, în Italia pentru o greșeală făcută atunci când avea 6 ani / A scris atunci numele Mioara pe certificatul de naștere, iar acum documentele nu mai corespund cu realitatea / A dat în judecată Universitatea din Iași și a pierdut procesul

Un cuvânt scris pe când avea doar 6 ani a adus-o pe o ieșeancă în fața judecătorilor după 45 de ani. Copil fiind, făcuse o adăugire certificatului de naștere, astfel că actele care privesc educația nu mai corespund cu cele întocmite de cei de la stare civilă, relatează Ziarul de Iași.

Adăugirea a trecut din act în act mai departe, aducând-o pe Maria G. în imposibilitatea de a se angaja în baza diplomei de absolvire a facultății. Ani de zile, demersurile administrative nu au dus la niciun rezultat.

Maria G. era strigată de părinți, prin casă, „Mioara”. Pe când avea 6 ani, i-a căzut în mână, întâmplător, certificatul de naștere, pe care era completat doar prenumele „Maria”. Crezând că actul este greșit, cu naivitatea specifică vârstei, l-a „corectat”, adăugând al doilea prenume, cel cu care era obișnuită. Când a fost înscrisă la școală, nu s-a observat adăugirea, în catalog fiind trecut prenumele „Maria-Mioara”.

Problema ar fi putut fi rezolvată când a obținut buletinul de identitate. Milițienii au observat adăugirea rudimentară făcută certificatului de naștere și i-au reținut documentul.

În locul lui a fost întocmit un duplicat cu prenumele real, „Maria”. Greșeala din catalogul clasei întâi s-a perpetuat însă la toate instituțiile de învățământ absolvite de-a lungul vieții. Pe rând, fiecare a completat actele pe baza celor emise de instituția anterioară.

Așa a ajuns Maria G. să fie înscrisă și la Facultatea de Litere a Universității „A.I. Cuza” (UAIC) tot sub prenumele de „Maria-Mioara”. Aceasta, deși la înscriere prezentase și buletinul de identitate.

Stabilită între timp în Italia și obținând cetățenia acestei țări, Maria G. a încercat să se angajeze ca profesoară, întrucât absolvise la Iași specializarea greacă-latină.

Studiile nu au putut fi însă echivalate, pentru că prenumele de pe ele nu corespundea cu cel din actul de identitate. Anul trecut, a cerut Universității efectuarea modificărilor necesare. A fost refuzată, invocându-se prevederile unui Ordin al Ministrului Educației referitor la schimbarea prenumelui pe cale administrativă sau judecătorească.

Ultima soluție a fost plângerea în instanță, Maria G. cerând eliberarea unor noi acte de studii și plata unor daune morale de 50.000 lei, pentru refuzul sistematic al UAIC de a-i soluționa problema.

Magistrații Tribunalului au constatat că, în fond, ambele părți aveau dreptate. Universitatea o înmatriculase la studii și îi eliberase ulterior actele de absolvire legal, luând în considerare prenumele trecut în diploma de bacalaureat. Prenume care însă era greșit, pentru că pe Maria G. nu o chemase niciodată și „Mioara”.

Aceștia au respins însă solicitarea femeii privind acordarea de despăgubiri, întrucât nu dovedise prejudiciile profesionale și sociale invocate. Sentința nu este însă definitivă, Universitatea atacând-o pe calea recursului. Acesta a intrat pe rolul Curții de Apel, care urmează să stabilească primul termen de judecată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Se rezolva cu declaratie cu martori in fata notarului. Si poate chiar sa-si ia orice nume.

    • Asta ar mai lipsi sa-si ia un alt nume.
      „Rezolvarea” arata marea durere in cur a birocratilor din invatamintul romanesc si din justitie care accepta ca universitatile sa preia informatiile doar din diploma de bacalaurea desi cer la inscriere un teanc de acte care sa ateste identitatea studentului.

  2. Sunt asa de multi incompetenti, nu ai cum sa traiesti fara sa te enervezi!

  3. Mai usor ar fi sa schimba numele in Maria-Mioara …

  4. Sigur că se putea rezolva pe baza CNP, dar trăim în România și asta ne ocupa tot timpul.

  5. Cu ani în urmă am avut de făcut un proiect software pentru Poliția Română. Atunci am aflat cu stupoare că CNP-ul nu e unic în România. Mai mult decât atât, nici măcar combinația nume + prenume + CNP + locul nașterii nu e unică (!!!).

  6. 12 ani de scoala + anii de facultate nu au fost suficienti sa observe ca in CI este un nume, iar in diplome/carnet de elev/catalog este alt nume

    Ingramaditi (cel putin): parintii mioarei, mioara si toti dirigintii si secretarii de la scolile, liceele si facultatile pe unde a umblat

    Asta e nivelul

    • E alta problema.
      Ar fi de mirare ca dintr-atata sa se impiedice echivalarea studiilor.
      Poti sa aduci acte doveditoare ca in perioada… ai purtat numele…
      Echivalarea studiilor se bazeaza mult mai mult pe asa numita „curicula”. Mai degraba au fost niste nepotriviri pe acolo.
      Dar asa cum zici: a pierdut timpul degeaba prin scoli daca da in judecata universitatea in loc sa-si clarifice actele de stare civila. Universitatea nu are competenta pe partea asta.
      Sunt unii care nu se descurcca sa-si cumpere bilet de tramvai si dau in judecata regia de transport. Si pierd, evident. Si pierd si timpul lor si pe al altora care se pot ocupa cu treburi mai serioase.

  7. intotdeauna m-am întrebat de ce la evaluarea naționala și la bacalaureat școlile și liceele cer in mod agresiv și carte de identitate și certificat de nastere ambele in original… de-aia!!
    dacă la final de clasa a viii-a sau a xii-a cineva își făcea treaba is dădeau seama și ii făceau o diploma pe numele maria g.

    tragic pentru cei la care le este scrisă o litera gresit pe undeva prin nume : t in loc de ț, s in loc se ș, â in loc de î…

    tot probleme cu Italia am auzit la numele localităților… este scris cu î sau cu â 🤪🤪🤪 și la ei e birocrație NF

    ps: dacă is schimba numele așa cum este in actele de studii cred ca era mai ușor și rămânea și mai fericita

  8. Dar ea cum de nu s-a uitat niciodata pe documentele care ii erau eliberate? Si daca s-a uitat, de ce nu a facut nimic?
    Cand iti iei diploma de Bac si vezi ca e trecut acolo numele gresit, te duci si ceri remedierea greselii, in baza actului de identitate. La fel, pe diploma de licenta, cand vezi ca te-au trecut cu numele gresit, te duci si ceri remedierea.
    De ce ne asteptam mereu ca altii sa ne observe si sa ne si corecteze greselile?

  9. Poate sa faca schimbare de nume pe cale administrativa. E ciudat si dubios ca nimeni nu aobservat modificarea! Sau daca a observat, nu a luat masuri.

  10. Păi, da.. că așa i la români. In loc sa te ajute, să rezolvi problemele, „statul ” mai mult te încurcă.
    Vorba aia: de ce sa o ajutăm, daca putem sa nu o facem !!!!