Doi ruși au ajuns cu o barcă în Alaska și cer azil politic în SUA

Data publicării:
US State Alaska Political Map with capital Juneau, national borders, important cities, rivers and lakes. English labeling.
Alaska este cel mai mare stat american, iar distanța față de Rusia continentală este de circa 88,5 kilometri în cel mai îngust punct al Strâmtorii Bering Foto: Profimedia Images

Doi cetățeni ruși au cerut azil în SUA după ce au traversat Strâmtoarea Bering cu o barcă și au ajuns în Alaska, relatează CNN.  Deși în punctul cel mai îngust, distanța dintre Rusia continentală și Alaska este de circa 88,5 kilometri, cazul a luat prin suprindere și a ajuns să fie discutat inclusiv la nivel de senatori.

Cei doi au ajuns marți pe insula St. Lawrence din vestul Alaskăi și se află acum în custodia federală la Anchorage pentru a fi verificați și controlați, a confirmat miercuri guvernatorul Alaskăi, Mike Dunleavy, într-o conferință de presă. Ulterior, ei vor intra în procedura prevăzută de legislația referitoare la imigrație.

„A fost o surpriză pentru noi”, a mărturisit guvernatorul. „Cine știe ce se va întâmpla în viitor dacă mai multe persoane din Rusia vor încerca să părăsească Rusia prin strâmtoarea Bering”, a comentat el. Guvernatorul a avertizat că în prezent zone din nord-vestul Alaskăi sunt lovite de furtună, iar traversarea Strâmtorii Bering în următoarele două zile, indiferent prin ce mijloace, ar putea fi periculoasă.

„Acest incident arată clar două lucruri: în primul rând, poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei”, a declarat senatorul Dan Sullivan, care s-a alăturat într-o declarație pe această temă senatoarei Lisa Murkowski. „În al doilea rând, având în vedere proximitatea Alaskăi față de Rusia, statul nostru (Alaska) are un rol vital de jucat în asigurarea securității naționale a Americii”, a punctat Sullivan.

Situat în extremitatea nord-vestică a continentului nord-american, Alaska este o semi-enclavă a Statelor Unite, învecinându-se la est cu provincia canadiană British Columbia și cu teritoriul Yukon. De asemenea, împarte la vest o frontieră maritimă cu regiunea autonomă Ciukotka din Federația Rusă, chiar peste Strâmtoarea Bering. La nord se află Oceanul Arctic, în timp ce la sud și sud-vest se află Oceanul Pacific.

Alaska este de departe cel mai mare stat american ca suprafață, cuprinzând o suprafață totală mai mare decât următoarele trei state ca mărime (Texas, California și Montana) la un loc. Reprezintă a șaptea cea mai mare diviziune subnațională din lume, dar este al treilea cel mai puțin populat stat. Aproximativ jumătate dintre locuitorii Alaskăi trăiesc în zona metropolitană Anchorage. Capitala statului, Juneau, este al doilea oraș ca mărime din Statele Unite după suprafață, cuprinzând mai mult teritoriu decât statele Rhode Island și Delaware. Fosta capitală a Alaskăi, Sitka, este cel mai mare oraș din Statele Unite după suprafață.

Imperiul Rus a fost primul care a colonizat în mod activ zona începând cu secolul al XVIII-lea, înființând în cele din urmă America Rusă, care se întindea pe cea mai mare parte a statului actual Alaska. Cheltuielile și dificultățile logistice legate de menținerea acestei posesiuni îndepărtate au determinat vânzarea acesteia către SUA în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari (echivalentul a 140 de milioane de dolari în 2021), adică un preț de aproximativ 4,74 dolari/km2. Zona a trecut prin mai multe schimbări administrative înainte de a fi organizată ca teritoriu, la 11 mai 1912. A fost admis ca al 49-lea stat al SUA la 3 ianuarie 1959.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri