G4Media.ro

Procurorul-șef european Laura Kovesi  adresează o scrisoare Comisiei Europene privind refuzul Irlandei…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Procurorul-șef european Laura Kovesi  adresează o scrisoare Comisiei Europene privind refuzul Irlandei de a coopera cu EPPO: Ori de câte ori desfășurăm o anchetă penală de natură transfrontalieră, nu pot fi obținute probe aflate în Irlanda

Conform articolului 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020, privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii, procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi a adresat o scrisoare Comisiei Europene, semnalând refuzul Irlandei de a coopera cu Parchetul European (EPPO).

Deși Irlanda nu participă la cooperarea consolidată privind înființarea EPPO, cooperarea dintre EPPO și autoritățile judiciare competente din Irlanda trebuie să se bazeze în continuare pe instrumentele existente de cooperare judiciară și de recunoaștere reciprocă. Acestea includ instrumente esențiale pentru anchetele penale transfrontaliere, cum ar fi Convenția privind asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene și mandatul european de arestare (Decizia-cadru 2002/584/JAI).

În consecință, toate statele membre participante la EPPO au notificat EPPO ca autoritate competentă pentru aplicarea instrumentelor existente de cooperare judiciară, se precizează într-un comunicat oficial al instituției.

„Procurorul-șef european regretă profund faptul că Irlanda, în deplină cunoștință de cauză a implicațiilor juridice ale adoptării Regulamentului EPPO la 12 octombrie 2017, refuză în practică să recunoască notificările statelor membre participante privind EPPO ca autoritate competentă și respinge în mod constant cererile de cooperare judiciară ale EPPO de la începutul operațiunilor sale la 1 iunie 2021”, se mai precizează în comunicat.

Ori de câte ori EPPO desfășoară o anchetă penală de natură transfrontalieră, acesta nu poate obține probe aflate în Irlanda: „Capacitatea EPPO de a contracara infracționalitatea care afectează bugetul Uniunii este împiedicată în mod sistematic. EPPO are în prezent 6 investigații în curs de desfășurare care implică Irlanda”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Ei…acum stil de ce a iesit si UK din UE….
    La cat trafic si spalare de bani se face in zina anglo/ saxona…. uite cum iese la iveala tot

  2. Faptul ca aderarea la EPPO e nu e OBLIGATORIE pentru fiecare stat membru al UE e ceva dubios!
    Ori aici vorbim de Bugetul UE(bani europeni ajung si in Irlanda, membtru al UE din 1 Ianuarie 1973!) si cred ca era de asteptat ca aderarea la EPPO sa fie de la sine inteleasa, adica obligatorie!
    Pana in prezent 20 de State membre ale UE au aderat la EPPO!
    In 2021 Ungaria a semnat un Acord de cooperare, semnat de Laura Codruța Kövesi și procurorul general din Ungaria, țară care nu a aderat la EPPO.
    Acordul stabilește modul de cooperare strategică și operațională dintre EPPO și Oficiul Procurorului General al Ungariei, potrivit unul comunicat de presă al Parchetului European (EPPO).

  3. De ce NU e obligatorie aderarea la EPPO:
    „Regulamentul EPPO.
    Cum a început cooperarea consolidată privind EPPO.
    Comisia Europeană și-a prezentat propunerea de instituire a Parchetului European în 2013. Pentru adoptarea acesteia, Consiliul trebuia să fie de acord în UNANIMITATE și să obțină aprobarea Parlamentului European.
    După mai mult de 3 ANI de negocieri, Consiliul NU a reușit să ajungă la un ACORD UNANIM cu privire la propunere. L
    LIPSA unanimității a fost înregistrată de Consiliu în februarie 2017 și a fost confirmată de Consiliul European în luna următoare.
    În acest tip de situații, cooperarea consolidată poate fi întreprinsă de un grup de cel puțin 9 state membre, în conformitate cu tratatele UE.
    Azi, 20 de state membre ale UE au aderat la EPPO: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia.

    Cooperarea consolidată privind EPPO a fost, prin urmare, lansată în aprilie 2017.
    În octombrie 2017, Consiliul a adoptat Regulamentul privind EPPO, care a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017.

  4. Toți care împiedică o anchetă cu privire la furtul de bani…….or fi furat și ei ceva?

  5. Si care e problema?
    Codruța e specialistă la fabricarea de dosare si inventarea de probe.

  6. Eu asa stiam ca doar in Polonia si in Ungariaeste coruptie restul staelor nu are astfel de probleme.

    Sau oare o fi ca nici ei nu sunt mai corupti decat restul dar au guverne conservative spre deosebile de valul neo liberal progresist +++++++??

  7. Buna functionare a acestei institutii va întari uniunea si o va face mai puternica d.t.p.d.vedere.Cu timpul cine nu va fi membru cred ca va fi exclus un timp,dupa care va reveni.Dacă parchetul acesta va functiona asa cum se cuvine,cred ca si Marea Britanie se va întoarce.Daca Irlandei nu i se va deschide procedura de infringement,in conditiile în care refuza în continuare cooperarea,lucrurile se complică.Dar pana la urma va ceda.

  8. Asta care-l laudă pe Predoiu vorbește, țoap#a?

  9. E fan Predoiu, mi-e sila de aceasta ipocrită.

  10. Cine să aibă încredere în justiția lui Kovesi? Ea e specialistă în fabricat dosare, în executarea unor ordine…De ce nu investighează miliardele de euro date de Ursula pe vaccinurile de la Pfizer aruncate la coșul de gunoi?

    • Mafia de la Bruxelles nu se poate autoinvestiga.
      Problema mai gravă nu e cu vaccinurile de miliarde de euro aruncate, e cu vaccinurile netestate injectate fortat in milioane de oamenii speriați de ei .
      Ursula si gasca din Bruxelles trebuie anchetată nu numai pentru coruptie dar si pentru genocid.
      Valul de efecte secundare majore și morți neexplicate nu anchetează nimeni.

  11. Cine să aibă încredere în justiția lui Kovesi? Ea e specialistă în fabricat dosare, în executarea unor ordine…

    • „Aurel”,ai nu vorbii!!! Cat adevar „vidat” contin cuvintele tale. Ai nume de latin,dar cred ca l-ai furat si p-ăsta.Asa-i ca ti-a venit greu sa treci la scrierea latină?

  12. Irlanda…e mai baricadata decat Elveția, Cipru+ cateva insule de pirati bancari la un loc.

  13. „Gigi Stan”,care carte?Aia care vă scoate pe voi,din „mormanele” de bani, basmale curate?!Nu alea pe care le purtati unii din voi pe cap,cand furati,cu brecurile,tabla de la SIDEX.

  14. @ Au ascuns ăștia în însulă niște corupție pe care Koveși vrea să o cerceteze, după ce Marea Britanie s-a retras din UE, ? Dacă cercetează la Viscri poate afla de ce i-a fugit Koveșu și vrea mai multe „insule”cu corupție , ca anchetatoare băsistă, ?

  15. Și încă ceva.Daca Codruta ar fi avut caracter de slugă(asa cum incearca fanii hotiei s-o facă),n-ar fi cerut independenta parchetului european fată de Comisia Europeană.