"Cupa Mondială este pe altă planetă?". Frustrarea și furia cresc în China la cote maxime din cauza imaginilor din Qatar

Data actualizării: Data publicării:
China impune cel mai mare lockdown de când a început pandemia pentru a combate noul focar de Covid-19 din Shanghai
Beijingul se confruntă cu "cel mai sever test Covid". Foto: Profimedia Images

Presa de stat din China a acordat o atenție deosebită Cupei Mondiale în această săptămână, dar meciurile au alimentat frustrarea că oamenii nu pot sărbători în stradă. Telespectatorii care au urmărit imaginile din Qatar cu mulțimi zgomotoase care participă la meciuri și petrec zgomotos în stradă au fost iritați și descurajați, în condițiile în care ei sunt blocați în case de strategia zero-Covid.

În mediul online au fost valuri de comentarii în care a fost criticată strategia actuală a Chinei, care menține o politică zero-Covid, iar comunități întregi sunt în lockdown din cauza unor infectări individuale.

China se confruntă în prezent cu cel mai grav focar din ultimele șase luni, iar blocajele au fost intensificate în ultimele două săptămâni. În ultimele 24 de ore, China a înregistrat peste 28.000 de cazuri noi, scrie BBC.

Fotbalul este foarte popular în China. Președintele Xi Jinping este cunoscut ca iubitor al sportului și a declarat că este un vis pentru țara sa să câștige Cupa Mondială.

Meciurile sunt difuzate la postul național CCTV, iar mass-media de stat au căutat să amplifice „prezența” Chinei. The Global Times a raportat despre modul în care produsele fabricate în China „de la autobuze la stadionul [Lusail] și chiar și unitățile de aer condiționat sunt bine reprezentate la eveniment”.

Este evident însă că pandemia a împiedicat sărbătorile. În orașele mari, focarele au închis afacerile neesențiale, iar oamenii sunt îndemnați să-și limiteze ieșirile. Fără baruri la care să meargă, ziarul Global Times spune că unii fani „aleg să urmărească meciurile acasă cu familiile lor”, în timp ce alții s-au dus la campinguri.

Zborurile între Qatar și China sunt foarte puține pentru cei care speră să urmărească evenimentul la fața locului. Mulți simt și mai puternic izolarea acută urmărind evenimentul din acest an.

O scrisoare deschisă care pune la îndoială politicile menținute zero-Covid ale țării și întreabă dacă China se află „pe aceeași planetă” cu Qatar s-a răspândit rapid marți pe WeChat, înainte de a fi cenzurată.

Comentariile pe rețeaua de socializare Weibo, asemănătoare Twitter, au fost numeroase, utilizatorii susținând că urmărirea meciurilor îi face să se simtă  divizați de restul lumii. Unii au scris mesaje în care și-au manifestat nervozitatea atunci când au urmărit sute de mii de oameni adunându-se, fără să poarte măști și fără să fie nevoiți să arate dovezi ale unui test recent Covid-19. „Nu există locuri separate, astfel încât oamenii să poată menține distanța socială și nu e nimeni îmbrăcat în haine albe și albastre [medicale] pe margine. Această planetă a devenit cu adevărat divizată”.

„Într-o parte a lumii, este carnavalul care este Cupa Mondială, în alta sunt reguli și interdicții de a ieși în public timp de cinci zile”, a scris altul.

Unii internauți au scris că le-a fost dificil să le explice copiilor de ce scenele de la Cupa Mondială sunt atât de diferite de cele cu care se confruntă oamenii acasă.

Cu toate acestea, există mulți în China care au criticat deschiderea țărilor de peste mări, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății încă numește virusul Covid-19 o „urgență globală acută”.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri