G4Media.ro

Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și…

Foto: Ina Fassbender / AFP

Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și revelația unui stat autocrat

Situația în care Qatarul găzduiește Campionatul Mondial de fotbal este ”cea mai mare absurditate din istoria sportului”, scrie The Atlantic, într-o analiză acidă a competiției de fotbal organizată, în premieră, în sezonul de toamnă-iarnă.

De altfel, criticile legate de organizarea evenimentului în Qatar sunt dezvoltate pe larg în presa occidentală, care vorbește inclusiv, sau mai ales, despre corupție la nivelul FIFA. Nu lipsește nici paralela cu modul în care rușii (2018), brazilienii (2014), sud-africanii (2010) și chiar germanii (2006) par să fi făcut în trecut.

Două anchete distincte au început: una a procurorilor elvețieni și una a Departamentului de Justiție din SUA. Statele Unite, principala contracandidată a Qatarului la organizarea Cupei Mondiale (în competiția directă mai erau Japonia, Coreea de Sud și Australia), au resimțit o frustrare profundă în condițiile în care păreau a avea toate atuurile pentru a bate Qatarul: de la infrastructura hotelieră, stadioane și până la transport.

La momentul respectiv, în 2010, statul era departe de logistica necesară unui asemenea eveniment. Ziarele titrau mare ”Qatar și-a cumpărat Cupa Mondială”.

Între timp, țara a compensat o parte din aceste lucruri: a ridicat un oraș nou, Lusail, în jurul arenei pe care se va desfășura finala, s-au construit stadioane, infrastructură rutieră, spitale, aeroporturi și hoteluri.

Investigațiile pornite în urma desemnării Qatarului, au vizat infracțiuni de spălare de bani, mită, fraudă electronică și multe altele.

Ancheta, potrivit The New York Times, a depășit nivelul votului pentru Qatar și a dezvăluit acte de corupție care datează de zeci de ani.

Departamentul de Justiție a urmărit penal peste 50 de inculpați. 27 de persoane (și patru corporații) au pledat vinovate pentru diverse acuzații de luare de mită și spălare de bani, dar multe dintre investigații sunt în desfășurare.

FIFA a susținut că a fost un spectator inocent, pe care l-au folosit o serie de indivizi și entități pentru a-și atinge propriile obiective.

În final, procurorii americani au confiscat peste 200 de milioane de dolari de la foști oficiali FIFA, pe care SUA i-au dat ulterior federației, drept despăgubire.

FIFA a investit acești bani într-un fond creat cu scopul de a stimula activitatea mai largă a organizației în comunitate și de a ajuta la promovarea fotbalului feminin. Au rămas însă multe întrebări legate de subiect.

Fostul director executiv al federației americane, Kevin Payne, a vorbit despre înțelegeri politice cu diferite țări, la nivel înalt, care transced suspiciunile de mită în nume personal. „Prima mea reacție a fost că și-au cumpărat organizarea”, a declarat acesta.

Într-un documentar realizat de Netflix, aceste lucruri sunt detaliate: țin de afaceri cu gaz, achiziții supra evaluate și investiții, cum ar fi cele în clubul Paris Saint-Germain, cumpărat de Autoritatea Qatarului de Investiții în Sport sau de achiziția unor avioane de luptă franțuzești, o afacere de multe miliarde de euro.

”FIFA, a acordat dreptul de a găzdui cel mai popular și prestigios eveniment sportiv din lume unei mici autocrații din Orientul Mijlociu, cu o populație de abia 3 milioane de locuitori.

Qatarul nu mai jucase niciodată vreun campionat mondial, cu atât mai puțin să fi găzduit unul, și a făcut o schimbare (…): vara, când turneul era organizat dintotdeauna, temperaturile sunt atât de ridicate, încât fotbalul nu se poate juca deloc în siguranță. A ține meciuri de 90 de minute în deșert la apogeul unei veri arabe este evident ridicol.

Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, turneul are loc în noiembrie și decembrie, la jumătatea sezonului european de fotbal.

Atunci când Qatar a câștigat turneul, nu avea infrastructura, vremea sau baza de fani care să justifice acordarea Cupei Mondiale. Dar era foarte, foarte bogat” mai scriu jurnaliștii de la The Atlantic.

Open Access Government, o publicație digitală care oferă analize asupra domeniilor cheie de politici publice din întreaga lume, a publicat recent un articol în care analizează și alte aspecte, cum ar fi exploatarea migranților care au lucrat la pregătirea evenimentului și sensibilitățile religioase ale țării.

Publicația reamintește criticile internaționale care țin de drepturile omului, de legile sale privind femeile și membrii comunității LBGTQ, care sunt considerați infractori.

Qatarul nu stă bine nici la libertatea de exprimare, în condițiile în care codul penal al țării incriminează criticarea emirului, blasefemia împotriva islamului și răspândirea știrilor care nu sunt pe placul conducerii statului.

Publicația amintită citează un profesor asociat la Universitatea Georgetown din Qatar, Daniel Reiche, care spune că beneficiile găzduirii Cupei Mondiale țin de influență și vizibilitate.

„Qatarul este un stat mic, iar pentru statele mici, obiectivul principal în afacerile internaționale este vizibilitatea”, spune acesta.

Dar această intenție de a obține vizibilitate atrage atenția și asupra multor aspecte negative, o imagine pe care țara nu o mai poate controla, cum ar fi autocrația, la nivel general, dar și incidentele care țin de organizarea evenimentului, în particular.

Scandalul fanilor plătiți, al interdicției la alcool, al banderolelor ”One love” pe care unii jucători au vrut să le poarte (au renunțat), reprezintă doar câteva controverse pentru Cupa Mondială, care abia a început.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. fotbalul e ca religia , totul se reduce la bani

    • Occidentalii mănâncă rahat. Erau în cunoștință de cauza de ani buni. Trebuiau sa boicoteze campionatul mondial din Qatar încă din faza calificărilor cum au făcut statele africane la ediția din 1966.

    • Odata ce nu mai este sport propriu-zis, ci afacere, totul pare natural sa fie asa.

      Partea cu alergatul pe teren dupa minge este doar vehiculul, nu afacerea in sine.

    • Trebuiau sa nu participe daca spun ca au coloana vertebrala.
      Daca majoritatea echipelor mari din Europa nu participau CM 2022 era un balci prost si ar fi aratat adevarata fata a FIFA si Qatar; dar din moment ce ai acceptat sa participi trebuie sa suporti consecintele.

  2. Contoversele sunt noua normalitate si realitatea ne arata ca IQul e in scadere drastica pe planeta, deh acu se imparte la 8 mld.

    • Iq-u ala de iti spune decat daca esti sificient de bun sa tragi la caruta? Si ca vezi cercuri mai bine decat hexagoane?

      Io inteleg ca daca tu te crezi mai destept asta inseamna ca pt tine e asa, pt mine pari doar alt stpro care nu isi intelege decat fantezia sinelui

  3. Sigur că e multă corupție în fotbal. De la João Havelange a început , e totuși ironic că doar după ce SUA a pierdut în fața Quatar-uli organizarea CM au început și dezvăluirile. O fi vreo potriveală?

  4. Ba nu, USRul e de vină

  5. mama ce nasol, n-au voie să poarte banderole one love. hai să maimuțărim jocul și să-l transformăm în protest social. cum o fi ca unii jucători să aibă banderole cu BLM iar alții cu MAGA? Unii cu slava și alții cu ursu!
    n-ar fi mai simplu să joace și să facă ce vor în timpul liber?
    N-am auzit pe unul să refuze participarea că n-au voie să poarte banderole cu tot felul de tâmpenii. te doare mintea!

  6. Coruptie la FIFA?Nu-mi vine sa cred:)))

  7. Corupție în FIFA a fost de la începuturi. Totuși ce e rău în a duce fotbalul și în alte regiuni? Ce e așa rău că o țară a construit 12 stadioane de fotbal? Ce e rău că învață și copiii arabi un sport? In Europa și America de Sud este deja supra-dezvoltat fotbalul, nu vad așa o drama că Asia și Africa beneficiază și ele de acest sport.

    Pe de altă parte nu vad boicot când e vorba de modul grosolan in care sunt exploatați angajații din industria fashion sau cei care muncesc pe nimic în fabrici de electronice din Bangladesh, India și alte țări asiatice pentru mari firme din SUA sau Europa. Sa zic de condițiile în care munceau romanii în Germania, apropo de protestele nemților? Hai sa nu mai fim ipocriți!

  8. MDT e caz patologic, cred ca e necesara o vizita la Obregia.