Autoritățile chineze au început anchetarea unora dintre persoanele care s-au adunat la protestele din weekend împotriva restricțiilor COVID-19, au declarat pentru Reuters trei persoane care au participat la demonstrațiile de la Beijing, în timp ce forțele de ordine au rămas în număr mare pe străzile orașului.

Proteste în Beijing contra regimului Xi Jinping a politicii sale de Zero CovidFoto: Koki Kataoka / AP / Profimedia

Într-un caz, un apelant care s-a identificat ca fiind un ofițer de poliție din capitala chineză a cerut protestatarilor să se prezinte marți la o secție de poliție pentru a oferi o mărturie scrisă despre activitățile lor de duminică seara.

Ne ștergem cu disperare mesajele vechi de pe chat

Într-un alt caz, un student a fost contactat de facultatea sa și a fost întrebat dacă a fost în zona în care au avut loc evenimentele și să furnizeze o relatare scrisă.

„Cu toții ne ștergem cu disperare mesajele vechi de pe chat", a declarat pentru Reuters un protestatar din Beijing, care a refuzat să fie identificat.

„Sunt pur și simplu prea mulți polițiști. Poliția a venit să verifice identitatea uneia dintre prietenele mele și apoi a luat-o de acolo. Nu știm de ce. Câteva ore mai târziu au eliberat-o", a adăugat el.

Nemulțumirea mocnită față de politicile de prevenire a COVID, după trei ani de pandemie, s-a transformat în weekend în proteste ample în orașe aflate la mii de kilometri distanță.

Cel mai mare val de nesupunere civilă din China continentală de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu vine în contextul în care numărul cazurilor de COVID a atins zilnic un nivel record, iar zone mari din mai multe orașe se confruntă cu noi interdicții.

În China, COVID continuă să se răspândească în ciuda eforturilor majorității celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi de a preveni transmiterea prin aderarea la o politică „zero-covid" de eradicare a tuturor focarelor și prin menținerea unor controale stricte la frontiere.

Lockdown-urile au exacerbat una dintre cele mai grave încetiniri ale creșterii economice pe care China a suferit-o în ultimele decenii, perturbând lanțurile de aprovizionare globale și agitând piețele financiare.

„Numărul de polițiști este cu adevărat înfricoșător de mare"

În Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, situată în estul țării, videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare arătau sute de polițiști ocupând o piață mare luni seara, împiedicând oamenii să se adune.

În Shanghai și Beijing, poliția patrula în zonele în care unele grupuri de pe serviciul de mesagerie Telegram au sugerat ca oamenii să se adune din nou. Poliția avut luni seară și noapte o prezență mare pentru a se asigura că nu au loc manifestații.

„Numărul de polițiști este cu adevărat înfricoșător de mare", a declarat Philip Qin, în vârstă de 22 de ani, rezident la Beijing, care a asistat la protestele de duminică.

Locuitori din capitală au declarat că poliția le-a cerut persoanelor care treceau prin acele zone telefoanele pentru a verifica dacă au rețele virtuale private (VPN) și aplicația Telegram (folosită de protestatari).

VPN-urile sunt ilegale pentru majoritatea oamenilor din China, în timp ce aplicația Telegram este blocată pe internetul chinezesc.

Referințe: