G4Media.ro

Cel mai mare dosar anchetat de Parchetul European / Operațiunea Admiral: Grupuri…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Cel mai mare dosar anchetat de Parchetul European / Operațiunea Admiral: Grupuri de crimă organizată răspândite în 22 state, inclusiv în România, acuzate de o fraudă la TVA estimată la 2,2 miliarde de euro/ Kovesi: Este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa

Parchetul European, în cooperare cu agențiile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE, a desfășurat, marți, măsuri de investigare simultane, inclusiv peste 200 de percheziții, în legătură cu o schemă complexă de fraudă în materie de TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice populare. Această acțiune a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovacia. În cadrul acestei operațiuni emblematice a EPPO, au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia la 12 și 13 octombrie 2022.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Toate datele colectate sunt în curs de analiză, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Prejudiciile estimate în cadrul operațiunii Admiral se ridică în prezent la 2,2 miliarde de euro. Au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate imediat ce vor fi cunoscute.

În aprilie 2021, autoritatea fiscală portugheză din Coimbra cerceta o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă cu TVA. Când EPPO și-a început activitatea, în iunie 2021, în conformitate cu obligația lor legală, autoritățile portugheze au raportat cazul către EPPO.

Din punct de vedere național, pe baza anchetei administrative, facturarea și declarațiile fiscale păreau a fi în regulă. Cu toate acestea, procurorii delegați europeni portughezi au decis să investigheze în continuare. Lucrând împreună la nivel transfrontalier, procurorii europeni, procurorii europeni delegați, analiștii în domeniul fraudei financiare ai EPPO și reprezentanții Europol și ai autorităților naționale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între societatea suspectă din Portugalia și aproape 9 000 de alte entități juridice și peste 600 de persoane fizice situate în diferite țări. La optsprezece luni de la primirea raportului inițial, EPPO scoate acum la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă de tip „carusel” în materie de TVA investigată vreodată în UE.

Activitățile infracționale sunt răspândite în cele 22 de state membre participante la EPPO, precum și în Ungaria, Irlanda, Suedia și Polonia, precum și în țări terțe, inclusiv Albania, China, Emiratele Arabe Unite, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveția, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

Implicarea grupurilor de crimă organizată 

Dincolo de mărimea prejudiciilor, ceea ce face ca această fraudă de tip „carusel” în materie de TVA să iasă în evidență este complexitatea extraordinară a lanțului de societăți. De la societățile care acționează ca furnizori aparent curați de dispozitive electronice și cele care solicită rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale în timp ce vând aceste dispozitive online unor clienți individuali – și care ulterior canalizează veniturile obținute din aceste vânzări în străinătate, înainte de a dispărea ele însele – până la cele care spală veniturile obținute din această activitate infracțională.

Aceste activități nu ar fi posibile fără implicarea mai multor grupuri de crimă organizată cu înaltă calificare, fiecare dintre acestea având roluri specifice în cadrul schemei globale. Lucrând la nivel transnațional, aproape cu o logică industrială, acestea evită de ani de zile să fie detectate.

Capacitatea EPPO 

Pe baza celei mai recente estimări ale Europol, frauda de tip „carusel” în materie de TVA, sau frauda intracomunitară a comerciantului lipsă (MTIC), este cea mai profitabilă infracțiune din UE, care costă anual aproximativ 50 de miliarde de euro în pierderi fiscale pentru statele membre. Transfrontalieră prin definiție, odată ce atinge un nivel de complexitate comparabil cu cel observat în cadrul operațiunii Admiral, acest tip de fraudă este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională.

Utilizând sistemul central de gestionare a cazurilor EPPO, accesul la bazele de date naționale și europene, cu sprijinul capacității analitice și de investigare a Biroului central al EPPO, precum și al Europol și al actorilor naționali de aplicare a legii, procurorii europeni au reușit să conceapă și să pună în aplicare o abordare comună de investigare a unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată.

Procurorul-șef european Laura Kövesi a declarat:

„Prin Operațiunea Admiral, Parchetul European pune în centrul atenției o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii naționale, atunci când este vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră.

Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operațiune ar fi durat ani de zile – sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată. Operațiunea Admiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional. Când vine vorba de frauda în materie de TVA, dintr-o perspectivă națională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar pot rămâne nedetectate. Este nevoie de o vedere din elicopter, pentru a vedea imaginea de ansamblu.

EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial de infracțiune până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, responsabile de o pierdere impresionantă de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE. Cred că aceasta este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa.”

Lista celor mai importanți parteneri și autorități naționale implicate:

Europol

Poliția federală belgiană

Poliția din Cipru

Biroul juridic al Republicii Cipru

Unitatea de investigații judiciare a Ministerului francez de Finanțe

Biroul regional de taxe din Hessa (Germania)

Biroul de investigații fiscale din Hamburg (Germania)

Biroul de investigații fiscale Schwäbisch Gmünd (Germania)

Biroul de investigații fiscale din Reutlingen (Germania)

Poliția financiară din Atena

Guardia di Finanza din Italia

Serviciul de investigare a infracțiunilor financiare din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Lituania

Poliția Marelui Ducat al Luxemburgului

Serviciul de informații și investigații fiscale (FIOD) din Țările de Jos

Departamentul central de investigare a fraudelor fiscale al Autorității fiscale și vamale din Portugalia

Poliția judiciară portugheză

Guarda Nacional Republicana din Portugalia

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București

Prezidiul Forțelor de Poliție din Slovacia

Garda Civilă spaniolă

Parchetul European (EPPO) este parchetul public independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Printre acestea se numără mai multe tipuri de fraudă, frauda în materie de TVA cu prejudicii de peste 10 milioane de euro, spălare de bani, corupție etc.

EPPO întreprinde investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită funcțiile de procuror în instanțele competente din statele membre participante, până la soluționarea definitivă a cazului. Acest lucru accelerează procedurile și permite o detectare și o urmărire penală cuprinzătoare a rețelelor infracționale la nivelul UE, toate acestea contribuind la o luptă mai eficientă împotriva criminalității financiare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Excelent! Un rezultat uriaș. Kovesi demonstrează că e un procuror de primă mână, spaima infractorilor de pretutindeni. După ce au mazilit-o de la șefia DNA nu am mai avut niciun mare caz de corupție trimis in justiție. Poate începe normalitatea in România cu arestarea hotului de saci Bădălău 🙂

    • In Schengenul banditesc suntem integrați deja 😂😂😂😂😂

    • Trebuie amintit ca Basescu – avand pacatele sale – a promovat multe persoane competente. Actualul presedinte ne-a spus de la inceput ca el vrea sa fie altfel – si a reusit cu succes. Acum nu se mai cearta nimeni, nu mai sunt discutii, acuze – toti fura cot la cot, in liniste, DNA-ul mai prinde cate unul din an in pasti. Danke, Johannis!

    • @Eugen – Ok, tu care eugen esti, ca ma bulversati 😂

  2. Imi place entuziasmul celor de aici care sustin competenta doamnei. Din pacate, statele europeene nu sunt Romania, acolo nu mergi cu chestii nefondate, caci risti sa fii dat in judecata si sa platesti penal. As fi mai retinut si as astepta derularea asa zisei investigatii. Daca ajunge la un bun sfarsit, cu condamnari si recuperari de fonduri, jos palaria.

    • Stimate @work wb:
      „Din pacate, statele europeene nu sunt Romania, acolo nu mergi cu chestii nefondate…”

      Afirmatia matale are sens doar daca exprimi punctul de vedere al infractorilor. Altfel, formatul corect ar fi „din fericire…”

      In ce o priveste pe LCK, cred ca e cat se poate de clar ca ea nu are nevoie de aprecierile romanilor pt ca s-a vazut de ce (nu) sunt in stare politicienii romani cand e vb de lupta impotriva coruptiei.
      Atata vreme cat cele 22 de tari coopereaza intens cu EPPO, iar Germania si Franta chiar sustin initiativa LCK de extindere a competentelor Parchetului European, cred ca sefa EPPO isi face foarte bine treaba si nu are deloc nevoie de „aprecierilor” romanilor care, sa nu uitam, au incercat prin toate mijloacele posibile sa o elimine din cursa pt sefia EPPO.

    • Au dovezi, omule.

    • Au dovezi, omule! Profitor al sistemului co.rupt ce esti.

    • @work vb
      dimver nu te inteleg. „colo nu mergi cu chestii nefondate, caci risti sa fii dat in judecata si sa platesti penal” si „Daca ajunge la un bun sfarsit, cu condamnari si recuperari de fonduri”. Sa inteleg ca isi risca cineva pielea ca sa faca valuri? Cine sustine competententa doamnei, are probleme. ar trebui sa sustina competenta echipei. In acest moment nu este decat un procuror politic, dar si un director (nu imi place manager). Isi alege oameni competenti si colaboreaza cu diverse servicii federale sau nu.

  3. De cele mai multe ori se ascunde o frauda. Ma uit la mag Pepco, care isi vinde produsele la jumatate de pret decat cei mai ieftini mari retaileri, ceva, undeva, nu e bine. Doar nu pot face ei importuri la pret mai mic decat mastodontii consacrati pe piata europeana.

    • poate ca vor chiar 300% profit? poate ca au un lant de logistic mai mic? reduc cheltuielile de marketing? teoria conspiartiei? Scump , dar bun ca plateste taxe. sau ieftin dar hot ca nu plateste taxe? Dar cum ti se poare scum dar prost ca plasteste o multitudine de firme paravan pentru a scoate profitul real. Si ieftin dar bun pentru ca vinde china direct, fara etichete cu pretentii. Sa intrebi dell-ul de ce nu mai are sevice in romania.

    • @ In spatele preturilor f mici, – O fi avand pepco marfa ieftina, dar, sa fim seriosi, marfa aia e de o calitate mai mult decat indoielnica. Marfa aia, cat dai pe ea, atata face!

  4. doamne ajuta Work vb, doamne ajuta.

    • ceva e ciudat aici, eu stiam ca eppo are competente doar in fraude cu fonduri europene. acum se ocupa si de rambursarile fictive de tva?

  5. …toti hotii din romania erau cu gurile pline de 💩💩💩💩… s o discrediteze pe lck …le iesea pă nas non stop…😂😂😂😂😂😂😂daca se finalizeaza cazu, lck merita doua statui din aur… in fata parlamentului european…si una in fata parlamentului de la noi s o vada mafia pesedepeneleudemereaur cand merge la ,,munca,,… …‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  6. Mult mai complex, mai dăunător si mai greu de dovedit mi se par activitățile fraudulente ale grupurile infracționale organizate (public-politic -privat (firmele politicienilor “de casa” si secu) abonate la bani publici prin “monopol” instituit si/sau piața împărțită la “oligopol” care scriu cereri de finantare si caiete de sarcini cu dedicație exclusiv pentru ei.

    Mita merge pana la oficiali din UE. Asta este co.orupția sistemica.
    Sunt prezenți mulți indicatori de frauda, se vede clar discriminarea unora si măsluirea licitaților cu cerere de “pachet de servicii” combinat obligatoriu intr-o anumită forma ( total nenecesar si ilegal) ca sa se plieze pe oferta unui singur ofertant, adică o firma cu infiltrare si suport de la co.rupții infiltrați prin SGG, MJ si MAI (DGA sta si doarme la cazurile de co.rupție sofisticata din MAI) – firme prestatoare de servicii incomplete si incorecte si cu valoare a prestației mult sub nivelul fondurilor incasate. Dar, nimeni nu face nimic.

    Vorbim de fraude de zeci de milioane de lei. Evident ca ăștia sunt capabili si sa om.oare ca sa continue cu mufarea la banul public si sa nu ajungă la pușcărie.

    Profiturile obținute astfel finanțează alte forme de cri.minalitate, in special cibernetica, mulți utilizând firme de marketing si spălare de bani prin Google shopping ads ca sa denigreze si discrediteze concurenta si pe avertizorii de integritate.

    • Mult mai complex, mai dăunător si mai greu de dovedit mi se pare “sistemul” de activități fraudulente

    • @karma669
      fraudulente? inventezi limba romana? Frauduloase, sau purulente? Se pare ca ai inventat pr.ostia si crezi in ea. „firme de marketing si spălare de bani prin Google shopping ads ca sa denigreze si discrediteze concurenta si pe avertizorii de integritate” un amalgam de ineptii. nu stiu tu cauti pe yandex ceva sau pe google. Daca esti pe yandex te dezamagesc aia doi rusi corupti care au facut yandexul au in spate o firma belgiana. si ramai si fara yandex dupa google. o sa cauti ineptii pe msn. Dar te publica si ai impresia ca ai atins cerul. Ai un suflet mare cred, dar nu te cred pana nu il scoti sa il arati la toata lumea

    • Arsenie, te compătimesc sincer pentru analfabetismul de care dai dovada. Este de 99% mai flagrant decât cuvântul pe care îl scriu eu intenționat greșit. Esti un co.rupt din sistemul judiciar co.rupt apărător al co.rupției sistemice. Ați furat destul. Sfârșitul vostru se apropie. Sunteți vinovați de faptul ca 300.000 miliarde de euro au fost furate de la poporul roman in ultimii 32 de ani si voi ați si aparat co.ruptia sistemica dându-va salarii si pensii nesimțite pe care nu le meritați.

  7. Nu vă aruncați precum hulii ce-i din văzduh că omul ăsta nu o furat precum Dragnea și Bădălău al vostru ! Lăsați Justiția să-și facă treaba și după aia dați cu pietre ! Ce satisfacție au uni antivaccinisti !!! 🤮

  8. Acolo a schimbat strategia că nu este Romania. Negulescu e ea? Să-l pună la munca grea?.

  9. Mie îmi place cum cei de la G4 au scris România cu litere îngroșate în lista țărilor în care au avut loc investigații dar pe lista instituțiilor care au avut un aport deosebit la ancheta, nu apare nici una din România. Cum a zis un alt comentator Lefegii la g4

    • DGPM Bucuresti , antepenultima in lista
      Referitor la „invierea” DNA odata cu Badalau, informatiile de astazi indica faptul ca Badalau a fost dat pe mana DNA de Ciolacu (cu ajutorul colegilor pnlisti din Usl Giurgiu), care s-a opus revenirii lui Badalau in PSD + isi dorea controlul total al filialei Giurgiu.
      Unde ati mai vazut voi ca este convocat Parlamentul in nici 24 de h de la retinerea unui PSDist?!
      DNA, ca si DIICOt, s-au transformat in fabrici de pensionari speciali, nu prind decat plevusca ( doctori, vamesi, functionari de rang inferior) in timp ce mafiotii din politica stau bine-mersi!

    • @fiule
      Am fost neatent.

  10. In Romania as paria pe PSD&Co o suma frumusica. Nu au cum sa lipseasca de acolo.

  11. Orientarea catre combaterea evaziunii(catre cei din sectorul particular , care trebuie totusi sa vanda ceva ca sa faca evaziune) poate insemna o distantare de cei cu parandaratul, care sunt din zona politica si administrativa, si oarecum privilegiati(fonduri in sectorul public) , pt ca se descurca mai usor decat evazionistii, nu trebuie sa caute clienti si sa vanda marfa.

    • 👍 De cor.upția sistemica pe fonduri publice si europene le este frica sa se atinga. Bine ca se risca unii din civil sa o raporteze cu dovezi

      Uite la ma.fiotul din sistem care postează cu arsenie!

      Este atât de mândru de metodele lor cri.minale, de șantaj, discreditare a avertizorul de integritate si de rețeaua lor europeana de corupție – ca este sigur ca nu își “risca cineva pielea ca sa faca valuri” legandu-se de ei!

  12. Doamna kovesi, de achiziția de vaccinuri de la faizăr ce ne poți spune ?

    • Acum cercetează frauda cu telefoanele pe care a vorbit Ursula cu Faizer.

    • Ce-mi mai place! Toate tarile astea „civilizate” care acuzau Romania ca fiind un stat corupt… Cum e baieti? Aveti si voi, este? P.S. Despre ancheta cu vaxinuri nu se mai zice nimic fiindca s-a „ingropat”. La ordin sau dupa o prima grasa…

  13. Ce-mi mai place! Toate tarile astea „civilizate” care acuzau Romania ca fiind un stat corupt… Cum e baieti? Aveti si voi, este? P.S. Despre ancheta cu vaxinuri nu se mai zice nimic fiindca s-a „ingropat”. La ordin sau dupa o prima grasa…

    • Pe mine mă distrează cu marii jurnaliști imparțiali au boldat România dar nu și inocenta Olandă! 😀
      Profesioniști!

    • @Alien
      Pai se bucura si ei ori de cate ori li se pare ca pot arata cu degetul spre propria lor persoana. Asa se fac stirile!😉
      In presa din alte tari Romania e chiar omisa.
      Cert e ca afacerea are ca sursa Portugalia, Olanda la loc de cinste. Ca asa-i in schengen😌

    • @Alien
      Te ajută cu ceva dacă afli că e mafie și în alte țări?
      Sunt mai bune condițiile în spitale de când ai aflat asta? Se moare mai puțin pe șosele?

      Corupție e peste tot, dacă te uiți pe statistici o să vezi că în anumite țări din Europa de Est e mai multă ca în Vest, mult mai multă.

  14. Urmeaza vaxxul la control(doar financiar…) si green deal.

  15. Ce face fiscul romanesc? Incaseaza spagi si inchide ochii la evaziune. In schimb, vrea impozit pe pensia omului care a muncit o viata, vrea impozit pe casa si teren ca trebuie sa le vinzi pentru a putea plati, vrea impozit de la amarat, nu de la cel care nu plateste milioane si apoi intra in insolventa. Pentru 50 de bani restanta la plata impozitului ti se blocheaza contul, cardul si ajungi sa nu ai ce manca. Dand spaga nu te deranjeaza nimeni cu anii si cand aduni milioane de euro restanta, treci averea pe alta firma si nu se mai recupereaza nimic de cayre stat. De aceea nu sunt bani de pensii, de medicamente, de aparatura in spitale, de drumuri.

    • Abuzuri in serviciu făcute de ANAF si protejarea prin inacțiune a infractorilor mari.
      Un audit serios pe beneficiar real si interpuși ar trebui sa pună capăt schemelor de evaziune fiscală.
      Nu mai zic de corporațiile -casele mari…ce este optimizare fiscală si ce este evaziune fiscală?

  16. Codruta n-ai cu viata ,mai sunt mulți care fura in România!

  17. Bravo Luminita. Bravo Basescu si Macovei ca te-au promovat!
    Dar cine isi risca viata ca sa o apere pe a ta si a familiei tale caci situatia ta incepe sa semene cu cea prin care a treut si Italia mai demult?
    Oricum: Succes si Dumnezeu sa te pazeasa pe tine dar si pe Romania acum de Sf Andrei si de 1 Decembrie adica pe Romania sa se mai indure sa o mai pazeasca iar pe tine sa te protejeze permnent prin cei trimisi in preajma ta chiar fara sa stie de ce.

  18. solutiile pt combaterea coruptiei si implicit a evaziunii sunt: scaderea taxelor si impozitelor, transparenta deciziilor si contractelor , depolitizarea institutiilor si reducerea aparatului bugetar, legi impotriva nepotismului si favoritismelor( vanzarea si cumpararea de influente), obtinerea functiilor prin concurs , preventie functionala(este respectat principiul: pedepsele trebuie sa fie proportionale cu faptele si pot fi anticipate ), delimitare clara intre proprietatea publica si privata si respectarea principiilor economiei de piata: cererea vine de la clientii adevarati , nu de la politicieni sau patroni; sprijin numai pt cei defavorizati(economia subventionata este slaba, subventiile alimenteaza coruptia }.

  19. Laura dragă, deși ai ales să pleci în diaspora
    💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕 Din tot sufletul.
    Dă după ei și mama lor!