Finlanda a fost desemnată de ONU cea mai fericită țară din lume timp de cinci ani la rând datorită sistemului avansat de sănătate, ratei scăzute a criminalității și bogăției de frumuseți naturale, dar în spatele unei imagini idilice, națiunea nordică se confruntă cu o problemă tot mai mare în rândul tinerilor. Supradozele de droguri provoacă din ce în ce mai multe decese în rândul persoanelor sub 25 de ani, notează Euronews.

Tineri dependenți de droguriFoto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Finlanda este țara europeană cu cel mai mare procent de decese legate de droguri în rândul tinerilor sub 25 de ani.

În 2022, aproape 30% dintre victime aveau sub 25 de ani, iar dependenții de droguri finlandezi mor în medie cu zece ani mai devreme decât în alte țări din UE.

Potrivit datelor Euronews, în România este un procent de 9% în ceea ce privește decesele în rândul tinerilor sub 25 din cauza drogurilor.

Tinerii amestecă substanțe

Multe supradoze se produc din cauza unui „cocktail” pe care dependenții aleg să îl consume: amestecă mai multe substanțe, în special buprenorfină, benzodiazepine și alcool.

Reporterul Euronews Hans von der Brelie a ajuns în Finlanda pentru a descoperi cine sunt tinerii din spatele cifrelor.

Niko este un tânăr de 25 de ani și este dependent de substanțe. „Am început să fumez marijuana când aveam 12 ani", a spus el. „La 16 ani făceam ceai de opiu și am început să consum ecstasy, amfetamină și apoi tot felul de droguri".

„Mi-am pierdut mulți prieteni când eram mai tânăr", explică el. "La 20 de ani au început să cadă precum merele din copaci".

Niko va fi trimis în curând la închisoare din cauza unor infracțiuni. Dar el vede timpul petrecut în spatele gratiilor ca pe o oportunitate de a renunța la droguri.

În Finlanda, doar 20% dintre persoanele dependente de substanțe beneficiază de tratament, față de 70% în țara vecină, Suedia.

Camere speciale pentru consumul de droguri

Suvi și Ninja lucrează pentru Blue Ribbon Foundation din Finlanda, o organizație care sprijină persoanele fără adăpost și pe cele care se luptă cu dependențele.

Femeile sunt în favoarea camerelor de injecție supravegheate, un loc în care oamenii pot lua droguri într-un mediu igienic, supravegheat de un profesionist.

Suvi și Ninja au povestit că tinerii preferă să folosească toaletele pentru a consuma droguri, ceea ce reprezintă un pericol.

Populară mai ales în Germania și Olanda, s-a demonstrat că aceste camere reduc efectele nocive ale supradozelor.

Finlanda, împărțită în două

Un sondaj recent realizat de Fundația A-Clinic arată că 40% dintre finlandezi ar accepta o cameră de consum supravegheată în orașele lor, potrivit Helsinki Times.

Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că în Finlanda există o atitudine conflictuală față de consumatorii de droguri.

În timp ce 52% dintre respondenți consideră că consumul de droguri ar trebui să fie considerat o infracțiune, 44% preferă să folosească termenul „narkomaani", care înseamnă dependent de droguri în finlandeză, în loc să folosească termenul "huumeiden käyttäjä", adică consumator de droguri.