Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Moscova ar trebui să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul, oraș despre care susține că îi „aparține din punct de vedere istoric” Rusiei, potrivit The Moscow Times.

Fostul deputat rus Semyon BagdasarovFoto: Sharifulin Valery / TASS / Profimedia

„Să ridicăm anumite forțe în Turcia și să întoarcem statului nostru ceea ce ne aparține din punct de vedere istoric - Constantinopolul", a declarat Bagdasarov în cadrul emisiunii Soloviov Live.

Bagdasarov susține că Turcia este acum slăbită de criza economică și de urmările cutremurelor devastatoare, astfel că Rusia ar trebui să profite de acest lucru și să revendice ceea ce îi aparține din punct de vedere istoric.

De asemenea, el a cerut ca Turcia să fie „expulzată" din Asia Centrală, să-și reducă influența în Ucraina și să fie „dată afară" din Caucazul de Sud.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru criză. Criza trebuie să se încheie cu prăbușirea și anexarea teritoriilor noastre", a adăugat Baghdasarov.

Declarațiile lui Bagdasarov au fost făcute după ce Kemal Kılıçdaroğlu, un consilier al candidatului unic al opoziției din Turcia, Unal Çevikez, a promis într-un interviu acordat publicației Politico că, dacă opoziția va câștiga viitoarele alegeri din Turcia, Ankara va reaminti Rusiei de apartenența sa la NATO.

Potrivit lui Ceviquez, relațiile dintre Rusia și Turcia sunt acum asimetrice, deoarece Ankara depinde de importurile de resurse energetice rusești.

„În cadrul discuțiilor cu Rusia, cu siguranță ne vom strădui să avem relații egale. Dar vom reaminti Rusiei și faptul că Turcia este membră a NATO", a declarat el.

Alegeri în Turcia

Președintele Tayyip Erdogan a stabilit oficial data alegerilor parlamentare și prezidențiale din Turcia pentru 14 mai, cu o lună mai devreme decât erau programate, semnând decizia în cadrul unei ceremonii transmise vineri în direct la televiziune, transmite Reuters.

Erdogan a dat astfel startul competiției pentru cel mai mare test al celor 20 de ani de guvernare a sa, care va decide nu doar cine conduce Turcia, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa și ce rol poate juca în conflictele din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

La începutul lunii martie, principala alianță de opoziție din Turcia, formată din șase partide, l-a desemnat pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), drept candidatul său la președinție, acesta urmând să îl înfrunte pe Erdogan.

Sondajele sugerează că scorurile de la alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi strânse, blocul de opoziție având chiar un ușor avans față de alianța de guvernare.

Blocul partidelor de opoziție a promis că va anula multe dintre politicile lui Erdogan privind economia, drepturile civile și afacerile externe, iar mulți consideră că alegerile ce vor avea loc peste aproximativ două luni vor fi cele mai importante din istoria de 100 de ani a republicii.

Urmărește ultimele evoluții din a 388-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.