Decizia ASF de retragere a autorizaţiei Euroins s-a publicat în Monitorul Oficial. Clienţii Euroins pot depune cereri de despăgubiri

Data actualizării: Data publicării:
euroins
Euroins Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

A început procedura de faliment a societăţii Euroins, cel mai mare asigurător RCA din acest moment. Decizia ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a fost publicată în Monitorul Oficial. Ceea ce înseamnă că, din acest moment, păgubiții și clienții Euroins pot depune cererile de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Plățile vor putea începe însă abia peste două luni.

Clienții vor avea la dispoziție încă 3 luni de la declararea definitivă a falimentului, ca să depună cererile de despăgubire.

Euroins are 2,8 de milioane de clienți.

ASF a decis să ridice licenţa societăţii Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piaţă, să ceară în instanţă falimentul companiei şi să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului. 

Citește șiCe fac dacă am un accident rutier și vinovatul are asigurare RCA la Euroins 

La 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial vor putea începe şi plăţile, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate poliţele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire.

Odată publicată decizia în Monitorul Oficial, ASF va putea formula către instanţa competentă cerere de faliment, aşa cum prevede decizia Consiliului numărul 262/2023.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat marţi, că a solicitat CEC să depună la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentele necesare pentru a intra pe piața asigurărilor, în contextul scandalului legat de insolvența companiei Euroins. "În momentul în care începe procedura de autorizare, din ce am discutat cu preşedintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizaţiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid şi CEC să vină cât mai rapid în piaţă", a spus ministrul.

Întrebat dacă România riscă o procedură de infringement pentru intervenția în piață, Adrian Câciu a răspuns că primează interesele cetățenilor. 

Intrarea CEC și EximBank pe piața asigurărilor a fost cerută și de președintele PSD, Marcel Ciolacu, după scandalul insolvenței Euroins. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri