Live Text Zelenski spune că victoria e posibilă anul acesta, dar doar cu sprijinul aliaților: „Dacă Europa ezită, răul s-ar putea regrupa”

Data actualizării: Data publicării:
ucraina atacuri
Atac rusesc în Bahmut, respins de ucraineni. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Din articol
Ucraina recunoaște că a comis o eroare când a anunţat retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka Rusia a atacat Odesa cu rachete Zelenski spune că victoria este posibilă anul acesta Maşina în care se afla ministrul de externe eston a luat foc în timpul vizitei la Kiev Slovacia a trimis în Ucraina primele patru avioane de luptă MiG-29 SUA spun că pilotul rus care a doborât o dronă americană în Marea Neagră este „un idiot” Viktor Orban sfidează mandatul de arestare emis CPI: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin Zelenski a mers la Herson, unde a vizitat infrastructura distrusă de trupele ruse Aproximativ 3.500 de civili ucraineni se opun părăsirii oraşului Bahmut Medvedev anunță că Rusia va produce 1.500 de tancuri în 2023 Aviatori ucraineni, instruiţi în Franţa în apărarea sol-aer Stoltenberg: Occidentul să se pregătească pentru un conflict lung în Ucraina Kievul despre Bahmut: Rusia pierde din viteză, trupele ucrainene „vor profita foarte curând” Medvedev amenință cu războiul nuclear dacă Putin e arestat pe teritoriu străin: „Toate armele rusești vor zbura în direcția lor” Crește numărul morților în urma atacului cu drone în regiunea Kiev Riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, avertizează Rusia Avertismentul directorului AIEA: Siguranţa centralei nucleare Zaporojie este „precară” Grupul Wagner va pierde mii de luptători în următoarele săptămâni. Pușcăriașilor lui Prigojin le expiră „contractele” Zelenski: Este foarte important ca Harkovul să rămână puternic. El dă putere întregului nostru est Casa Albă, ironii la amenințările Moscovei privind livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului: „Să treacă graniţa înapoi în Rusia” Opozanta lui Lukaşenko cere de la Washington ca Belarus să rupă relațiile cu Rusia Blinken: Apropierea ruso-chineză este mai degrabă o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere” Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Rusia e într-un conflict deschis cu Statele Unite și riscul unei confruntări nucleare este cel mai mare din ultimele decenii, spune ministrul adjunct de Externe de la Moscova, relatează Reuters. Oficialul susține că Statele Unite ar avea o poziție ostilă, motiv pentru care nu se pune problema ca Rusia să revină în ultimul tratat de interzicere a armelor nucleare, suspendat luna trecută de Vladimir Putin. Între timp, directorul AIEA trage un semnal de alarmă pentru protejarea centralei nucleare Zaporojie, pentru că siguranța acesteia este „precară”. După ce a vizitat miercuri linia frontului din regiunea Donețk, preşedintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul video de aseară că este crucial ca forțele ucrainene din Harkov să facă față în continuare rușilor, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat. În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului arată că grupul de mercenari Wagner ar putea să rămână fără o mare parte din forțele sale în următoarele săptămâni, în condițiile în care pușcăriașii care i s-au alăturat ajung la finalul contractelor lor de șase luni, scrie Euronews. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucraina recunoaște că a comis o eroare când a anunţat retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka

ACTUALIZARE 23.15 Armata ucraineană a admis că a comis o eroare anunţând retragerea forţelor ruse din oraşul Nova Kakhovka, în apropiere de Herson, menţionând că a analizat necorespunzător informaţiile primite, informează Agerpres.

"Ocupanţii se află încă la Nova Kakhovka. Informaţiile despre presupusa retragere a inamicului din această localitate au fost făcute publice în urma unei utilizări incorecte a datelor disponibile", a indicat Statul Major ucrainean pe Telegram.

Anterior, armata ucraineană anunțase că "invadatorii" au plecat. "Începând cu 22 martie 2023, toți soldații invadatorului staționați la Nova Kakhovka au părăsit așezarea", se arăta în comunicat.

Documentul preciza că soldații au luat cu ei "aparate electrocasnice și electronice, bijuterii, haine, telefoane mobile și alte obiecte".

Rusia a atacat Odesa cu rachete

ACTUALIZARE 23.10 Oficialii ucraineni au declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.

Comandamentul Aerian Sud al Ucrainei a declarat joi seară că „forțele de apărare aeriană au doborât două rachete ghidate aer-solă Kh-59 trase de luptătorii ruși Su-35 din Marea Neagră spre regiunea Odesa”.

Este a doua oară în această săptămână când rușii lansează rachete Kh-59 în Odesa.

Zelenski spune că victoria este posibilă anul acesta

ACTUALIZARE 23.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că războiul s-ar putea sfârși în acest an, cu victoria ucrainenilor, însă a avertizat aliații că încă există anumite domenii în care coopearea lipsește, relatează CNN.

„Dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”, a declarat Zelenski, la reuniunea de joi a Consiliului European.

„Nimeni nu știe cu siguranță cât va dura războiul și care bătălii ne vor aduce succesul mai repede și care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a continuat Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat că apreciază sprijinul european pentru activitatea Curții Penale Internaționale și eforturile de a lansa un sistem de compensare care ar folosi miliarde de dolari din activele rusești confiscate pentru a reconstrui Ucraina.

Cu toate acestea, Zelenski a avertizat că există mai multe domenii în care cooperarea lipsește încă:

  • Întârzieri în furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune. Zelenski s-a referit la atacul cu rachete rusești de miercuri împotriva Zaporijiei.
  • Nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne. Zelenski a declarat că este recunoscător Poloniei și Slovaciei pentru că au trimis MiG 29 în Ucraina – „dar avem nevoie de avioane moderne”.
  • Întârzieri în ceea ce privește un nou pachet de sancțiuni. Zelenski a declarat că „eforturile globale nu sunt încă suficiente pentru a împiedica
  • Rusia să se adapteze la sancțiuni și să le ocolească prin intermediul țărilor terțe”.
  • Sprijin internațional pentru formula de pace din Ucraina. Zelenski a declarat că este pregătit pentru un summit pentru a discuta ceea ce el a numit „singurul plan realist și cuprinzător de restabilire a integrității teritoriale a Ucrainei și de garantare a securității pentru poporul nostru și pentru întreaga Europă”.

Zelenski a afirmat că Ucraina înregistrează progrese în dezvoltarea instituțiilor sale la standardele europene și în „transformarea sa într-un stat modern, pe deplin responsabil față de societate, fără corupție și stabil din punct de vedere instituțional”.

„Ucraina este pregătită pentru o decizie de a începe negocierile de aderare la UE încă din acest an. Aceeași disponibilitate este necesară din partea dumneavoastră toți – a fiecărui lider din Europa.”

Zelenski și-a încheiat discursul avertizând: „Dacă Europa ezită, răul ar putea avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”.

Maşina în care se afla ministrul de externe eston a luat foc în timpul vizitei la Kiev

ACTUALIZARE 21.30 O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa.

"Eram cu ambasadorul Estoniei Kaimo Kuusk pe locul din spate şi dintr-o dată Kaimo a spus că este un miros. Şi apoi brusc au izbucnit flăcări în spatele nostru", a declarat Reinsalu în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Estoniei Tallinn.

"Din fericire, uşile din spate s-au deschis în cele din urmă pentru că maşina s-ar fi transformat într-o cameră de gazare în câteva secunde", a declarat ministrul eston.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a avut loc marţi seara, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Reinsalu nu a dat nicio informaţie cu privire la posibila cauză a incendiului care a cuprins vehiculul.

Slovacia a trimis în Ucraina primele patru avioane de luptă MiG-29

ACTUALIZARE 16:12 Slovacia a trimis Ucrainei primele patru avioane de luptă MiG-29. „Primele patru avioane de luptă MiG-29 au fost predate în siguranță Forțelor Armate ucrainene și au părăsit deja teritoriul Republicii Slovace”, a scris ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

Transferul a fost efectuat de piloți ucraineni, în acord cu Forțele Aeriene Slovace. În total, guvernul slovac a aprobat transferul a 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din totalul celor 13 avioane de vânătoare slovace, trei vor fi utilizate pentru a furniza piese detaşate.

Bratislava declarase anterior că va livra Kievului şi o parte din sistemul de apărare antiaeriană Kub.

Slovacia a anunţat miercuri că a obţinut de la SUA o ofertă pentru arme în valoare de peste un miliard de dolari, la preţ redus, în compensaţie la aparatele sale MiG-29 de concepţie sovietică promise Ucrainei.

Oferta americană include 12 elicoptere noi de tip Bell AH-1Z Viper, cu accesorii şi antrenament de piloţi şi de tehnicieni, precum şi peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire.

După Polonia, Slovacia este a doua ţară membră a NATO care promisese avioane ţării atacate de Rusia din februarie 2022.

SUA spun că pilotul rus care a doborât o dronă americană în Marea Neagră este „un idiot”

ACTUALIZARE 16:10 Statele Unite spun despre pilotul rus care a doborât o dronă americană în Marea Neagră după ce i-a lovit elicea că este „un idiot”. În cadrul unei conferințe de presă de miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA sunt nedumerite de decizia Rusiei de a-i acorda pilotului un premiu pentru curaj, scrie Sky News.

drona
Drona atacată de avioanele rusești. Foto: Twitter

„Nu am nicio idee de ce ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, în cel mai rău caz, s-a expus cu rea intenție la riscuri mari pentru el însuși și pentru bunurile americane și, în cel mai bun caz, a fost doar un idiot”, a declarat acesta.

Viktor Orban sfidează mandatul de arestare emis CPI: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin

ACTUALIZARE 15:05 Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a spus că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria. ''Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria'', a explicat Gulyas, citat de Agerpres.

Zelenski a mers la Herson, unde a vizitat infrastructura distrusă de trupele ruse

ACTUALIZARE 14:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson (în sudul ţării), unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Această deplasare în Herson are loc la o zi după ce preşedintele Zelenski a efectuat o vizită la forţele ucrainene care apără oraşul asediat Bahmut în regiunea Doneţk (estul ţării). Regiunea Herson a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, dar apoi a fost parţial recucerită de trupele ucrainene.

Volodimir Zelenski s-a deplasat la Posad-Pokrovske, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană, o localitate care a suferit importante distrugeri şi a fost ocupată de trupele ruse până la retragerea lor toamna trecută. Miercuri, Zelenski i-a decorat pe soldaţii care participă la apărarea oraşului Bahmut şi a fost informat la faţa locului despre situaţia din teren, unde au loc cele mai crâncene lupte de pe frontul ucrainean de mai multe luni de zile.

Aproximativ 3.500 de civili ucraineni se opun părăsirii oraşului Bahmut

ACTUALIZARE 14:10 Aproximativ 3.500 de civili ucraineni se opun părăsirii oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, scena celor mai grele lupte de luni de zile între forţele ucrainene şi ruse care îşi dispută controlul localităţii, a informat joi şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de EFE.

Autorităţile ucrainene au făcut tot posibilul pentru a convinge aceste persoane să evacueze localitatea care, înainte de 24 februarie 2022, când a început invazia rusă, avea 84.000 de locuitori, dar s-au lovit de "refuzul lor absolut" faţă de ideea părăsirii oraşului.

Civilii rămaşi în oraş au în grijă un număr total de 32 de minori, care trăiesc permanent în adăposturi pentru a se proteja de lupte, a adăugat liderul militar al provinciei, într-o conferinţă de presă. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a estimat miercuri că numărul copiilor aflaţi încă în Bahmut este de 10.

Pe 7 martie, Kievul a ordonat evacuarea totală a populaţiei civile din Bahmut, unde la momentul respectiv erau mai puţin de 4.000 de civili, dar majoritatea au decis să rămână în oraşul lor, după cum relevă cifrele prezentate joi de Kirilenko.

Rusia controlează o parte din oraşul Bahmut, iar trupele sale de asalt conduse de mercenarii grupului Wagner continuă să încerce să cucerească partea din localitatea aflată încă sub controlul forţelor ucrainene, care în unele puncte au început să lanseze contraofensive.

Medvedev anunță că Rusia va produce 1.500 de tancuri în 2023

ACTUALIZARE 14:00 Rusia vrea să producă 1.500 de tancuri în acest an pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a anunţat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus (între 2008 şi 2012), transmite dpa, citată de Agepres.

Anunţul vine în contextul în care Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis joi că Rusia foloseşte tancuri T-54 şi T-55, fabricate în Uniunea Sovietică la sfârşitul anilor 1940, pentru a compensa pierderile masive de blindate suferite în campania de cucerire a estului Ucrainei, a relatat EFE.

„Pierderile de vehicule blindate limitează capacitatea armatei ruse de a desfăşura ofensive mecanizate eficiente în asaltul său din Ucraina, care a stagnat”, spune ISW, citând dovezi vizuale obţinute de grupul independent de experţi militari Conflict Intelligence Team.

„Forţele ruse ar putea desfăşura tancuri T-54 şi T-55 pe care le aveau în depozit pentru a intensifica aceste ofensive şi a se pregăti pentru contraofensivele mecanizate ucrainene”, adaugă institutul american specializat în afaceri militare.

„Complexul militaro-industrial şi-a încins motoarele”, a declarat Medvedev, într-un interviu publicat joi pe contul său de Telegram. „Occidentul încearcă să blocheze accesul Rusiei la componentele importante, susţinând că ţara a rămas fără obuze, tancuri şi rachete. (...) Şi totuşi, numai în acest an producem 1.500 de tancuri”, a susţinut fostul preşedinte rus, care încă din februarie, când a vizitat o fabrică, a declarat că Rusia va construi şi moderniza mii de tancuri.

Totuşi, scrie dpa, experţii se îndoiesc că Rusia poate produce asemenea cantităţi. ISW avertizează, de asemenea, că Rusia nu numai că ar fi pierdut un număr mare de tancuri fabricate mai recent în timpul operaţiunilor sale în estul Ucrainei, ci şi numeroşi tanchişti. 

Aviatori ucraineni, instruiţi în Franţa în apărarea sol-aer

ACTUALIZARE 13:45 Aviatori ucraineni sunt instruiţi în Franţa în apărarea sol-aer, precum şi în tehnici de supravieţuire în caz de catapultare pe teren ostil, a anunţat joi Ministerul Apărării francez, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Instruim echipaje ucrainene în Franţa în special în apărarea sol-aer şi în supravieţuire în caz că avionul lor este doborât”, a detaliat delegatul adjunct pentru informare şi comunicare al Ministerului Apărării, generalul Yann Gravethe, într-o conferinţă de presă săptămânală.

În schimb, „nu instruim piloţi ucraineni, nici în pilotaj, nici în folosirea sistemului de arme”, a precizat el, dezminţind astfel o relatare din Le Figaro care vorbea despre instruirea pe Mirage 2000 de piloţi ucraineni pe teritoriu francez.

Ucraina le cere partenerilor săi occidentali avioane de luptă moderne. Or, Franţa dispune de Mirage 2000-C care au fost retrase din serviciu în urmă cu câteva luni şi care „au în continuare ceva potenţial”, potrivit anturajului şefului statului major al forţelor aeriene franceze. „În principiu, nimic nu este exclus!”, a comentat la sfârşitul lunii februarie preşedintele francez Emmanuel Macron despre o eventuală cesiune a Mirage.

Cu toate acestea, atrage atenţia statul major, va fi nevoie de timp pentru a le repune în stare bună şi trebuie alocate mai multe luni pentru instruirea de piloţi ucraineni, a căror flotă este formată exclusiv din avioane MiG şi Suhoi de producţie sovietică. La modul general, Franţa „oferă instruire specializată pentru un număr de până la 1.200 de ucraineni pe întreg anul”, a reamintit joi generalul Gravethe. De asemenea, 150 de militari francezi vor instrui în Polonia până la 600 de ucraineni pe lună în cadrul unei misiuni europene.

Stoltenberg: Occidentul să se pregătească pentru un conflict lung în Ucraina

ACTUALIZARE 11: 25 Ţările occidentale vor trebui să sprijine Ucraina încă pentru mult timp, în contextul invaziei ruse din această ţară, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu apărut joi în cotidianul The Guardian, potrivit DPA.

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu intenţionează să obţină pacea, ci vrea mai mult război”, a precizat şeful NATO, potrivit Agerpres. Stoltenberg a adăugat că Rusia îşi sporeşte producţia militară industrială şi apelează la regimurile autoritare într-o încercare de a obţine mai multe arme.

Ca urmare, SUA, Marea Britanie, Germania şi alte state occidentale trebuie să fie pregătite să sprijine Ucraina cu arme, muniţie şi piese de schimb pentru o perioadă lungă de timp. „Nevoia va continua să existe, deoarece este vorba de un război de uzură. Este vorba de capacitatea industrială de a menţine sprijinul”, a spus el.

La începutul acestei săptămâni, ţările din UE au convenit să ofere Ucrainei un milion de cartuşe de artilerie în următoarele 12 luni, a mai declarat Stoltenberg. Prin echipamentul oferit de Occident, ucrainenii vor putea „să lanseze o ofensivă şi să recucerească teritorii”, adăugând însă că NATO nu este parte a conflictului.

Kievul despre Bahmut: Rusia pierde din viteză, trupele ucrainene „vor profita foarte curând”

ACTUALIZARE 11:20 Rusia încearcă în continuare să preia controlul deplin asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei „în ciuda pierderilor umane şi de echipamente”, dar atacurile sale pierd din viteză, iar armata ucraineană „va profita foarte curând de acest lucru” pentru a-i alunga complet pe ruşi din zonă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Acesta este tabloul situaţiei descris joi, pe canalul său de Telegram, de comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sirski, care a explicat totodată că mercenarii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor ruseşti din Bahmut.

„Îşi pierd considerabil forţa şi oxigenul”, a spus Sirski, care a adăugat că trupele ucrainene „vor profita foarte curând de această oportunitate, aşa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk”, cu referire la teritoriile asediate şi ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de Ucraina.

În mesajul său, militarul ucrainean a lăudat trupele care apără Bahmut, rămas sub controlul Kievului, pentru „rezistenţa, curajul şi bravura supraomeneşti de care dau dovadă sub focul continuu al artileriei şi aviaţiei inamice”.

Bahmut este de mai multe luni punctul cel mai fierbinte al frontului din Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) vede semne că Rusia şi-a încetinit operaţiunile în Bahmut. Forţele Moscovei au obţinut „progrese marginale” în unele zone, în timp ce în altele Ucraina a lansat contraatacuri.

Medvedev amenință cu războiul nuclear dacă Putin e arestat pe teritoriu străin: „Toate armele rusești vor zbura în direcția lor”

ACTUALIZARE 11:05 Dmitri Medvedev spune că o arestare a lui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Dmitri-Medvedev
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

Medvedev a amenințat inclusiv cu un răspuns nuclear în cazul care sângerosul dictator de la Moscova va ajunge în fața tribunalului. „Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat presei din Rusia, între care agenţia de stat TASS şi reţeaua VKontakte, echivalentul din Rusia al Facebook, conform Agerpres.

„Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a exclamat Medvedev. În acest caz, „toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a amenințat el.

Citește continuarea AICI

Crește numărul morților în urma atacului cu drone în regiunea Kiev

ACTUALIZARE 11:00 Încă o persoană a murit în urma atacului cu drone de miercuri, în regiunea Kiev, bilanțul ajungând astfel la nouă decese, relatează CNN

Un liceu și două cămine au fost parțial distruse în atacul asupra orașului Rzhyshchiv, la 40 de mile sud de capitala Kiev. Şeful poliţiei de la Kiev, Andrii Nebytov, a declarat că alte 29 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

Nebytov a spus că printre morți se numără un director de cămin în vârstă de 50 de ani, care nu a coborât la adăpost în timpul raidului aerian. „Încă o dată, îndemn pe toată lumea să nu ignore semnalele de avertizare aeriană! Aveți grijă de sănătatea și viața voastră!”, a transmis acesta.

Riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, avertizează Rusia

ACTUALIZARE 09:55 Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a declarat miercuri că riscul unei confruntări nucleare este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, avertizând că Moscova se află într-un conflict deschis „de facto” cu Washingtonul din cauza războiului din Ucraina.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite, deja tensionate, s-au înrăutățit și mai mult de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. În februarie, Moscova s-a retras din tratatul de reducere a armelor nucleare New START cu Washington. Ryabkov susține că Statele Unite ar avea o poziție ostilă, motiv pentru care nu se pune problema ca Rusia să revină în ultimul tratat de interzicere a armelor nucleare, suspendat luna trecută de Vladimir Putin.

Ryabkov susține că riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii. „Nu aș vrea să vorbesc despre probabilitatea unui conflict nuclear, dar este mai mare decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem așa”, a declarat el, potrivit Interfax.

Ryabkov a spus că Rusia vrea să mențină lumea „în siguranță și liberă” de amenințarea războiului nuclear, dar a adăugat ulterior că lucrurile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum „într-o stare de facto de conflict deschis cu Statele Unite”.

Avertismentul directorului AIEA: Siguranţa centralei nucleare Zaporojie este „precară”

ACTUALIZARE 09:50 Siguranţa nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie (sud-est) este „precară”, avertizează directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de organizaţie, „ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată de la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. Cu toate acestea, îi permite ca ultimă soluţie să asigure siguranţa şi securitatea nucleară, în special prin răcirea reactoarelor sale. Instalaţia s-a bazat pe electricitatea de la o singură linie externă principală de 750 kV timp de trei săptămâni, iar „orice daune (la această linie) va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”.

„Siguranţa nucleară din cadrul (centralei) rămâne precară”, a spus Grossi, care trage un semnal de alarmă pentru protejarea acesteia. „Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”, a spus el.

Citește continuarea AICI

Grupul Wagner va pierde mii de luptători în următoarele săptămâni. Pușcăriașilor lui Prigojin le expiră „contractele”

ACTUALIZARE 09:40 Grupul de mercenari Wagner ar putea să rămână fără o mare parte din forțele sale în următoarele săptămâni, în condițiile în care pușcăriașii care i s-au alăturat ajung la finalul contractelor lor de șase luni, relatează Euronews, care citează o analiză Institutului pentru Studiul Războiului.

O analiză a Institutului, care citează informații obținute de serviciile britanice, arată că mii de deținuți care au fost recrutați cu contracte de șase luni pentru a lupta în cadrul Wagner, în toamna anului 2022, urmează să fie grațiați și eliberați, dacă Kremlinul și Prigojin își vor respecta promisiunile făcute acestora.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Este foarte important ca Harkovul să rămână puternic. El dă putere întregului nostru est

ACTUALIZARE 09:25 După ce a vizitat miercuri linia frontului din regiunea Donețk, preşedintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul video de aseară că este crucial ca forțele ucrainene din Harkov să facă față în continuare rușilor, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski mărturisește că a fost tulburat de ceea ce a văzut în timpul vizitei sale, însă rămâne optimist că victoria Ucrainei este posibilă. „Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă. Sirena de alertă aeriană (suna) aproape constant, din oră în oră, în Kramatorsk, ameninţarea constantă a bombardamentelor, ameninţarea constantă a vieţii.

Chiar acolo, în Donbas, în regiunea Harkov, oriunde a ajuns răul rusesc, este evident că statul terorist nu poate fi oprit decât de un singur lucru: victoria noastră. Şi noi o vom asigura - victoria ucraineană”, a spus preşedintele Zelenski.

El insistă asupra importanţei regiunii Harkov pentru strategia ucraineană, spunând că „dă putere întregului est” ucrainean. „Este foarte important ca Harkovul să fie puternic. Foarte bine lucrat! Mulţumesc, oameni din Harkov! Rezistaţi cu încredere. Oraşul trăieşte, oraşul luptă, Harkov dă putere întregului nostru est. Le mulţumesc tuturor celor care au rămas în Harkov, care muncesc, care dau de lucru altora, care menţin securitatea, protejează graniţa! Mulţumesc tuturor - în posturi, la posturi, la instalaţiile de infrastructură critică, lucrătorilor din serviciile publice, autorităţilor locale, întreprinderilor, educatorilor”, a spus Zelenski.

Citește continuarea AICI

Casa Albă, ironii la amenințările Moscovei privind livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului: „Să treacă graniţa înapoi în Rusia”

ACTUALIZARE 09:10 Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a trecut la amenințări după anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie cu uraniu sărăcit de către Marea Britanie. Casa Albă a ironizat, de asemenea, și gestul Moscovei de a decora piloții militari care au doborât o dronă americană deasupra Mării Negre.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o „agravare serioasă” a conflictului şi a ameninţat cu represalii prin vocea ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a respins însă argumentele Rusiei. Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, „nu sunt radioactive” şi „nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare, a spus John Kirby, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Opozanta lui Lukaşenko cere de la Washington ca Belarus să rupă relațiile cu Rusia

ACTUALIZARE 08:50 Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a pledat de la Washington, unde participă la o conferință, ca țara sa să rupă relaţiile cu Rusia.

„Este timpul să ne opunem amestecului Rusiei în afacerile interne ale Belarusului”, a pledat ea la o conferinţă de presă în Congresul american. Moscova „susţine regimul ilegitim” şi „desfăşoară acţiuni colonialiste”, a acuzat opozanta în vârstă de 40 de ani, care a candidat la preşedinţie în 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de trei decenii.

Citește continuarea AICI

Blinken: Apropierea ruso-chineză este mai degrabă o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere”

ACTUALIZARE 08:20 Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o „căsătorie de convenienţă” decât din „convingere”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

„Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere”, a declarat secretarul de stat Blinken, audiat de comisia pentru afaceri externe a Senatului american. „Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie”, a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de două zile în Rusia, care s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu omologul Vladimir Putin.

În cadrul acestei vizite, Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o „nouă eră” a relaţiei lor „speciale” faţă de Occident, preşedintele rus susţinând cu prudenţă planul chinez de soluţionare a conflictului din Ucraina. „Nu sunt sigur că Rusia sau Putin îşi doresc ordinea mondială, ci mai degrabă dezordinea mondială”, a mai spus el, citat de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Blinken: Țările europene ar trebui să-l aresteze pe Putin dacă vine în vizită
  • Zelenski: Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor” din partea Moscovei
  • 8 morți după un atac cu dronă asupra unui cămin din apropiere de Kiev
  • Stoltenberg: „Președintele Putin nu are niciun plan de pace, el plănuiește să continue războiul”
  • Zelenski face o vizită surpriză trupelor din regiunea Donețk
  • Ce au recuperat rușii din drona americană doborâtă în Marea Neagră. Interceptări audio din timpul căutărilor au fost făcute publice
  • Ucraina interzice prin lege apologia și simbolurile imperialismului rus
  • Slovacia primește elicoptere americane după ce a trimis avioane în Ucraina
  • Bulgaria exportă arme și muniție pe bandă rulantă după invazia Rusiei: „Au comenzi pentru cel puţin 5 ani”
  • Ucraina a aniversat un an de la prima bătălie câștigată împotriva rușilor. Zelenski: Vom obţine acelaşi rezultat şi în alte acţiuni
  • SUA: China nu este capabilă să fie un mediator imparțial între Moscova și Kiev

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri