Occidentul a pus tunurile pe TikTok. China, acuzată că se folosește de celebra rețea socială să spioneze și să îi prostească pe copii

Data publicării:
adolescente se filmează cu telefonul
TikTok spune că are în jur de 300 de milioane de utilizatori activi în Europa și SUA, aceasta fiind cea mai descărcată aplicație în 2022. Foto: Profimedia Images

Guvernele occidentale i-au pus gând rău rețelei sociale TikTok. Aplicația deținută de o companie chinezească și îndrăgită de adolescenți din toată lumea este acuzată că a facilitat spionajul, nu a protejat datele personale ale utilizatorilor și a corupt mintea tinerilor care folosesc platforma, scrie Politico.

Guvernele din SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și din mai multe țări europene au interzis folosirea aplicației TikTok pe telefoanele oficialilor în ultimele luni, iar dacă cei mai duri dintre critici ar obține ceea ce își doresc, populara rețea socială s-ar putea confrunta cu și mai multe restricții.

Casa Albă a cerut ca ByteDance, compania din China care deține TikTok, să vândă aplicația dacă nu dorește ca rețeaua socială să fie interzisă în SUA.

În ciuda amenințărilor directe, oficialii americani nu au oferit prea multe detalii despre motivul pentru care i-au pus gând rău TikTok-ului. Se poate ca acest secret să fi fost păstrat din motive de securitate națională sau, pur și simplu, pentru că acuzațiile nu sunt foarte întemeiate.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, va fi audiat joi în Congresul Statelor Unite – la ce întrebări s-ar putea aștepta el din partea politicienilor de ambele părți ale baricadei?

Tiktok
Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, va fi audiat joi în Congresul Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Cât de mult acces are China la datele personale înregistrate de TikTok?

Oficialii occidentali au avertizat asupra faptului că ByteDance ar putea cădea victimă a presiunii guvernului chinez, care, conform Legii Securității Naționale adoptate în 2017, obligă toate companiile chineze să „sprijine, asiste și coopereze” cu serviciile naționale de informații.

Instituțiile UE le-au interzis luna trecută angajaților să folosească TikTok pe telefoanele de la muncă. În e-mailul pe care unii dintre aceștia l-au primit se menționează că măsura a fost adoptată pentru „a reduce expunerea Comisiei la atacuri cibernetice pentru că această aplicație colectează foarte multe date pe telefoanele mobile care ar putea fi folosite într-un atac împotriva Comisiei”.

TikTok se apără spunând că nu a oferit niciodată informații guvernului chinez și că ar refuza să o facă dacă i s-ar cere. ByteDance este incorporată în Insulele Cayman, ceea ce TikTok spune că apără compania de obligația legală de a asista agențiile chinezești.

ByteDance este deținută în proporție de 20% de fondatorii săi și de investitori chinezi, 60% de investitori globali și 20% de angajați.

Cu toate că au luat măsuri pentru a proteja datele utilizatorilor, lobbyistul șef al TikTok în Europa, Theo Bertram, a spus că ar fi „practic extrem de greu” să oprești toate datele europene să ajungă în China.

Tiktok-video-telefon2
Poate cea mai serioasă acuzație cu care se confruntă TikTok și, cu siguranță, cea mai nouă este că rețeaua socială ar face parte dintr-o operațiune majoră a Chinei împotriva Occidentului de a răspândi dezinformare și conținut menit să prostească tineretul din țările occidentale. Colaj foto: Profimedia Images

Cât de ușor ar putea spionii chinezi să fure informații de pe TikTok?

Dacă agențiile de spionaj din China nu pot accesa datele de pe TikTok în mod legal, acestea pot folosi metode mai puțin ortodoxe, potrivit oficialilor occidentali.

Spionii chinezi specializați în spațiul cibernetic sunt printre cei mai buni din lume, iar munca lor ar deveni cu atât mai ușoară cu cât datele și infrastructura digitală ar fi ținute mai aproape de propriul teritoriu.

Serviciile de informații din Olanda i-au sfătuit pe oficialii guvernamentali să își dezinstaleze aplicațiile care au fost făcute în țări cu „programe cibernetice ofensive” folosite împotriva Olandei, precum China, dar și Rusia, Iran și Coreea de Nord.

A încălcat TikTok drepturile la confidențialitate ale utilizatorilor săi?

Criticii TikTok-ului au acuzat aplicația că ar fi colectat date în masă, în special în SUA, acolo unde cetățenii nu au drepturi generale de confidențialitate la nivel federal.

Compania este investigată în Irlanda, Marea Britanie și Canada în privința felului în care a gestionat datele personale.

China TikTok
Dacă agențiile de spionaj din China nu pot accesa datele de pe TikTok în mod legal, acestea pot folosi metode mai puțin ortodoxe, potrivit oficialilor occidentali. Foto: Profimedia Images

Autoritățile care reglementează platformele sociale în Olanda, Italia și Franța au investigat și felul în care TikTok a utilizat datele utilizatorilor pentru a personaliza reclamele pe care aceștia le văd și pentru că nu a restricționat accesul copiilor la platformă.

În ciuda faptului că TikTok este supusă unor presiuni politice tot mai mari în SUA, ministrul de interne german Nancy Faeser a declarat că nu vede niciun temei pentru a interzice aplicaţia în Germania, a informat joi dpa.

Ce rol joacă TikTok în operațiunile psihologice secrete cu care China vrea să influențeze mintea tinerilor din Occident?

Poate cea mai serioasă acuzație cu care se confruntă TikTok și, cu siguranță, cea mai nouă dintre ele este că rețeaua socială ar face parte dintr-o operațiune majoră a Chinei împotriva Occidentului de a răspândi dezinformare și conținut menit să prostească tineretul din țările occidentale prin dezbinarea unui public încurajat să fie tot mai apatic.

Directorul Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite a avertizat luna aceasta că nivelul de control pe are China îl exercită asupra algoritmului TikTok ar putea să îi permită guvernului de la Beijing să lanseze operațiuni de influențare a populației din Occident.

Douyin, varianta de TikTok disponibilă în Chinei
ByteDance a fost acuzată și că ar fi promovat videoclipuri care sunt o pierdere de timp pentru copiii din Occident, în timp ce pe aplicația chinezească Douyin promovează conținut educativ. Foto: Profimedia Images

TikTok spune că are în jur de 300 de milioane de utilizatori activi în Europa și SUA, aceasta fiind cea mai descărcată aplicație în 2022.

În 2019, au apărut rapoarte conform cărora TikTok a cenzurat conținut LGBTQ și videoclipuri în care era menționată Piața Tiananmen.

ByteDance a fost acuzată și că ar fi promovat videoclipuri care sunt o pierdere de timp pentru copiii din Occident, în timp ce pe aplicația chinezească Douyin promovează conținut educativ.

În Franța, autoritățile au spus că aplicația se află încă în primele etape ale moderării de conținut, iar în Italia, sediul TikTok a fost percheziționat de autoritățile de reglementare cu ajutorul poliției care investighează felul în care compania protejează copiii de provocările virale.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri