Ucraina a găsit soluția ca să lase Rusia fără petrol și să crească tensiunile anti-Putin. "Ca un țânțar. Nu-l găsești, nu-l poți ucide"

Data actualizării: Data publicării:
incendiu la rafinarie
Incendiu la o rafinărie din Klinți, Rusia, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Un val de lovituri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din adâncul Rusiei a forțat Kremlinul să își apere teritoriul. Aceste atacuri au dus și la ceva de neconceput până acum pentru Moscova – cel mai mare producător de petrol din lume a rămas fără petrol, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor locale la combustibil.

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au crescut cu aproape 10% în doar o săptămână, arată date guvernamentale, scrie Pravda, care citează Politico.

Costul benzinei a atins, de asemenea, un nivel maxim al ultimelor șase luni, crescând cu peste 20% de la începutul anului, în condițiile în care oferta se reduce și mai multe rafinării sunt obligate să oprească producția.

Două instalații de depozitare a carburanților, deținute de gigantul energetic rus Rosneft, aflat la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost grav avariate de dronele ucrainene miercurea trecută. Peste o duzină de rafinării din nouă regiuni rusești au fost lovite în mod similar în acest an, oficialii de la Kiev declarând industria o țintă militară legitimă.

Philip Ingram, fost ofițer de informații militare din Marea Britanie a declarat că atacurile dronelor ucraiene sunt „ca un țânțar – când nu îl găsești, nu îl poți ucide și continuă să se întoarcă noapte de noapte. Vei fi epuizat, e un mod bun de a elimina presiunea din primele linii.”

De asemenea, Ingram consideră că loviturile dronelor Kievului „au efect deoarece distrug infrastructura petrolieră și alte infrastructuri naționale critice”.

El a adăugat că o astfeld e strategie va face obiect de studiu la academiile de formare a ofițerilor în deceniile următoare.

În urma acestor atacuri, Moscova și-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice, transportând puțin peste 712.000 de tone de motorină săptămâna trecută, față de peste 844.000 în aceeași săptămână în 2023.

Pentru Moscova, aceasta este o problemă și politică, și militară. Pe lângă faptul că Rusia îl consideră esențial în război, combustibilul ieftin este o parte esențială a politicii lui Vladimir Putin, care vrea să ofere astfel populației o compensație pentru salariile întârziate și pentru rubla slabă, tendință care va continua probabil și în viitorul apropiat.

Maria Shagina, expert în economia rusă la Institutul Internațional de Studii Strategice a declarat că Kievul a aflat care e vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei și loviturile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești accelerează această vulnerabilitate.

Ucraina: Rafinăriile de petrol ruse sunt ținte legitime

Un vicepremier ucrainean a declarat, vineri, că rafinăriile de petrol ruse sunt ţinte legitime pentru forţele sale. Declarația vine după ce SUA, un aliat apropiat al Ucrainei, i-a cerut Kievului să înceteze să mai atace cu drone rafinării, transmite Reuters.

„Înţelegem apelurile partenerilor americani, dar în acelaşi timp noi luptăm cu capabilităţile, resursele şi practicile pe care le avem”, a declarat Olga Stefanişîna, viceprim-ministru, la Forumul pentru Securitate de la Kiev. Ea a spus că facilităţile energetice sunt ţinte legitime din punct de vedere militar.

The Financial Times a citat persoane familiare cu chestiunea care au spus că Washingtonul i-a cerut Kievului să înceteze bombardamentele asupra rafinăriilor, atenţionând asupra riscurilor de a provoca represalii şi creşterea preţului la petrol la nivel mondial.

Atacurile contribuie la majorarea preţurilor la petrol, care au crescut cu aproape 4% de pe 12 martie, când Ucraina a lovit o importantă rafinărie de petrol din Rusia. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...