TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora 02:00
Temperatura20.1 °C
Umiditatea 47%
Presiunea 996.6
Vânt0.7 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
CURS VALUTAR
04-03-2020
VALUTARON
EUR4.8057
USD4.3126
GBP5.5187
XAU227.7276
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
LOCURI DE MUNCĂ
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

Conferinţă de presă extraordinară Vasile Pintilie, senator PDL, pe tema metodei extragerii gazelor de şist. 12 Februarie 2012

La câteva ore după conferinţa de presă senatorul Vasile Pintilie a adăugat telefonic faptul că face un apel la calm şi la informare corectă în privinţa subiectului extragerii gazelor de sişt.▶ [TC 04:27]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Acum aş vrea să mă refer la un subiect foarte mediatizat pe media locală şi anume această problemă, în care am fost şi eu implicat fără să vreau, este problema gazelor de şist. Şi pentru că s-a discutat şi-am văzut şi pe forumurile de socializare că este o temă la zi cei care au iniţiat problema asta au captat o mare parte din opinia publică, şi foarte bine, după părerea mea este o gogoaşă, este o chestiune care a fost confiscată electoral, da, şi o parte din media îi sprijină pe cei care au încercat şi încearcă să facă o tragedie dintr-o problemă suficient de neclară, la ora asta, aşa cum au mai fost... tot felul de aspecte mediatizate şi umflate, vă aduceţi aminte şi cu listele sau tabelele pe care le-a strâns deputatul Solomon pentru salvarea, chipurile, a spitalului de copii. N-au ajutat la nimic tablele alea, din contra, a fost o isterie generală, indusă în comunitatea locală, o... un consum inutil de resurse şi de forţe care n-au dus la nimic. Aşa va fi şi acuma, vă garantez, şi vreau să vin cu câteva argumente aici. Deci eu am tot respectul, vreau să vă... confirm încă o dată, pentru presa locală. Să nu vă închipuiţi că se interpretează altfel decât faptul că oamenii ăia care se ocupă de probleme de genul ăsta îşi fac şi ei treaba, că... din asta... pot să... cu asta pot să-şi ocupe timpul şi activitatea."
▶ [TC 06:44]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Dar! Să revenim şi să aducem lucrurile în matca lor normală şi să spunem câteva adevăruri care nu prea au fost vehiculate. De exemplu vreau să spun că o parte din clasa politică a fost blamată în presă şi în media ca şi cum ar fi fost vinovaţi ei de faptul că exploatează sau explorează - deocamdată nu exploatează nimeni, Doamne fereşte, dar explorează sau prospectează cineva, o firmă mare din Statele Unite, aceste resurse."
▶ [TC 07:22]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Eu am fost şi eu contactat telefonic, da, mi-am spus punctul de vedere şi de la punctul meu de vedere într-un articol s-a ajuns în faza în care... deci articolul a fost aşa tras din condei ca şi cum eu aş fi vinovat că se explorează gazele de şist la Bârlad. Şi o să aştept, după ce dezbat... vorbesc despre subiectul ăsta, aştept întrebări."
▶ [TC 07:48]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Nu s-a spus nimic sau foarte puţin de faptul că aceste explorări, prospecţiuni, se fac pe baza unei hotărâri dată de guvernul Năstase în 9 Decembrie 2004, hotărârea este... are numărul 2283 privind acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul EV2 sau E52 - nu ştiu cum e aici - Bârlad, încheiat între Agenţia Naţională pentru resurse minerale şi Regal Petrolium, o firmă din altă ţară."
▶ [TC 08:31]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Putea ăsta să fie un subiect de presă extraordinar, punându-ne întrebarea de ce oare guvernul Năstase a dat această hotărâre, acest aviz, tocmai la sfârşitul mandatului? (scurtă pauză) Da? (scurtă pauză) 9 Decembrie 2004. (scurtă pauză) De ce oare? (scurtă pauză) Ăsta mi se pare un subiect de presă. (scurtă pauză) Nu? Care poate fi legat foarte frumos de trofeul calităţii, de... mătuşa Tamara, nu? Că... Sau, altă... subiect de presă, foarte interesant. Ăştia de la Regal Petrolium au vândut concesiunea asta obţinută prin hotărârea 2283 cu 25 de milioane (de dolari, n.r.) unui gigant petrolier american. Chevron. (scurtă pauză) Nu? Oare n-a fost mişcarea asta... regizată? (scurtă pauză) Nu? Deci subiecte adevărate de presă, a?"
▶ [TC 09:45]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Şi această hotărâre a fost publicată în Monitorul Oficial nr.7 din 4 Ianuarie 2005. Da? De asemeni... alt subiect de presă, interesant, este şi avizul, acel aviz sau acea autorizaţie de construire nr. 45 din 15.07.2011 dată de Consiliul Judeţean. Nu? Astea sunt argumente, forte în... articolele de presă. Nu faptul că eu am vorbit cu cineva la telefon şi ăla... m-a persiflat. Şi din cauza lui se fac exploatările... şi explorările din... subsolul... arondat municipiului Bârlad. Iar ăl'laltu nu mi-a răspuns la telefon. Alt - şi ăla e de vină. Da. Foarte frumos."
▶ [TC 10:46]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Acuma nu putem să nu discutăm şi despre o lege fabuloasă, deci o... un exerciţiu de incompetenţă rar întâlnit, şi-o să vă aduc, vin, şi cu argumente. Legea domnului deputat Solomon. Lege făcută cred că la barul Iguana, repede, aşa, cu prietenii lui, o lege care... sau o iniţiativă legislativă care este /.../ plină de greşeli de semantică, de sintac... greşeli sintactice... e greu de închipuit că o persoană care a stat până acum 3 ani în parlament poate să... şi-o să vin cu argumente, că nu vorbesc aşa... fără să am... (pauză lungă) ... ceea ce spun."
▶ [TC 12:11]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Este vorba despre iniţiativa legislativă a domnului Solomon /.../ care se înscrie în această campanie... extraordinară de a sensibiliza opinia publică din Bârlad şi... privind acest mare pericol care ne paşte. Că se vor otrăvi apele, se vor otrăvi fântânile, iarba nu va mai creşte, popândăii vor muri, toţi, în găurile lor, ăăă, va veni pârjolul de pe lume, în municipiul Bârlad. Da. Şoarecii... de asemeni. Ce să mai vorbim de şobolani. Poate aşa scăpăm şi noi de şobolanii de prin subsoluri, asta ar fi o idee. Da. Şi... de asemeni, toată treaba asta, vă spun serios, se înscrie şi în spiritul ăsta naţional de a induce o isterie, pentru că dacă te uiţi la televizor - îmi spune cineva care a venit din străinătate, nu mai venise în România de vreo 4 ani, mi-a zis: "Dom'le, da' ce-i cu isteria asta în România, parcă vine sfârşitul lumii mâine!". Dacă eşti neavizat şi stai 2 zile şi te uiţi la televizor îţi vine să te spânzuri în debara. Că e nenorocire, numai ştiri negative, numai apocalipsă... Băi oameni buni, să coborâm cu picioarele pe pământ, că... nu-i chiar aşa."
▶ [TC 13:51]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Şi ce spune legea domnului deputat Solomon? Articolul nr. 1: se interzice explorarea, exploatarea resurselor minerale petroliere din subsolul României prin acea procedură de... fracturare. Mă, cu fracturarea e... complicat. Probabil cineva e fracturat la cap..."

▶ [TC 17:44]
Întrebări şi discuţii interesante (şi aprinse) cu presa

▶ [TC 19:00]
Doina Secăreanu, Media TV:  "Domnule senator, în concluzie, dvs. sunteţi de acord cu exploatarea sau nu?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "O secundă!"
Răzvan Călin, Obiectiv de Vaslui: "Sunteţi de acord sau nu, asta-i..."
Doina Secăreanu, Media TV:  "Da. Sunteţi de acord cu această metodă de exploatare?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Doamnă, întrebarea nu se pune..."
Doina Secăreanu, Media TV:  "Ba da!"
Vasile Pintilie, senator PDL: "... nu se pune în genul ăsta. Deci întrebarea, sau... discuţia se poate face altfel, mult mai constructiv şi mau cu mintea la... bagată între paranteze, da? Nu aşa... Ascultaţi-mă un pic domnul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, da?, ANRM. Îl cheamă Alexandru Pătruţ. Da? El spune aşa: "În Europa nu există încă (!!!) nicio exploatare a gazelor de şist". Da? "Ci doar licenţe de explorare acordate de Polonia. "

▶ [TC 20:22]
Vasile Pintilie, senator PDL: "Până la urmă de ce să nu ştim noi ce avem în subsol? De la explorare, prospectare până la exploatare e o distanţă colosală. De ce să nu ştim noi, dom'le... avem în subsolul Bârladului 500 de miliarde de... metri cubi de gaz. Deocamdată nu suntem de acord cu exploatarea lui pentru că nu ne convine tehnologia. Da' e-acolo ăla, şi ştim chestiunea asta. Exact asta se face acuma."
Răzvan Călin, Obiectiv de Vaslui: "Asta se ştia de mult. Problema este tehnologia care este folosită..."
Vasile Pintilie, senator PDL: "Da' cine dom'le, cine a dat deocamdată autorizaţie de exploatare?"
Răzvan Călin, Obiectiv de Vaslui: "Şi trebuie să aşteptăm să se întâmple?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Nu, nu s-aşteptăm să se întâmple, domnilor, dar trebuie să discutăm nuanţat, să nu speriem oamenii, că rolul nostru este şi de a informa corect oamenii."

▶ [TC 23:22]
Vasile Pintilie, senator PDL: "/.../ Mai mult de-atât, între timp, ca să facem o paranteză, nu că eu sunt de acord cu exploatarea gazelor, să nu mă interpretaţi greşit, n-am spus niciodată asta şi, dacă vreţi răspunsul meu, nici eu nu sunt de acord, da? Pentru că este o ambiguitate asupra tehnologiei de exploatare. Dar trebuie să discutăm în termenii ăştia, nu să ne ridicăm poalele în cap că vine sfârşitul lumii."

▶ [TC 23:56]
Sorina Bâgu, Radio Vipp:  "Dvs. criticaţi iniţiativa domnului Solomon sau semantica de fapt? Ce criticaţi? Sau ambele?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Şi iniţiativa şi semantica. Deci pe amândouă le critic. Iniţiativa este puerilă, este făcută la nervi aşa, la impresii, şi are un caracter pronunţat electoral. Da? Se grefează pe... sperietura asta pe care o trag oamenii că... se prăbuşeşte Bârladul. Şi ce-a zis domnul Solomon, ia să iau eu mă o iniţiativă acuma să fac o lege interesantă. Să-mi mulţumească oamenii pe forum. Iar conţinutul legii, substanţa, este de râsul curcilor."

▶ [TC 25:43]
Doina Secăreanu, Media TV:  "Dar dvs. v-aţi gândit să iniţiaţi un proiect de lege privind...?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Da' nu este nevoie de proiect de lege. Pentru că..."
Doina Secăreanu, Media TV:  "Avem o legislaţie corespunzătoare?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Nu este completă, dar trebuie să aşteptăm părerea specialiştilor. Şi v-am relatat aici ce-a spus domnul preşedinte al ANRM."
Doina Secăreanu, Media TV:  "Dar dumnealui este cel care va hotărâ în totalitate pentru România, sau... cum?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Nu hotărăştea dumnealui pentru români dar el este autoritatea cea mai competentă în domeniul ăsta."
Doina Secăreanu, Media TV:  "Deţine adevărul absolut?"
Vasile Pintilie, senator PDL: "Nu deţine adevărul absolut dar deţine mult mai multe informaţii şi are acces la mult mai multe informaţii decât avem noi. /.../ Că oricum noi nu putem influenţa sub nicio formă... treaba asta. Dar, repet, lucrurile sunt foarte foarte departe. Deci până acolo mai e distanţă mare."


3.604 vizualizări |88 comentarii40m05s

Vezi comentarii
(ultimul adăugat acum 8 ani)
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.2736 secunde.