TOATE >>  
 
VREMEA
Bârlad, ora  10:00
Temperatura2.1 °C
Umiditatea 73%
Presiunea 987.7 mb
Vânt0.7 m/s
Sursa: ANM
RADAR INMH
RADAR WINDY
WX CHARTS
RADAR LEMN
CURS VALUTAR
18-03-2024
VALUTARON
EUR4.9715
USD4.5614
GBP5.8088
XAU316.4037
Sursa: BNR
HARTA din SATELIT
HARTA la 1906
BÂRLAD ALTĂDATĂ
COLECŢIA RLV
VOCEA TUTOVEI
CODURILE POŞTALE
EVENIMENTE
CONF. DE PRESĂ
ŞEDINŢE CLB
FAZA ZILEI
TRAILERE
EMISIUNI
BEST OF
SPORT
ARHIVA CONYSAT
COMUNICATE
NAŢIONAL
ARHIVĂ CONCERTE
ANUNŢURI
IMOBILIARE
ANGAJĂRI - OFERTE
ANGAJĂRI - CERERI
TELEFOANE
CALCULATOARE
AUTOMOTO

BÂRLAD ONLINE

1 Octombrie 2018
Arhiva Vocea Tutovei

             Bârlad Online a scanat şi vă oferă arhiva ziarului Vocea Tutovei de la Biblioteca Municipală "Stroe S. Belloescu" Bârlad. Sunt cuprinse toate cele 53 de numere existente în arhivă, adică intervalele 1906 - 1908 şi 1941 - 1944. Multe dintre acestea sunt donaţia Episcopului Iacov Antonovici. Şcoala nr. 8 din Bârlad îi poartă astăzi numele.

             Pentru accesare există două variante:

             • Adresă permanentă arhivă Vocea Tutovei în format JPG, PDF, precedată în partea de sus a paginii de majoritatea articolelor re-technoredactate

             • Adresă permanentă arhivă Vocea Tutovei sub formă de galerie foto în format JPG, care conţine şi o interesantă
             • Colecţie de decupaje cu cele mai interesante articole dar şi reclamele vremurilor (astea-s tari)

             Evident, articolele reflectă evenimentele şi problemele vremurilor respective însă, de departe, din toata colecţia, cel mai valoros articol este cel despre sosirea lui Nicolae Iorga la Bârlad, la finele anului 1906 !

             "Un comitet local în frunte cu G. Tutoveanu, a hotărât alcătuirea unei biblioteci publice în oraşul nostru. /.../ Lume din toate părţile au aşteptat în gară, împreună cu d-nii Stroe Belloescu, Fotino, etc., ca şi studenţi din localitate, venirea d-lui Iorga.
             La ora 5, peronul era tixit de lume de toate straturile sociale. Trenul soseşte în gară în strigăte de urale, învăluite în armonia duioasă a marşului nostru naţional: "Deşteaptă-te Române" /.../
             D-l Belloescu, în cuvinte bine simţite, urează bun sosit marelui patriot, şi apoi de la gară, tot în cântecul "Deşteaptă-te Române", convoiul se îndreaptă prin strada Gărei şi Principală către locuinţa d-lui A. Fotino.
             Pe stradă, se fac ovaţii nesfârşite, un ura clocotitor plutea în atmosfera oraşului nostru. La d-l Fotino, acasă, stundenţii fac noi ovaţii d-lui N.Iorga, care le mulţumeşte cu căldură /.../
             În sfârşit, în tunete de aplauze, în adevărat delir al mulţimei din sală, apare la tribună d-l Iorga /.../
             Lumea din sală face mult timp ovaţii bine meritate stimatului profesor, dupa care, publicul, cu torţe, în strigăte de ura şi în sunetul: Deşteaptă-te Române şi Pe steagul nostru'i scris unire, conduce pe d-l Iorga la gară, la trenul de 12 jum. noaptea."




             Râspunsul lui N. Iorga în Vocea Tutovei, 13 Ianuarie 1907: (apasă pe imagine pentru articolul complet)

             În numerele ziarului din anii '40, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cele mai impresionante sunt Instrucţiunile pentru protecţia contra atacurilor aeriene inamice !
             Aşa cum astăzi Poliţia ne instruieşte pe toate căile cum să ne ferim de infractori sau cum Pompierii ne arată metode de prevenire a incendiilor, în anii '40 autorităţile îi învăţau pe oameni cum să se ferească de atacurile aeriene inamice. Ceea ce şochează cel mai mult este naturaleţea cu care sunt scrise aceste texte:
             "Luaţi măsuri ca în podul imobilului şi la fiecare etaj să se găsească în permanenţă o persoana mai curajioasă care să supravegheze căderea bombelor incendiare pe casă sau în interiorul imobilului" ! Nici la încetarea alarmei oamenii nu erau în siguranţă deoarece inamicul se foloseşte de "metode de luptă necavalereşti şi neoficiale: Nu vă atingeţi de obiectele găsite pe drum: ceasornice, stylouri, creioane, jucării, etc., care pot exploda la cea mai mică atingere".



             Note tehnice:
             Ziarul există fizic într-un format un pic mai mare decât A3.
             Deoarece pagina era mult mai mare decât scannerul A4, fiecare pagină trebuia scanată din 6 bucăţi (cele 4 colţuri plus jumătăţile de pe lungime) iar imaginile lipite la post-procesare pe calculator.
             Asta însemna 24 de scanări per număr de ziar. Înmulţit cu numărul de ziare rezulta un volum de muncă uriaş iar din această cauză două scannere A4 şi-au dat obştescul sfârşit.
             A fost achiziţionat un scanner A3 iar numărul de scanări a fost redus la 2 per pagină şi 8 per ziar. Întreaga operaţiune de scanare a fost reluată de la zero.

             Bârlad Online, 1 Octombrie 2018
 
PUBLICITATE
INSTITUŢII
INSTITUŢII JUDEŢENE
SPORT
MASS-MEDIA




Google
 
anunturi | livecam | foto | top
Copyright © 2005 OCF. Toate drepturile rezervate. Termeni şi condiţii.
Logo-ul Bârlad Online este marcă înregistrată a OCF. Toate celelalte mărci sunt proprietatea companiilor deţinătoare. Reproducerea conţinutului din acest site este permisă numai cu acordul Online Content Factory SRL. Pentru orice neclarităţi, informaţii suplimentare, sugestii sau comentarii vă rugăm să ne contactaţi: support at b-o dot ro sau prin SMS la 0724 227.523 (0724 BARLAD). Atenţie ! Acest număr nu are servicii de voce, dacă sunaţi sună în gol. Vă rugăm trimiteţi doar SMS. Tarif normal în funcţie de reţea.

Pagina generata in 0.1099 secunde.