▶ [TC 09:11]
Doina Secăreanu, Media TV: "Am să-l întreb pe domnul Mocanu, pe domnul Melu Mocanu, primarul comunei Iana, cum a fost întâlnirea de gradul III, ştiţi, să spunem aşa, întâlnirea de gradul III cu reprezentanţii firmei Chevron. Că dvs. ne-aţi făcut, aţi fost sincer la telefon, "da, doamnă, am fost contactat, au venit", pentru că un ziar local (copie) scria "nu, primarul Melu Mocanu n-a fost contactat", şi-atunci am dat telefon (ştire, Melu Iacob prin telefon la minutul 03:50) şi-am vorbit cu subsemnatul. Şi vă mulţumesc c-aţi fost sincer."
Melu Mocanu, primar Iana: "Am să încep cu prima întâlnire, nu cu aia cu diplomatele. După aia o să vă las un pic în suspans. Deci am fost contactat de firma Chevron, de doi reprezentanţi americani împreună cu un domn translator spunându-ne că noi suntem prima comună din zona Bârlad, din judeţul Vaslui, unde se doreşte a se fora, s-ar părea că noi vom fi primii care ne vom îmbogăţi. Comunitatea. Da, deci extrem de bucuros am fost, ăăă... cine nu şi-ar dori să-şi scoată comuna din situaţia de criză economică, mai ales comuna Iana. "Da, dom'le, pentru asta ce-ar trebui?", "Trebuie un teren", "Bun, cam ce teren?", "Undeva o... un teren la... spun ei, o... deci, latură la 250 pe 300 de metri", ceva de genul ăsta le trebuie o suprafaţă pentru o singură sondă. Datorită hărţilor văzute din avion noi în comuna Iana nu prezentăm terenuri la cetăţeni compacte. Adică ele sunt de 60 de metri, cel mult 70 de metri, şi cel mai bun teren era terenul primăriei, un teren în jur de 8 hectare şi vreo 40 de ari, ca suprafaţă compactă şi chiar şi lângă DJ 243, uşor de intrat, adică o muncă uşoară faţă de alte terenu, eu ştiu, să urce pe deal, iniţial au zis că vor să urce pe-un deal, dar acolo era terenul cetăţenilor. Am... foarte bucuroşi, am introdus o hotărâre de consiliu local ca să trecem terenul..."
Doina Secăreanu, Media TV: "Stop, stop. Staţi aici un pic că vă întrerup. Nu v-au spus pentru ce vor să...?"
Melu Mocanu, primar Iana: "Pentru gaz. Doar gaz, atât."
Doina Secăreanu, Media TV: "Deci nu gaz de şist."
Melu Mocanu, primar Iana: "S-au referit în sensul ăsta: dacă o să înţepăm bine - deci ceva adică să ne ducă pe panta gazului de pungă - şi-aveţi noroc o să fie bine."
Doina Secăreanu, Media TV: "Deci eraţi un al doilea Dallas în România."
Melu Mocanu, primar Iana: "/.../ chiar au şi făcut o glumă, că ei, dânşii, s-au exprimat în felul următor: că în California căutând aur până la urmă au găsit gaze de şist şi s-au îmbogăţit, din gaze nu din aur."
Doina Secăreanu, Media TV: "Cine?"
Melu Mocanu, primar Iana: "Americanii. Şi am zis: oare Iana să fie pământul făgăduinţei precum California? Da. Aşa credeam noi atunci. Am făcut hotărâre de consiliu local /.../ am trimis hotărârea spre avizare şi după aia... au apărut comentariile în presă care, staţi un pic, de fapt..."
Doina Secăreanu, Media TV: "Comentariile, telefoanele."
Melu Mocanu, primar Iana: "Nu, nu, nu, nu primisem telefoane, au mai venit ei o dată până am primit eu telefoane. După aia am început şi noi să fim un pic mai atenţi. S-au prezentat a doua oară. Ei s-au oferit, au intabulat terenul şi-atât. Am rămas în stadiul ăsta, de intabulare care, dacă se va dori, o să-l plătim noi, intabularea. Bănuiesc că va costa în jur de 20 de milioane, nu ştiu, o să vedem, asta nu-i o problemă. Aşa. Au venit iar, când au venit cu diplomatele (râde), şi mi-au prezentat..."
Doina Secăreanu, Media TV: "Ce conţineau... ce conţineau dimplomantele?"
Melu Mocanu, primar Iana: "Mi-au prezentat nişte materiale cu argumente împotriva articolelor din presă, din internet, din..."
Doina Secăreanu, Media TV: "A, deci monitorizează tot ce-apare."
Melu Mocanu, primar Iana: "Da. Deci ăsta era... Mi-au dat materialul să-l studiez, în caz de voi fi întrebat de populaţie, "dom'le, să ai cu ce argumenta". Ceva de genul ăsta. Acum hai să lămurim şi cu diplomatele. Au făcut promisiuni, dar nu promisiuni de genul... dom'le... la persoana primarului Melu Mocanu sau o persoană Melu Mocanu. Au făcut un... Ne-au întrebat dacă avem aducţiuni de apă, dacă avem drumuri pietruite... Mă gândeam la aşa un fel la cât gaz poate să existe sub terenul ăla acolo la Iana încât ei să ne facă şi aducţiuni de apă pe comuna respectivă când eu am aducţiune de apă pe 3 sate în valoare de 18 miliarde, acum 4 ani costa 18 miliarde de lei vechi. /.../"
▶ [TC 14:23]
Melu Mocanu, primar Iana: "Şi-am rămas în stadiu ăsta. Au mai venit încă o dată chiar de 8 Martie, să ne convingă - până atunci n-au ştiu părerea mea - să ne convingă şi... eventual, eventual!, eu să dau drumu la hotărârea de consiliu local să trimit terenul în... către guvern, să-l trec în domeniul public ca să-l pot încheia. Bineîneţeles că asta nu se va întâmpla /.../"
▶ [TC 14:58]
Melu Mocanu, primar Iana: "Am convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă: preoţi, medici, poliţiştii, medicii veterinari... nu a avut nimeni o părere foarte bună, fiecare a venit cu câte o întrebare referitor la riscurile privind exploatarea gazelor de şist... Pe unde au fost întrebări aşa mai complicate ei au dat un răspuns cam... ocolit. Cam ocolit, aşa, nu... Deci nu vor să spună că nu există riscuri majore dar adică "dom'le, staţi, că în chimicalele care se folosesc la fracţionarea hidraulică sunt doar nişte produse chimice ce le găsiţi şi dvs. în detergenţii de casă."
▶ [TC 16:00]
Melu Mocanu, primar Iana: "Sincer să fiu pe mine nu mă mai interesează, din momentul de faţă. Eu sunt hotărât, n-am venit să dezmint că n-au venit cu diplomatele, am venit să dezmint situaţia creată în zonă din respect pentru toţi cetăţenii de pe valea Bârladului, adică nu vreau să fiu oaia neagră "dom'le, deja am semnat contractul", că de-acu' înainte urma să mă plimbe prin Beverly Hills cumva."
▶ [TC 17:25]
Melu Mocanu, primar Iana: "I-am întrebat... dânşii spuneau că... au exploatări în toată Europa. Dom'le, din materialul prezentat de dvs. nu văd decât Polonia, România şi Bulgaria. Ţările cele mai sărace. Iar din România nu văd decât Vasluiul şi Dobrogea. Iar din Vaslui nu văd decât Iana! Adică ce cred (Chevron, n.r.) că dacă suntem săraci suntem şi proşti?"
▶ [TC 18:34]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie
▶ [TC 25:21]
Traian Petcu, viceprimar Bârlad
▶ [TC 31:48]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie: "Vreau să dau un singur exemplu care mi-a venit acuma în minte legat de "nu ştii ce monitorizezi şi ce se întâmplă". Un caz care la prima vedere nu are nicio legătură cu ce discutăm aicea. Cazul de la Mihăileşti. Ştiţi, acel camion care avea nişte saci de azotat. /.../ Nu s-a ştiut ce conţinea şi l-au stins prin metoda convenţională, a produs reacţie şi a avut acea explozie. Aşa se poate întampla exact şi aici!"
▶ [TC 32:18]
Traian Petcu, viceprimar Bârlad: "Ca o paranteză la ce spune domnul profesor, totuşi existau persoane în România care ştiau despre fenomenul ăsta pentru că s-a mai produs în trecut. Dar despre ce se poate întâmpla în cazul metodei de la Chevron nu cred că este pregătit nimeni, nici măcar n-are habar!"
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie: "Categoric!"
▶ [TC 36:22]
Traian Petcu, viceprimar Bârlad: "Dumnealui (prof. dr. Victor Şabliovschi, Univ. "Al. I. Cuza" Iaşi) a spus o chestie foarte interesantă pentru că /.../ gazele de şist, pe lângă metan, conţin în unele zone heliu, în alte zone alte substanţe, /.../ sunt unii produşi care sunt foarte greu de sintetizat pe cale chimică şi extrăgându-i prin formula asta, prin forma asta, devine rentabil şi eu sunt aproape sigur că acest amestec de gaze de şist nu conţine numai metan şi nu metanul este acel gaz care îl interesează pe ei. Deci din punctul meu de vedere gazele de şist /.../ nu au un interes ca şi o sursă de energie ci mai mult o sursă de produse de sinteză. Pentru că nu poate să-mi explice mie nimeni că vin şi cheltuie atâţia bani /.../ odată cu prospectări /.../, au plătit 25 de milioane de dolari pentru drepturile de concesiune /.../"
▶ [TC 41:21]
Cristian Lungu, primar Coroieşti
▶ [TC 42:57]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "M-aţi întrebat dacă au cumpărat (Chevron, n.r.) terenuri. Terenurile se cumpără sub diferite acoperiri. Cum se întâmplă în România de fapt. Nu ştii cine cumpără, cum cumpără. Marcat am fost de faptul că cei care au căutat terenuri nu au căutat un loc anume, nu au comasat un perimetru, au cumpărat la voia îmtâmplării. N-au fost nici măcar să-l vadă. "Dom'le, da' hai să-ţi arăt, dom'le, da' hai să facem, dom'le, da' îţi dau un certificat fiscal, ce facem, nu...?". [Nu]. /.../ Deci toată problema trebuia să fie, obligatoriu, trebuia să fie teren arabil pentru că era de la sine înţeles că acel teren arabil nu are pantă, rampă, râpă. Deci obligatoriu. "Băi, cât ai de vândut?", "Juma' de hectar", "Dă-l încoace.", "Cât îţi dau?", "Nimica toată, 11 milioane". Păi cu 11 milioane să vinzi teren de categoria Coroieştiului... cazi pe spate."
▶ [TC 45:37]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Eu nu am fost entuziasmat deloc, pe simplu fapt că... revin, şi am să spun la infinit, din cauză că zona Bârladului - deviez un pic spre politică dar fără fac referiri. Zona Bârladului - un bazin puternic electoral PSD. S-a demonstrat. Am folosit partidul ca şi nume. ÃŽl exclud. Neavând un exponent puternic la judeţ, mă refer din conducerea judeţului, trebuie să aflăm de la... din piaţa civică, pliantele, să aflăm informaţia, să aflăm [dacă] vine cineva în zona Bârladului şi vrea să facă ceva. Dar de ce să n-aflăm de la şefii noştri? Nu şefii. De la mai marii noştri, care i-am ales. De ce să aflu din piaţa nu-ştiu-care că vine Chevron şi înţeapă nu-ştiu-ce pungă de gaze. De ce trebuie să - nişte întrebări retorice - de ce trebuie să muncim un oraş întreg, o jumătate de judeţ întreg - şi dacă jumătatea de judeţ nu va reuşi va fi afectată şi jumătatea de judeţ din Bacău şi jumătatea de judeţ din Galaţi şi jumătatea de judeţ din Vrancea şi ei habar n-au ce-i pândesc şi pe ăia la rândul lor. De ce trebuie să muncim noi pentru cei care îi punem în conducere şi trebuie să muncim în aşa hal să consumăm energie umană care poate fi folosită în alte direcţii să creem ceva, să facem ceva, şi-aşa suntem pârliţi vaid e cozonacul nostru."
▶ [TC 49:41]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Ia uitaţi ce facem! Combatem Chevron-ul! Pentru o lege dată de românul nostru! N-a dat-o nimeni, nici contractul nu l-a făcut Chevron-ul de capul lui singur! A dat-o România! Pentru ce? ÃŽmpotriva cetăţenilor! ÃŽmpotriva oamenilor!"
▶ [TC 52:16]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "De unde ştiţi că rămâne 3%? (redevenţă, n.r.)"
Doina Secăreanu, Media TV: "E specificat în legea minelor, mineralelor!"
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Nuuu, staţi puţin, că vedeţi c-aţi ajuns unde era! Legea este citită de oricine, de mine, de dvs., de cine vreţi dvs., contractul (cu Chevron, n.r.) e citit de cineva? Şi atunci de unde ştim că-i luăm şi pe ăia 3%? S-ar putea să luăm praful de pe tobă, să luăm chimicalele înauntru. Deci problema noastră nu este asta, faptul că ne batem cu Chevron, domnul primar (de la Iana, n.r.) a luptat pe metereze, bravo dumnealui, îl laud şi-l apreciez pentru faptul că s-a întors exact pe... la 180 de grade faţă de ei. Dar efortul şi munca pentru a combate asemenea istorie, care devin istorie!, mi se pare, nu ştiu, mi se pare nu anormal, e ceva... o bătaie de joc! Păi îţi baţi joc de 70.000 de oameni plus încă câteva zeci de mii, sute de mii, din jur /.../ "
▶ [TC 53:16]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Dom'le, dacă geologul îmi spune că prima rezervă mare este apa, hai s-o exploatăm pe aia, frate! Sunt oameni /.../ care trec prin Bârlad de unde vin, din Bucureşti, de unde vin, se opresc la ciuşmele, iau apă şi pleacă mai departe. Deci apa mea din Bârlad e dorită şi de ăia de la Vaslui şi de la Bacău şi de unde doriţi. Stăm pe un bazin foarte mare de apă."
▶ [TC 54:18]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie: "ÃŽntotdeuna, ca un făcut sau aproape ca un făcut, resursele acestea de gaz de şist se găsesc în strânsă corelaţie cu resursele de apă potabilă. ÃŽn aceste condiţii evident exploatarea gazelor de şist nu numai la secarea acestor resurse cât şi la contaminarea lor. Acuma întrebarea este ce se doreşte - atâta tot vreau să pun întrebarea: folosirea acestor gaze de şist /.../ sau la secarea tuturor resurselor de apă?"
▶ [TC 55:26]
Traian Petcu, viceprimar Bârlad
▶ [TC 59:48]
Melu Mocanu, primar Iana: "Se tot vorbeşte despre gaze, de exploatare, de pericole. Dar totuşi noi avem şi noi nişte şefi. Haideţi să ne adunăm cu toţii primari, presă, într-o casă de cultură, specialişti, să vină, Chevron-ul chiar să vină."
▶ [TC 61:01]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Deci acţiunea Chevron, din aceea ce am aflat acum după bătaia mare acuma, se pregăteşte de vreo câţiva ani la noi în ţară."
Doina Secăreanu, Media TV: "Deci acele... acei fluturaşi pe care îi găsim în cutiile poştale "cumpăr pământ oriunde! oricât!" ar trebui să dea de gândit."
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Spune tot."
▶ [TC 62:01]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie: "Să ştiţi că viaţa, viaţa, valoarea vieţii, nu are nicio culoare şi nu are preţ"
▶ [TC 65:21]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Avem apă, avem pământ. Singura şansă de dezvoltare a judeţului Vaslui este agricultura. Singura şansă de dezvoltare a judeţului Vaslui este exploatarea apei /.../"
▶ [TC 66:19]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "E nevoie de o mişcare civică pentru a putea înlătura pericolul de la Chevron /.../"
▶ [TC 80:08]
Melu Mocanu, primar Iana: "Am spus nu şi nu am semnat nimic cu ei (Chevron, n.r.)"
▶ [TC 80:23]
Cristian Lungu, primar Coroieşti: "Vreau să mă uit la imagine: Chevron, la Coroieşti nu se trece!"
▶ [TC 82:18]
Gabriel Milan Sava - expert tehnic geolog şi doctor în geologie: "Cred că nu este momentul la ora actuală cu tehnologia care există în lume de a fi exploatate. Ele pot să aştepte o tehnologie mai prietenoasă cu mediul. Apa este mai importantă. Criza mondială a apei care se prefigurează va conduce la costuri aproape inimaginabile ale apei şi în primul rând modul în care vei găsi această apă. Să nu ne facem viaţa mai grea decât o avem."
|